• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Щомісяця якась із львівських кам'яниць втрачає старовинний декор – результати моніторингу

    Опубликовано: 2011-12-13 10:07:23

    Поки експерти Центру “СІМ” моніторили стан ліпнини львівських кам'яниць, на 6 з них декор вже обвалився. Експерти обурені бездіяльністю із захисту пам'яток архітектури, адже і торік і цього року міській владі були подані результати моніторингу стану унікального декору в зоні ЮНЕСКО та Державного історико-архітектурного заповідника м. Львова.

    У Львові 67 вулиць, 188 будинків, на яких старовинний декор у аварійному стані – експерти Центру «СІМ» оприлюднили результати другого піврічного етапу фотофіксації, що проводилася в рамках проекту «Завтра може бути пізно…». Фотографії можна оглянути на сайті Центру «СІМ» за адресою: http://www.centre7.org.ua/?q=galery/avariynyy_dekor_lvova

     

    “Гостро аварійний стан декору будівель на території Державного історико-архітектурного заповідника  Львова вимагає термінового реставраційного втручання, оскільки зволікання не лише призведе до безповоротної втрати національного надбання, а й становить пряму загрозу життю і здоров’ю перехожим у разі обвалу”, – такі висновки моніторингового звіту Центру правових та політичних досліджень “СІМ” щодо стану старовинного автентичного декору будинків Львова, що входять до зони ЮНЕСКО та Державного  історико-архітектурного заповідника  Львова.

    “На жаль, в процесі фотофіксації термін «пізно» ствердився для декору будинків № 45 на пл. Ринок, № 37 по вул. Личаківській, № 8 у Кривій Липі, № 3 по вул. Руській, №42 на Дорошенка, №1 на Винниченка, а для зазначених в переліку будинків http://www.centre7.org.ua/?q=article/tsentr_sim_zvernuvsya_iz_klopotannyam_za_rezultatamy_monitorynhu_avariynoho_dekoru_u_lvovi, переданому Управлінню охорони історичного середовища «пізно» може стати вже сьогодні” – говорить експерт Центру “СІМ” Христина Процюк.

    Центр “СІМ” просить міську владу терміново розпочати опрацювання проекту програми збереження декору кам’яниць як частину програми збереження будівель, розташованих на території Державного історико-архітектурного заповідника м. Львова та охоронної зони ЮНЕСКО.

    “Громадська робота із виявлення пам'яток, які є під загрозою, має на меті показати обсяги проблеми і привернути до неї увагу громадськості. Але наша робота не замінить професійних будівельних обстежень, котрі мають бути проведені державою. Як приклад – на вулиці Руській обвалися декор, який візуально не виглядав аварійним. Наш висновок – якщо влада і далі зволікатиме із системними кроками, завтра ми опинимося у Львові, якій не впізнаємо ні ми, ні туристи”, – говорить керівник програми моніторингу державної пам'яткоохоронної політики Центру “СІМ” Ярина Ясиневич.

    Ярина Ясиневич додала: “Минулого року за 2 місяці ми виявили 33 аварійні об'єкти лише на вулицях, прилеглих до площі Ринок, і подали відповідні клопотання до міської влади. Нам навіть відповіли, що планують передбачити їх реставрацію у бюджеті 2011 року, про що додатково повідомлять у першому кварталі. Рік завершується – жодної відповіді. Натомість за півроку моніторингу Центр “СІМ” зафіксував обвал автентичного декору на 6 будівлях. Це – дуже сумна статистика, адже щомісяця Львів втрачає мінімум 1 об'єкт”.

    Центр «СІМ» звернувся до органів місцевого самоврядування, обласної і міської депутатських комісій з питань культури, віце-президента УНК ICOMOS (http://www.centre7.org.ua/?q=article/uvaha_problema) з пропозиціями ініціювати відновлення повнофункціональної роботи Державного історико-архітектурного заповідника у Львові та розробку комплексної Програми моніторингу та збереження історико-архітектурного середовища історичних вулиць Львова (на території ДІАЗу), яка б передбачала фіксацію та реставрацію автентичного декору.

    Інформацію про проект можна отримати за адресою: http://centre7.org.ua/?q=content/zavtra_mozhe_buty_pizno  Проект реалізовувався за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

     

    Прес-служба ЦППД «СІМ» Моб: 097 214 33 11 centre@centre7.org.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.