• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 1 грудня 2011 року у Київській міській раді відбулася прес-конференція на тему «ВІЛ/СНІД – сучасний стан - виклик майбутньому», приурочена Всесвітньому Дню боротьби зі СНІДом

    Опубликовано: 2011-12-02 09:34:05

    Участь у заході взяли: Алла Шлапак – Голова Постійної Комісії Київради з питань гуманітарної політики, лідер депутатської групи «Соціальна справедливість»; Олександр Юрченко – головний лікар Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом, Київської міської клінічної лікарні №5; Валерій Танцюра – Директор Київського міського Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді; Олена Воскресенська – Благодійний Фонд СНІД «Схід-Захід».

     

    Як зазначила представник столичної влади Алла Шлапак, основний виклик майбутньому, який кидає нинішній стан поширення епідемії ВІЛ/СНІД полягає в тому, що дана проблема з медичної та соціальної площини нестримними темпами переходить у економічну.  

     

    «Сьогодні ми вже не можемо говорити про ВІЛ/СНІД лише як про медичну чи соціальну проблему українського суспільства. Масштаби поширення інфекції стали реальною загрозою національній безпеці України, оскільки уповільнюють оздоровлення економіки. Це пов’язано з тим, що за песимістичним прогнозом Світового банку, через поширення вірусу у найближчі три роки Україна може втратити до 2% робочої сили, а втрати ВВП можуть сягнути до 6%», - наголосила Алла Шлапак.

     

    За її словами шалені фінансові видатки країни будуть пов’язані не лише з витратами на лікування хворих на ВІЛ/СНІД, але й з ненадходженнями до бюджету податків, оскільки такі особи втратять працездатність,  крім того до чверті мільярда можуть складати соціальні виплати, пов’язані з дітьми-сиротами та з непрацездатністю.

     

    Депутат переконана, що допомогти в уповільнені темпів поширення епідемії може перерозподіл фінансових потоків при виділенні бюджетних коштів на цільові програми протидії  ВІЛ/СНІД. «На сьогоднішній день більшість коштів витрачається на лікування та утримання структур, які працюють з проблемою ВІЛ/СНІД. Натомість профілактичні заходи практично позбавлені фінансової підтримки з боку  влади, і майже повністю лягають на плечі неурядових організацій та благодійних фондів. Тому, розробляючи та ухвалюючи нову міську цільову програму по профілактиці захворювання населення на ВІЛ-інфекцію та подолання епідемії на 2014-2017 роки нам варто буде змістити ці акценти», - зазначила Алла Шлапак.

     

    Олександр Юрченко – головний лікар Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом у своєму виступі зупинився на демографічних показниках поширення ВІЛ/СНІДу та медичній підтримці хворих. При цьому він зазначив, що розвиток епідемії, наразі, відбувається за оптимістичним сценарієм, тому є надія, що у найближчій перспективі її наслідки для держави не будуть настільки трагічними, як прогнозували міжнародні інституції ще близько 3-5 років тому.  

     

    «Позитивною тенденцією є те, що інфікованість у віковій групі 15-24 років, яка свідчить про абсолютно «нові» випадки інфікування ВІЛ серед молоді, впродовж останніх років продовжується поступово знижуватися. Зокрема, питома вага зазначеної вікової групи знизилась з 24,0% у 2005 році до 7,3% за результатам 9 місяців 2011 року. Це означає, що профілактичні програми є досить ефективними і молодь починає більш відповідально ставитися до свого здоров’я», - зазначив О.Юрченко.

     

    Разом із тим, лікар зауважив, що набув актуалізації статевий шлях інфікування, одним із загрозливих наслідків чого є так звана «фемінізація епідемії ВІЛ-інфекції».

     

     «Нині серед залученого в епідемію дорослого населення 44% припадає на долю жінок. Україна посідає 1-е місце в Європі за поширеністю ВІЛ серед вагітних жінок. Збільшення гетеросексуального шляху передачі та кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку сприяло поступовому збільшенню кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, яких сьогодні в Україні вже більше 17 тисяч. У поточному році кожен 5-й зареєстрований у Києві випадок ВІЛ-інфекції припадає на дитину, народжену від ВІЛ-інфікованої матері», - повідомив О.Юрченко. З огляду на це, за його словами, окрема додаткова увага має бути зосереджена на впровадженні ефективних програм профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, оскільки в такий спосіб можна знизити рівень вертикальної трансмісії ВІЛ до 0-1%.

     

    Валерій Танцюра – Директор Київського міського Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді презентував основні напрацювання щодо профілактики та соціальної реабілітації людей, що живуть з ВІЛ/СНІД та їхнього найближчого оточення. А здобутки «третього сектору» представила Олена Воскресенська – Благодійний Фонд СНІД «Схід-Захід», зокрема вона також презентувала фото-виставку, яка в цей день відбувалася в стінах Київської міської ради.

     

    Учасники прес-конференції одноголосно підкреслили необхідність більш тісної міжсекторальної взаємодії  між владою, медичними закладами та «третім сектором» з метою зниження темпів розвитку епідемії ВІЛ/СНІД в українському суспільстві.

     

    Прес-служба – 066-217-28-48

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.