• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд Японії збирається висунути ряд ініціатив по боротьбі з міжнародною торгівлею незаконно заготовленою деревиною

    Опубликовано: 2005-06-02 10:10:13
    На майбутньому саміті Великої вісімки, який пройде з 6 по 8 липня в шотланському містечку Гленіглс, уряд Японії - найбільшої в світі країни-імпортера деревини - збирається висунути ряд ініціатив по боротьбі з міжнародною торгівлею незаконно заготовленою деревиною, включаючи заборону на закупівлі членами G8 деревини сумнівного походження.

    20 квітня цього року японський уряд заявив про основні принципи своєї імпортної політики, метою якої є виключення з державних закупівель деревини незаконного походження. В рамках реалізації урядової політики Лісове агентство Японії вже приступило до створення і тестування системи відстежування джерел походження поступаючої в країну деревини.

    На саміті в Шотландії Японія запропонує країнам-імпортерам - членам "вісімки" - зробити аналогічні кроки, а також прийняти в рамках ВТО спеціальні правила, покликані виключити торгівлю незаконно заготовленою деревиною. На думку японського уряду, міжнародна система контролю повинна простежувати всю історію походження конкретної партії деревини, починаючи з місця її заготівлі і закінчуючи продавцем.

    Ініціативи японського уряду стали відповіддю на широку міжнародну кампанію неурядових природоохоронних організацій, що заявляють, що значна частина деревини (від 20% і більше), що поступає до Японії з Росії, Південно-східної Азії і Африки, заготовлюється з серйозними порушеннями лісового законодавства країн-експортерів.

    Практично одночасно з кроками японського уряду дві японські корпорації, що входять до числа найбільших в світі виробників целюлозно-паперової продукції, - Ніппон Пейпер (Nippon Paper Co. Ltd) і Оджі Пейпер (Oji Paper Co. Ltd.) - анонсували принципи своїх екологічних політик. Обидві корпорації заявили про свої наміри перейти до переважного використання деревини, заготовленої в сертифікованих лісах, і вжити суворих заходів для забезпечення легальності походження всієї деревини.

    Звичайно, ще рано говорити, що "грім" вже "пролунав", але у мене не викликає сумніву, що "дзвін Гленіглс вже дзвонить" по скупниках краденої деревини, а також лісозаготівельниках, для яких лісобілет є лише прикриттям.

    Завданням WWF є доведення до відома японського уряду і японських покупців деревини вичерпної інформації про лазівки в російському лісовому законодавстві, що дозволяють прикривати документами незаконні рубки. В першу чергу йдеться про так звані "рубки догляду", а, по суті, промислових лісозаготівлях в лісах природоохоронного призначення - наприклад, в кедрівниках.

    Источник Derevo.info e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.