• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Що нового про незаконні газові оборудки

    Опубликовано: 2005-11-07 15:51:00
    Прага, 3 листопада 2005 (RFE/RL) – Засоби масової інформації, як в Україні так і поза її межами продовжують обговорювати тему корупції в енергетичній галузі України, зокрема, ті звинувачення, які висуває багатьом конкретним особам колишній голова Служби Безпеки України Ігорь Турчинов. Після інтерв’ю інтернетсайту “Українська правда” пан Турчинов продовжує уточнювати факти з цієї ниви і називати дещо й нове та більш чітко формувати звинувачення. Мій колега Василь Зілгалов розпитував Ігоря Турчинова про корупцію і злодійство та її масштаби в українській газовій галузі, які, за словами одного із лідерів БЮТ, загрожують і нинішнім владним верхам України. Насамперед, було поставлено запитання про роль посередників у постачанні України газом. Втім , послухайте, що відповідав сам Ігор Турчинові на це:
    Олександр Турчинов
    Що стосується посередника, то це просто рахунок в банку, на який відрізається щороку порядку 1 млрд. доларів, які витягуються нахабним чином із енергетичної сфери України.
    Василь Зілгалов
    Пане Турчинов, як Ви вважаєте, то з’ява ось цієї нової фірми “Росукренерго”, то це фактично намагання замінити “Юралтрансгаз”?
    Олександр Турчинов
    Саме так. “Юралтрансгаз” була створена на швидкоруч і була дуже юридично незахищена. Зразу легко було побачити, що це є виключно фіктивна структура. Тому організатори цієї схеми зробили більш юридично захищену структуру під назвою “Росукренерго”, яка виконує ті ж самі функції, як і минулий посередник, тобто просто паразитує на корупції у вищих ешелонах влади в Україні.
    Василь Зілгалов
    Пане Турчинов, ми запитували нещодавно пана Бойка з приводу ваших заяв. Пан Бойко вважає, що не у Вас, ні у СБУ ніяких підстав документальних стверджувати, що там якісь діяли оборутки, незаконні схеми щодо постачання газу з Туркменістану, з Росії до України.
    Олександр Турчинов
    Не тільки є ці документальні підтвердження тих злочинів, інакше не можна це назвати, які робились в енергетичній сфері. Але є достатньо велика кількість підозрюваних. В тому числі відповідати за попередню свою і чинну діяльність прийдеться пану Бойку.
    Василь Зілгалов
    А що стосується повернення Ігоря Вороніна на його посаду. Це досить така дивна історія. Як Ви це розцінюєте?
    Олександр Турчинов
    Я розцінює те, що корупція вищих ешелонах влади, яка була при президенті Кучмі залишається і зараз. Ті ж самі фігуранти, зокрема, і пан Воронін, виконували дуже важливу роль в оборутках енергетичних, то і сьогодні продовжують координувати цей процес.
    Василь Зілгалов
    Як Ви вважаєте, оці кадрові революції, які здійснив цими днями пан Ніязов, президент Туркменістану, він змістив посла туркменського з посади в Києві, під слідством тепер віце-прем’єр, що стосується газових питань. Чи це не пов’язано якось з подіями в Україні, можливо, і з Вашими заявами?
    Олександр Турчинов
    Я думаю, що це реально пов’язано з цими проблемами, які існували в нафтогазовому комплексі. Безумовно, не тільки Україна була втягнута в цей процес. Я знаю, що арештований був попередній керівник міністерства енергетичного після того, як ми направили до Туркменістану запит, який стосувався реального стану речей під час підписання угод з посередниками, під час формування цього енергетичного пулу.
    Дійсно, дуже багато проблем, які сьогодні приховати не можна. Зокрема, будівництво мосту через Амудар’ю, коли газ був інвестиційний використаний, гроші приховані, а міст так і не побудований. Багато інших проблем, пов’язаних з покриттям товарним енергетичного газопостачання і нафтопостачання, на якому зароблялись колосальні ресурси. Це не десятки-сотні мільйонів.
    Багато інших речей, які, безумовно, сьогодні є предметом дослідження силових структур не тільки в Україні, але і в європейських країнах.
    Що стосується СБУ, то під час мого керівництва цією структурою, то у нас були серйозні матеріали для пред’явлення звинувачень реальним фігурантам цих злочинних схем.
    Безумовно, мене турбує те, що досі ці звинувачення не пред’явлені, хоча вже в серпні місяці все для цього було готове. Тільки моя відставка не дозволила це зробити на початку вересня.
    Василь Зілгалов
    Пане Турчинов, як Ви вважаєте, чи можуть з’явитися якісь нові документи, нові свідчення, які б доповнили картину?
    Олександр Турчинов
    Коли керівники СБУ будуть виконувати свій обов’язок, то, безмовно, ці матеріали повинні не тільки з’явитись, вони повинні стати предметом судового дослідження.
    Василь Зілгалов
    Пане Турчинов, кажуть, що вся хитрість у цінових ножицях. Наприклад, тепер ми дивились матеріали по Туркменістану, там кажуть, що дуже низька собівартість газу і завищена ціна його продажу. На цьому гріють руки. А в Україні ніби секрет криється в тому, що Україна нібито споживає багато газу, насправді воно не так.
    Олександр Турчинов
    Ви знаєте, багато було зав’язано таких тіньових схем, на яких зароблялись сотні мільйонів доларів. Зокрема, одна із форм була розрахунком не грошима за посередницькі послуги того ж самого “Росукренерго” або “Юралтрансгазу”, а розрахунок газу, при чому газу не за вартістю європейською 200 дол. за тис. кубометрів, а вартістю, за якою постачається з Туркменістану, тобто порядку 50 і менше доларів. Цей газ отримувався посередником, потім експортувався до Європи за ціною 200 доларів. Це така спрощена схема, безумовно. А різниця в 150 доларів клалась в кишеню.
    Таких схем дуже багато. Безумовно, схеми пов’язані з контрабандою газу, коли реальний обсяг не відповідає тому, який декларується на кордоні. Тобто, на жаль, технологій було задіяно багато. Головна проблема в тому, що такі шалені гроші, які зароблялись в цій сфері, то вони стають колосальним корупційним ресурсом, який розкладає владу. В цьому є головна небезпека цієї проблеми.
    Василь Зілгалов
    Пане Турчинов, а що стосується “Райффайзенбанку”, зараз він має дуже великий вплив, посилив свої інвестиції? Він же був пов’язаний з цим “Райффайзенінвестментом”.
    Олександр Турчинов
    Там не має прямої пов’язки, хоча назва, безумовно, співпадає. Я хочу сказати, що “Райффайзенінвестмент” виконував номінальну функцію прикриття реальних фізичних осіб, які були задіяні в цих схемах.
     
    Василь Зілгалов, «Радіо Свобода»
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.