• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Державна Одеська інспекція за недопущення підвищення цін і тарифів

    Опубликовано: 2006-02-16 11:59:00

    15 лютого в облдержадміністрації відбулась пряма телефонна лінія, на який ішлося п ро недопущення підвищення цін і тарифів на товари та послуги, що фінансуються з місцевих бюджетів. Її провела начальник Державної інспекції з контролю за цінами в Одеській області Наталя Немодрук.

    Спочатку вона розповіла про стан перевірок дотримання вимог чинного законодавства з питань ціноутворення, в ході яких встановлено, що окремі розпорядники бюджетних коштів, порушуючи пункт 5 статті 7 „Бюджетного кодексу України”, неефективно використовували фінанси. Розрахунки за придбані товари і виконані роботи та послуги проводилися за завищеними цінами (тарифами). Так суб`єкти господарювання, які реалізовували зазначені товари та послуги, при формуванні їх вартості застосовували високі рівні торгових надбавок (від 30 до 120 відсотків), допускаючи при цьому завищення окремих витрат , внаслідок чого рентабельність склала від 20 до 50 відсотків їх собівартості.

    Торгівельні надбавки на деякі лікарські засоби, обладнання та вироби медичного призначення було виявлено на підприємствах „Ера” та „Плазма”. До порушників застосовані економічні санкції. Численні звернення громадян стосуються високих розмірів плати за газифікацію населених пунктів. Окрема тема – харчування, коли до дитячих будинків, лікарень та садочків постачають продукти з торгівельними надбавками до 50 відсотків.

    - З метою ефективного використання бюджетних коштів інспекцією було запропоновано винести на розгляд сесії обласної ради питання щодо встановлення граничних рівнів торгівельних надбавок і рентабельності на товари, роботи та послуги, що сплачуються за рахунок коштів обласного бюджету – сказала Наталя Немодрук, - також рекомендовано районним державним адміністраціям, міськвиконкомам винести зазначене питання на розгляд сесій міських та районних рад.

    Важливою є тема споживчих цін. Так, за статистичними даними, в Одеській області їх індекс складає 108,8 відсотка, а по Україні 110,3. при цьому темп зростання цін на продовольчі товари склав 10,5 відсотків. У 2005 році, у зв`язку з підвищенням закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію, подорожчали м`ясомолочні вироби. Так, м’ясо-птиця - на 10,7; ковбасні вироби - на 18,6; масло вершкове - на 8,1; молоко і молочна продукція на 14 відсотків. Підвищилися ціни на крупи і бобові – на 6,6 відсотка; цукор-пісок – на 19,3, що пояснюється підвищенням оптово-відпускних цін виробників. На овочеву продукцію ціни зросли на 31,8 відсотка, а на 87,5% подорожчала картопля. Це пояснюється сезонним чинником та несприятливими погодними умовами.

    Номінальні доходи населення за січень-вересень 2005 року в порівнянні з відповідним періодом попереднього року збільшилися майже на 40 відсотків, а реальні наявні, визначені з урахуванням цінового фактора – на 24%.

    Середньомісячна номінальна зарплата працівників великих і середніх підприємств склала 767 грн., що на третину вище ніж у 2004 році.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.