• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон "Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини"

    Опубликовано: 2006-03-21 17:19:00

    20 березня 2006 року Президент України підписав Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини”, схвалений парламентом 23 лютого 2006 року.

    Відповідний законопроект у вересні 2005 року до Верховної Ради внесли народні депутати Сергій Головатий та Василь Онопенко.

    Законом визначено процедуру виконання рішень Європейського Суду з прав людини (Суд) у частині індивідуальних і загальних заходів. Індивідуальними заходами на виконання рішень Суду можуть бути виплата справедливої сатисфакції, присуджена Судом, та вжиття додаткових заходів для відновлення попереднього юридичного стану, який Стягувач мав до порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (restitutio in integrum). Відновлення попереднього юридичного стану Стягувача здійснюється, зокрема, шляхом: а) повторного розгляду справи судом, включаючи відновлення провадження у справі; б) повторного розгляду справи адміністративним органом.

    Крім того, вживаються заходи загального характеру з метою забезпечити додержання державою положень Конвенції, порушення яких встановлене рішенням Суду, забезпечити усунення недоліків системного характеру, які лежать в основі виявленого Судом порушення, а також усунути підстави для надходження до Суду заяв проти України, спричинених проблемою, що вже була предметом розгляду в Суді.

    Заходами загального характеру є заходи, спрямовані на усунення зазначеної в Рішенні системної проблеми та її першопричини, зокрема: а) внесення змін до чинного законодавства та практики його застосування; б) зміни в адміністративній практиці; г) забезпечення професійної підготовки з питань вивчення Конвенції та практики Суду прокурорів, адвокатів, працівників правоохоронних органів, працівників імміграційних служб, інших категорій працівників, професійна діяльність яких пов’язана із правозастосуванням, а також з триманням людей в умовах позбавлення свободи; д) інші заходи, які визначаються державою-відповідачем відповідно до Рішення з метою забезпечити усунення недоліків системного характеру, припинити спричинені цими недоліками порушення Конвенції та забезпечити максимальне відшкодування наслідків цих порушень.

    Заходи індивідуального характеру визначені в проекті за змістом вимог статей 46 “Обов\'язкова сила судових рішень та їх виконання”, 41 “Справедлива сатисфакція” та 39 “Досягнення дружнього врегулювання” Конвенції, а також Рекомендації № R (2000) 2 Комітету Міністрів Ради Європи щодо повторного розгляду або поновлення провадження у певних справах на національному рівні після прийняття рішень Європейським судом з прав людини від 19 січня 2000 року.

    Заходи загального характеру визначені в проекті за змістом статті 46 “Обов\'язкова сила судових рішень та їх виконання” Конвенції, відповідно до Резолюції Res (2004) 3 Комітету Міністрів Ради Європи від 12 травня 2004 року щодо рішень Суду, які розкривають системну проблему, що лежить в основі порушення, а також із застосуванням рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи: Rec (2004) 6 від 12 травня 2004 року щодо удосконалення національних засобів правового захисту; Rec (2004) 5 від 12 травня 2004 року щодо перевірки узгодженості законопроектів, існуючих законів та адміністративної практики зі стандартами, викладеними в Європейській Конвенції з прав людини; Rec (2004) 4 від 12 травня 2004 року щодо місця Європейської конвенції з прав людини в університетській освіті та професійній підготовці.

    Питання перекладу та публікації рішень Суду - як у стислому вигляді, так і повних текстів, як з ініціативи держави, так і приватних осіб, а також способу та форми такої публікації в проекті визначено відповідно до Рекомендації Rec (2002)13 Комітету Міністрів Ради Європи від 18 грудня 2002 року щодо публікації та розповсюдження тексту Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини у державах – членах Ради Європи.

    Таким чином, зазначений Закон увібрав у себе всі сучасні напрацювання Ради Європи, спрямовані на всебічне вирішення питань виконання державами-членами рішень Європейського суду з прав людини.

    "ДМСУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.