• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • "Brilliant Mariner-2006"

    Опубликовано: 2006-03-30 11:02:00

    На полігоні навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил Королівства Данія “Оксбол” розпочався один з етапів оперативно-тактичного навчання сил реагування НАТО “Brilliant Mariner-2006”.

    До військових підрозділів з 19 країн-членів та партнерів НАТО, які беруть участь у маневрах вже приєдналися й рота морської піхоти та група протидиверсійного загону Військово-Морських Сил ЗС України.

    Основна мета участі українських військових у найпотужнішому у цьому році військово-морському навчанні сил НАТО полягає у досягненні належного рівня взаємосумісності у спільних діях із підрозділами країн-членів Альянсу.

    За планом “Brilliant Mariner-2006” українські морські піхотинці розпочали навчання з виконання практичних стрільб зі стрілецької зброї.

    “Система вогневої підготовки прийнята у країнах-членах НАТО дещо відрізняється від нашої, – прокоментував успішне виконання вправи командир роти морської піхоти майор Олесь Брикін. – Справа у тому, що ми виконуємо більш складні за натівські стрільби, зокрема, на значно більших дистанціях. У Данії ж нам запропонували дуже малі відстані до мішеней, десь у два-три рази коротші за звичні для нас. Втім, для цього ми й приїхали сюди, щоб опанувати натівські стандарти, які у порівнянні з нашими виявилися не такими складними, як ми очікували. Тож, стрільба вийшла влучною. Приємно, що в очах натівських партнерів ми виглядаємо дуже пристойно. Це додає нам впевненості”, – підкреслив він.

    Як зазначив командир українського контингенту підполковник Юрій Федоренко, керівництво маневрів вражене результативністю вогневої підготовки українських морських піхотинців, а також рівнем вишколу групи підтримки висадки десанту.

    У складі зведеного іспансько-італійсько-українського підрозділу наші морські піхотинці відпрацювали виконання антитерористичних дій у місті. За словами командира цієї компоненти іспанського полковника Мартіна Де Ла Хоза, незважаючи на певний мовний бар’єр після декількох тренувань підрозділам вдалося досягти належного рівня взаємосумісності під час спільних дій у обстановці, що швидко змінюється.

    Наступним етапом для українських “марінес” стане безпосередня участь у проведенні так-званого NEO - спеціальної не військової операції, що передбачає евакуацію мирного населення з району кризової ситуації.

    Необхідно наголосити, що участь українських військових у навчанні “Brilliant Mariner-2006” є першою практичною взаємодією зі створеними у жовтні 2003 року Силами швидкого реагування НАТО (NRF). До речі, NRF - це багатонаціональні підрозділи підвищеної готовності, які у той же час не є регулярним військовим формуванням. Вони знаходяться в постійному розпорядженні командування Альянсу і діють за принципом ротації, яка відбувається кожні півроку. NRF діють, як у рамках колективної оборони Альянсу, так і виконують завдання з врегулювання будь-яких кризових ситуацій. Наступна ротація відбудеться у жовтні 2006 року і зараз триває морська фаза її підготовки.

    Довідка. “Brilliant Mariner-2006” є найбільш масштабними військово-морським навчанням сил НАТО в цьому році. Арена маневрів охоплює величезний район Північної частини Європи, зокрема, Північне та Балтійське моря, включаючи територіальні води Норвегії, Швеції, Німеччини, Нідерландів та Данії, а також скандинавські протоки Скагеррак та Каттегат.

    Темою навчання “Brilliant Mariner-2006”, яке триватиме до 7 квітня, обрано “Проведення миротворчої операції зі встановлення миру в районі кризи”, а мета полягає в удосконалення взаємодії між підрозділами збройних сил країн - членів і партнерів НАТО під час проведення морської та амфібійної фаз операції з врегулювання кризової ситуації.

    У активній фазі “Brilliant Mariner-2006” беруть участь майже 6.000 військовослужбовців військово-морських підрозділів з 20 країн-членів та партнерів НАТО, зокрема, Великої Британії, США, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Бельгії, Данії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Іспанії, Туреччини, Латвії, Литви, Естонії, Швеції, Фінляндії та України. Загалом до навчання залучатимуться до 60 кораблів на чолі з флагманом морської компоненти десантно-вертолітним кораблем-доком ВМС Іспанії “Кастілла”, п’ять субмарин, півтора десятки літаків морської авіації, а також об’єднаний батальйон морської піхоти та 8 груп спеціального призначення.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.