• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Віктор Медведчук:"З Росією треба дружити"

    Опубликовано: 2005-10-27 16:10:00

    Скажіть, чому півроку Ви мовчали?

    Ви володієте неточною інформацією, тому що сказати, що Медведчук мовчав протягом останнього півроку, є таким, яке не відповідає дійсності. Наша партія і я особисто як голова партії 25 січня вийшов на прес-конференцію і повідомив про рішення партії про перехід в опозицію. Це було через день після інавгурації президента Віктора Ющенка. І після цього активна позиція голови партії, як і всієї партії, вона була продемонстрована в різних питаннях. Більше того, перед з’їздом були проведені партійні конференції, я відвідав близько десяти регіонів, де теж проводив прес-конференції і зустрічі, де висловлювалась моя позиція, позиція партії. А депутати народні нашої фракції, я думаю, продемонстрували своє обличчя, соціал-демократичне обличчя, обличчя істинної опозиції, яка постійно не давала спокою владі всі ці місяці.

    З приводу НАТО. Чому Ви не подавали у відставку з посади голови Адміністрації, коли вступ до НАТО був помічений в доктрині?

    Військова доктрина, яка була затверджена президентом України Леонідом Кучмою, не передбачала вступу України до НАТО, мова лише йшла про співробітництво з НАТО в рамках тих домовленостей, в тому числі, міжнародних, які існували на той момент... На етапі підготовки в проекті доктрини дійсно містилися такі вислови, після засідання Ради Національної безпеки і оборони, після обговорення всіх цих питань, в указ президента, яким була затверджена військова доктрина, цієї позиції внесено не було, окрім співробітництва з НАТО. Саме з такою позицією делегація, яка була очолювана президентом Кучмою, і поїхала на самміт НАТО в Стамбул. Тому є перекручування фактів, а є реальність цих фактів. Я сьогодні наполягаю як людина, яка мала до цього відношення, що було саме таким чином: у військовій доктрині не було про входження або підготовку до отримання повноправного членства в НАТО. І такою була позиція президента Кучми, такою була позиція керівництва держави, а моя особиста позиція, вона в цьому питанні є послідовною з тих пір, як я прийшов до великої політики.

    Парламент підтримає Вашу ідею щодо референдуму?

    Нема потреби підтримувати парламентом ідею про референдум. У нас президент не тільки має право, але й президент на вимогу не менше трьох мільйонів зібраних підписів від громадян України зобов’язаний, згідно з Конституцією, проголосити всеукраїнський референдум. Якщо він не буде цього робити, то це буде порушення Конституції з боку президента України. Для цього є судові інстанції, є суд, і ми люди принципові, я маю на увазі і нашу партію, і я особисто, якщо ми взялися за цю справу, ми обов’язково доведемо її до кінця. Референдум ми разом із іншими політичними силами та громадськими організаціями організувати зможемо, і, я впевнений, що він відбудеться, саме з цих питань, які і визначають подальшу долю України.

    З приводу НАТО. Тут «Українська правда» перевіряла, що, де і як

    Я хотів би додати, тому що моя точка зору є превалюючою в цьому питанні: на етапі підготовки це дійсно мало місце, але на етапі затвердження цього не було.

    Чому, коли були президентські вибори, у затриманому самоскиді були вивезені з Адміністрації документи?

    Цього ніколи не було. Якщо мені хтось надасть на сьогоднішній день підтвердження того, що виборчі документи могли мати місце в Адміністрації Президента, тоді ми на цю тему поговоримо. Більше того, ніколи, ні при яких обставинах, ніякі виборчі документи не могли знаходитися в жодному з кабінетів Адміністрації Президента. Зверніть увагу, я зараз про це говорю, не як голова Адміністрації, що в моєму кабінеті не було, я кажу: в жодному кабінеті Адміністрації Президента за часів, коли я її очолював, ніяких виборчих документів не було і не могло бути. Це дешева піар-акція, яка влаштовувалась політичними силами, які намагались захопити владу, і вони її захопили.

    Ви мали доступ до транзитного сервера?

    Ми з вами поговоримо тоді, коли цей сервер, транзитний, як ви кажете, якщо це має відношення до виборчої кампанії, не просто знайдуть, а встановлять, що він мав місце взагалі, і що з ним хтось щось робив, не Адміністрація Президента, не Медведчук, а, взагалі, хтось, щось. А поки те, що знаходить слідство, у нас інформації дуже багато. Поживемо, побачимо. Але ні я, ні мої співробітники ні до якого транзитного серверу, який би якимось чином впливав на підрахунки голосів, не мали і не могли мати.

    А Ківалов мав?

    Ви знаєте, я не працював у Центральній виборчій комісії. Більше того, якщо вже мова йде про Ківалова і про Центральну виборчу комісію, я хочу сказати, що транзитний сервер або ще якийсь сервер, я не є фахівцем в такій техніці, якби він навіть і був, то результати і підрахунки голосів у нас визначаються протоколами з так званими мокрими печатками і з підписами.

    Чому, на Вашу думку, закрили справу проти Порошенка?

    Я вірю Порошенку, що на нього могли політично тиснути, тому що в умовах, в яких ми сьогодні живемо, а ми живемо в умовах політичних репресій, систематичних і масових порушень прав людини, все могло бути, в тому числі, і по відношенню до Петра Порошенка. З лютого наша партія говорить про політичні репресії, Порошенко не вірив весь цей час, а зараз наступив момент, коли, мабуть, і він у це повірив, що політично на нього могли тиснути. Хто? Мабуть, його друзі і соратники по тій політичній команді, разом з якою він прийшов до влади.

    Тимошенко?

    Я ж не знаю, Тимошенко, Зінченко чи хтось інший, але це люди з тієї команди, яка при владі. Як Ви думаєте, могли політично тиснути Медведчук і Суркіс? Мабуть, ні, вони не мали на це права. Ми на нього тиснули політично, але в іншому аспекті.

    Чи можливе об’єднання знову НСНУ і БЮТ?

    Мене як представника опозиції дуже мало цікавить, об’єднаються вони чи ні. У соціал-демократів об’єднаних в Україні ворогів нема, є тільки політичні опоненти. Навіть, якщо вони об’єднаються, то для нас це - представники помаранчевої команди, які прийшли до влади, і які сьогодні представляють цю владу.

    Ви домовилися з Вітренко про спільні дії?

    Ми не можемо вважати сьогодні прогресивних соціалістів нашими політичними партнерами, вони можуть бути такими лише в окремих діях.

    Чи приїде пан Путін до України?

    Я не знаю, чи приїде Володимир Володимирович Путін до України, якщо він намічений. А такий візит потрібен Україні, то він обов’язково приїде. Щодо подолання кризи, то це більше мрії влади, тому що криза не подолана. Політична криза продовжується. Сьогодні в державі, можна твердо сказати, існує системна криза української державності, і я в цьому впевнений. Більше того, якби криза була подолана, то сьогодні у парламенті була б підтримка і у президента, і у прем’єра. Такої підтримки нема. І останні дії, останні голосування про це яскраво свідчать. Тому кризу нам треба долати, з Росією треба дружити, і зробити все необхідне, щоб Путін до України прибув.

    "НТН"


    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.