• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Пола Добрянськи: Труднощі в Україні є частиною еволюції демократії

    Опубликовано: 2005-12-05 09:55:00

    "Ми підтримуємо ваше прагнення зміцнювати вільну демократичну Європу. Ми - ваші прибічники у вашому прагненні мати краще майбутнє", - із такими словами вчора звернулася до учасників форуму Спільноти демократичного вибору заступник державного секретаря США Пола Добрянськи. Посилаючись на лист президента Штатів Джорджа Буша і його дружини Лори Буш, вона сказала, що річниця помаранчевої революції була прикладом того, як демократія може служити людям.

    При цьому Добрянськи зауважила, що прагнення до свободи набагато сильніше, аніж воля тиранії. За її словами, у демократичному розвитку країни можуть спиратися на допомогу і досвід своїх сусідів, які також обрали демократичний шлях розвитку. Вона також повідомила, що Джордж Буш жалкує з того приводу, що не зміг приїхати до Києва. Пола Добрянськи - етнічна українка. Її коментарі щодо еволюції в постреволюційній Україні - в ексклюзивному інтерв'ю "Дню".

    - Якою бачить свою роль Вашингтон у Спільноті демократичного вибору? Чи "відбудеться" ця ініціатива взагалі?

    - Я думаю, що це дуже гарна ініціатива. Вона ставить собі за мету обмін відповідним досвідом, який мають Україна, Грузія, Литва, Румунія. Цей досвід можуть використати країни, які також прагнуть до демократичного розвитку. Ця ініціатива важлива і приваблива вже тому, що країни зможуть скористатися досвідом своїх сусідів, із цього ж регіону. Україна і Литва представили цей задум під час зустрічі "Співтовариства демократій", яка відбулася у Чилі весною. Унікальність цієї ініціативи полягає в тому, що вона стосується не тільки урядів. Вона включає в себе елемент громадянського суспільства, неурядових учасників, зводячи разом тих, хто має необхідний досвід, із тими, хто його потребує.

    - Після помаранчевої революції Україна почала працювати над своїм "регіональним лідерством". Наскільки їй це вдається і чи не послабила її "регіональні" позиції недавня внутрішньополітична криза?

    - Ні, я так не вважаю. Те, що сталося в Україні, є частиною еволюції демократії, елементом росту. Під час демократичного процесу завжди з'являються певні виклики, проблеми, і вам необхідно з ними справлятися. Те, що ми спостерігали останнім часом, за великим рахунком є частиною поточного демократичного процесу. Нова влада на чолі з Президентом Віктором Ющенком своїм першочерговим завданням поставила боротьбу з корупцією і злочинністю, і я вважаю, що вона реально намагається це робити.

    - Наступного тижня в Україну приїжджає держсекретар Сполучених Штатів Кондолізза Райс. Яка мета її візиту?

    - Цей візит свідчить про зміцнення наших стосунків з Україною, про ту важливість, яку ми надаємо співпраці. Упевнена, що на порядку денному стоятимуть питання політичних і економічних реформ, які відбуваються зараз в Україні. Сполучені Штати переслідують подвійну мету в цьому питанні - підтримати реформи і заохотити до їхнього подальшого проведення.

    - Ще в квітні повідомлялося про можливий візит Джорджа Буша до України. Досі його так і не відбулося. Чому? Можливо, у вас є інформація про строки приїзду президента США до Києва?

    - Я хотіла би підкреслити, що між США та Україною уже існує досить динамічна історія обміну візитами на високому рівні. Зустрічалися в тому числі і президенти з нагоди кількох подій, під час яких вони обмінювалися думками. Візит держсекретаря Райс наступного тижня також важливий в рамках дискусії з Україною стосовно широкого спектру питань. Я хотіла би підкреслити дві речі. По-перше, багато наших представників відвідують Україну, так само, як і українські відвідують Сполучені Штати для того, щоб обговорювати ті чисельні питання, які мають велике значення у наших взаємовідносинах. По- друге, наші президенти мали кілька нагод особисто зустрітися і обговорити питання, важливі для наших взаємовідносин. Ми очікуємо, що так триватиме і надалі.

    - Минув рік відтоді, як в Україні відбулася помаранчева революція. Яке, на вашу думку, головне її досягнення, а який головний прорахунок?

    - На мою думку, було кілька досягнень - активна преса, динамічне громадянське суспільство, розвиток політичних партій. Україна ефективно зарекомендувала себе в участі в міжнародних миротворчих місіях. Стрімкий прогрес у проведенні економічних, політичних реформ, направлених на європейську, західну інтеграцію до таких організацій, як Євросоюз і НАТО. Перед Україною стоїть також виклик боротьби з корупцією і злочинністю. Адміністрація Ющенка поставила перед собою це завдання як першочергове. Ще має бути зроблено чимало кроків у цьому напрямку.

    - За вашими спостереженнями, українське керівництво адекватно сприймає ті поради, які дає йому американська сторона? Кажуть, під час останнього візиту Президента Віктора Ющенка до США представники української делегації нічого не занотовували на зустрічах...

    - Це не відповідає дійсності. Я брала участь у кількох заходах під час візитів українських делегатів до Сполучених Штатів. У мене склалося враження, що вони були дуже зосереджені і зорієнтовані на практичну сторону того, що обговорювалося. Я б сказала, що ми не тільки тісно, але й плідно співпрацювали з українською стороною. Додам дещо про свій візит в Україну. Я знаходжуся тут не тільки для участі у відкритті форуму Співдружності демократичного вибору, але також я входжу до делегації конгресмена зі штату Флорида Лінкольна Діаза-Баллар.

    Він очолює делегацію американських громадян, які хочуть допомогти українським дітям, особливо тим, хто постраждав від Чорнобильської катастрофи. До делегації входять здебільшого американці кубинського походження і кілька українських американців, зокрема тих, хто очолює в Америці Фонд допомоги Чорнобилю. Вони відвідають українські лікувальні заклади, в яких лікуються діти-жертви Чорнобиля. Планується в рамках спеціальної програми повезти групу цих дітей на лікування до США і організувати для них похід до Диснейленду.

    - Недавно Сенат США скасував горезвісну поправку Джексона - Веніка щодо України. Наступне рішення - за Палатою представників. Коли скасують нарешті поправку в цілому? Чи не відбудеться затягування вирішення цього питання?

    - Ми вітаємо рішення Сенату і очікуємо, що поправку Джексона-Веніка скасують узагалі. Адміністрація президента США дала знати про це бажання всім групам у Конгресі.

    - Питання взаємовідносин Києва та Москви. Росія була розчарована минулорічними подіями в Україні. Наслідки того настрою відчуваються досі - перенесено візит Путіна та прем'єра Фрадкова до Києва. Тривають зараз непрості газові переговори. Чия позиція, на вашу думку, в цій ситуації неконструктивна - Росії чи України?

    - Справа в тому, що усі країни цього регіону повинні працювати разом. Ми працюємо з Україною і ми працюємо з Росією. Ми вважаємо, що так само, як і ми, решта країн повинні стежити за тим, щоб між ними складалися конструктивні відносини. Це важливо для збереження миру, процвітання і стабільності регіону в цілому.

    "День"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.