• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Єхануров привітав посадовців місцевого самоврядування

    Опубликовано: 2005-12-06 14:20:00

    Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров провів урочисте засідання Міжвідомчої комісії з питань місцевого самоврядування при Кабінеті Міністрів. Під час засідання Глава Уряду привітав працівників органів місцевого самоврядування з їх професійним святом і вручив кращим представникам місцевого самоврядування нагороди Кабінету Міністрів та цінні подарунки.

    В ході засідання Юрій Єхануров зазначив, що Україна має великі історичні традиції у розвитку самоврядування, і сьогодні в країні налічується близько 12 тисяч територіальних громад. Крім цього, з 1 січня 2006 року почне діяти Закон України „Про стимулювання розвитку регіонів”. „Можна говорити про досконале чи недосконале законодавство, але з введенням змін до Конституції ми будемо далі розвивати законодавство і все робити для його вдосконалення”, - підкреслив Прем'єр-міністр.
     
    Водночас головною проблемою, з якою сьогодні стикається місцеве самоврядування, Юрій Єхануров назвав відсутність чіткого розподілу повноважень та дублювання функцій між органами місцевої влади різного рівня. Із 79 повноважень місцевих державних адміністрацій 23 співпадають повністю і ще 13 частково з повноваженнями виконавчих органів міських та селищних рад, - зазначив керівник Уряду. Окрім цього, сказав Юрій Єхануров, сьогодні дуже важливо навести лад у співвідношенні власних і делегованих повноважень представників місцевого самоврядування. Нелогічно, коли згідно з законом „Про місцеве самоврядування” представники самоврядування мають 67 власних повноважень, а делегованих повноважень у них налічується близько 80, - зауважив Прем'єр-міністр.
     
    Юрій Єхануров також повідомив, що у проекті доопрацьованого Урядом Державного бюджету будуть враховані пропозиції, надані представниками місцевого самоврядування, а також виконані зобов’язання Верховної Ради щодо збільшення асигнувань на місцеве самоврядування. Керівник Уряду звернув увагу на проблеми, що виникають при збільшенні фінансування окремих напрямків. „Це питання нам треба вирішити протягом двох діб”, - зазначив Прем’єр-міністр. При цьому Юрій Єхануров повідомив, що Кабінет Міністрів планує завтра на своєму засіданні розглянути доопрацьований Міністерством фінансів проект Державного бюджету на 2006 рік з тим, щоб у четвер передати його до Верховної Ради.
     
    Говорячи про бюджетний процес, Глава Уряду також відзначив доволі високу централізацію коштів в Україні. „Я останнім часом працював у Дніпропетровській області, і мені важко сьогодні розглядати бюджет, оскільки розумієш, що не так усе просто, як виглядає з Києва. Коли бачиш, що за останні роки централізація коштів дедалі зростає, то це не є нормальним явищем”, - наголосив Прем’єр-міністр. Керівник Уряду висловив думку, що у передвиборчий період нові прийняті закони "концентруватимуть кошти головним чином на вирішенні саме соціальних проблем".
     
    Окрім того, Прем’єр-міністр повідомив, що Уряд уже найближчим часом повернеться до питань реформи адміністративно-територіального устрою України. За словами Юрія Єханурова, попередня спроба провести в Україні адміністративно-територіальну реформу зазнала фіаско під час літнього обговорення цієї теми на нарадах по всій Україні. У деяких регіонах, на його думку, не зовсім зрозуміли, що саме пропонувалося проектом реформи. Зокрема, Юрій Єхануров висловив здивування, що реформу не підтримали представники східних регіонів, де чисельність міського населення перевищує сільське, і де, згідно з проектом реформи, мали бути запроваджені більші преференції.
     

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.