• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Топ-подія року у потоці політбанальностей

    Опубликовано: 2005-12-06 17:25:00
    Жоден із телеканалів не виконав свою головну місію – донести для глядача цінність надання Україні статусу країни з ринковою економікою.
     
    Треба віддати належне героям боротьби за чесні новини: першим про це аудиторію поінформував 5-й канал одразу після десятої ранку 1-го грудня, а о другій дня дав розширену версію повідомлення з синхронами трьох головних діючих осіб. А саме: як раніше і передбачалося, на самміті Україна-Євросоюз у Києві було заявлено, що наша держава виконала всі необхідні технічні вимоги для отримання статусу країни з ринковою економікою і залишилися суто процедурні речі для оформлення цього статусу. Жозеф-Мануель Баррозу, президент Єврокомісії (виконавчого органу ЄС), заявив (даю переклад 5-го каналу), що “Європейський Союз тримається своїх обіцянок. Фактично ми можемо оголосити, що ми надали статус країни з ринковою економікою...
     
    Майбутнє України – з Європою”. Британський прем'єр Тоні Блер (ця держава наразі головує в ЄС) з екрану 5-го каналу наголосив: “Надано статус ринкової економіки Україні. Ми чекаємо 2006 року і сподіваємося успішного вступу до СОТ, а також чекаємо дій сприяння візовому режиму... Це все правильно”. А Віктор Ющенко в інтерпретації цього каналу заглядав уже далеко наперед: “Я хочу наголосити, що наша кінцева мета – членство у Євросоюзі. І ми прагнемо, щоб передусім для громадян ЄС членство України не було проблемою, а було перевагою”.
     
    “1+1” дав інформацію про цю подію о 14.00, наголосивши, що “головним підсумком самміту Україна – Євросоюз стало рішення Єврокомісії надати нашій державі статус країни з ринковою економікою”. І підкресливши: “Де-юре Україна отримає ринковий статус не раніше середини січня – необхідно завершити всі формальності. Тепер, кажуть європолітики, необхідно розпочати консультації щодо укладення нової посиленої угоди між Україною та ЄС, яка замінить нинішню – про партнерство та співробітництво” .
     
    Того ж дня о 19:30 у вечірньому випуску ТСН на “плюсах” ця тема була оформлена як топ-сторі. На кадрах самміту йшов текст ведучої: “В Україні відбувся сьогодні найефективніший самміт із Євросоюзом за всю історію двосторонніх відносин. Так заявив президент Ющенко. Статус країни з ринковою економікою, який ставила собі за мету нова влада, Україні таки дадуть – оголосив голова Єврокомісії. Бо виконано всі необхідні для цього вимоги”. А далі йшла досить детальна розповідь про конкретні домовленості, досягнуті під час самміту, з'являлося тло для факту, отже, сам факт не зависав у безповітряному просторі.
     
    Телеканал ІСТV у своїх вечірніх новинах о 18:30 дав, здається, найдетальніший бекґраунд події і найпоширеніші синхрони чільних учасників подій. Так, було сказано, що надання українській економіці статусу ринкової “полегшить рух наших товарів на європейських ринках і підніме імідж держави та поліпшить її інвестиційну привабливість”.
     
    Ющенко у вибраному ІСТV фрагменті говорить дещо інше, ніж у новинах 5-го каналу: “Зміна статусу тягне за собою цілий логічний ланцюжок наших стосунків в політиці антидемпінгових розслідувань, митних тарифів і платежів... Скільки займе шлях імплементації від політичної заяви до формальних рішень? На мій погляд, це питання 1-2 місяців”. Можливо, головним словом тут є “припинення антидемпінгових розслідувань”, оскільки саме ця тема болить власникові каналу? Так чи інакше, послідовний перегляд новин провідних каналів 1 грудня, безперечно, збагачував зацікавлених осіб, бо подія поверталася перед ними різними гранями.
     
    Скажімо, після синхрону президента на ІСТV йшла інформація від кореспондентки: “Ринкова економіка – один з етапів просування до Євросоюзу. За ним – вступ до Світової організації торгівлі, який в Україні загальмували народні депутати, і лише після цього Євросоюз обіцяє укласти угоду про зону вільної торгівлі”, - і синхрон Тоні Блера: “Подальша перспектива України – дуже чітка.
     
    Треба продовжити політичні реформи, аби посилити демократію та верховенство права і здійснити економічні реформи. Не тільки лідери, а й країна має розділяти бачення того, чи потрібно рухатися до Європи на основі цінностей демократії”. І скажіть після цього, що Віктор Пінчук через підконтрольні йому мас-медіа підтримує антидемократичні сили!
     
    Але найбільш тріумфально вістка прозвучала увечері 1 грудня на Першому каналі. В коментарі до події, де прозвучали синхрони аж трьох експертів, була наведена інформація, яка давала змогу подивитися на рішення ЄС не під оглядом переважно бізнесових інтересів (як, власне, спрацював ІСТV, додавши до цього частку демократичної риторики Блера), а під оглядом державних інтересів.
     
    Наведу це повідомлення повністю, як воно відтворене на сайті Першого каналу: “Поки Україна не мала статусу держави з ринковою економікою проти вітчизняних експортерів у світі велися численні антидемпінгові розслідування. Українських підприємців щоразу звинувачували у штучному заниженні цін на продукцію.
     
    Олексій Плотніков, економічний експерт: "В США кажуть, що вона дешева, тому що в нас економіка не ринкова, тому що в нас втручається держава і приховані дотації до цієї продукції. І тоді починається антидемпінгове розслідування. Хоча насправді справа не в тому, що держава втручається, у нас дешева робоча сила, низькі заплати".
     
    За різними підрахунками, незалежна Україна втратила через антидемпінгові розслідування від 2 до 4 мільярдів доларів. Зі статусом ринкової економіки вітчизняні підприємства-експортери матимуть більше довіри з боку іноземних партнерів.
     
    Ігор Бурковський, економічний експерт: "Тепер у разі порушення проти них антидемпінгових і так званих спеціальних розслідувань вони мають більше можливостей доводити те, що вони дійсно використовують ринкові методи конкуренції, а відтак проти них можуть застосовуватись менш гострі, або взагалі не застосовуватись якісь заходи обмежувальної політики".
     
    Зі статусом ринкової економіки Україна отримає значно більше інвестицій, вважають економісти. Адже кредитори надають перевагу країнам зі стабільною економікою. Також статус «ринкової» наближає Україну до зони вільної торгівлі Євросоюзу.
     
    Сергій Кисельов, економічний експерт: "Наступним кроком від надання статусу з ринковою економікою має стати надання Україні надання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, відповідно ті 4 свободи, які існують зараз в ЄС, зокрема про переміщення людей, капіталу, товарів, вони відповідно будуть розповсюджуватись на Україну".
     
    Про намір отримати статус Ринкової економіки Україна заявляла ще 3 роки тому. Експерти стверджують, що вже тоді наша держава була до цього готова. Але європейську спільноту не влаштовувало тодішнє керівництво країни”.
     
    Що стосується інших телеканалів, то зумів (щоправда, тільки через два дні) докинути щось до сказаного тільки “Київ”, поінформувавши глядачів про те, що “Організація Об'єднаних Націй вітає рішення Європейського Союзу надати Україні статус країни з ринковою економікою в рамках антидемпінгового законодавства Євросоюзу”.
     
    Ну що ж, здається, наші телеканали виявили професійність та адекватність події року, надавши телеглядачам повну та різнорідну інформацію про неї? Можна було б сказати, що так, як би не підсумкові програми тижня, якi вийшли за три дні потому. Погодьтеся, що в цих програмах такій важливій темі мало б було присвячено часу не менше, ніж це було в день події. Бо вже сказане мало б було не лише повторене, а й істотно поглиблене за допомогою коментарів експертів та політиків, оскільки найкраще важливі речі запам'ятовуються з другого, а то і з третього разу (декому, правда, слід повторювати елементарні речі не один десяток разів).
     
    Проте в недільних, 4 грудня, оглядових інформаційно-аналітичних випусках всі, як один, телеканали (принаймні, ті, які мені вдалося переглянути) благополучно загубили топ-новину тижня (і одну з головних новин поточного року) у рейваху поточних політичних подій – головно, обговорення передвиборних партійних з'їздів та списків різноманітних політичних сил.
     
     ТСН каналу «1+1» каналу почав із жовтуватого, але, в принципі, тому і цікавого пересічному глядачеві візиту Миколи Мельниченка. Наданню Україні статусу країни із ринковою економікою місце знайшлося аж після огляду партійних з’їздів, виборів в Казахстані та самміту у Києві "Співтовариства демократичного вибору". Топ-тема року обмежилася у підсумковому випуску ТСН синхроном Жозеф-Мануель Баррозу у сюжеті Марії Васильєвої «Фактично, сьогодні ми можемо оголосити, що досягли згоди щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою" з подальшим переходом на тему українсько-російських «газових переговорів».
     
    Особливо ж вразило використання теми статусу ринкової економіки для України у підводці (!) до наступної теми - Україна разом із Польщею потрапила до списку претендентів на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.
     
    До цієї теми підвели буквально так: план дорожньої карти у Європу Україна за весь рік виконала на півпункта – нам пообіцяли надати статус країни з ринковою економікою, але залишились не виконаними пункти плану такі-то і такі-то (перерахували). Втім, все ж таки є в нас успіхи в напрямку євроінтеграції – і далі пішов сюжет про футбол, з розлогими синхронами Григорія Суркіса про те, хто ж реально робить кроки для євроінтеграції України! Притягнутість цього сюжету – який ну дуже скидався на «джинсовий» - за вуха до теми євроінтеграції навіть не намагалися приховати. Небайдужі спостерігачі одразу пов’язали канал «1+1» із близькими їм колись есдеками. Не всі сумнівні зв’язки ще розірвано?..
     
    Деякі з каналів зайнялися якимись побічними, більш чи менш дотичними до теми про одержання Україною статусу країни з ринковою економікою, сюжетами. Наприклад, “Інтер” після vox-populi про те, які переваги українські громадяни бачать у ЄС, почав одразу переконувати аудиторію, що, насправді, в країнах Євросоюзу живеться не так уже і добре – підтекст “нам нема чого туди рватися” – був абсолютно відчутним. Втім, ще більш акцентовано пріоритети «Інтера» розставив сам ведучий Олександр Мельничук. Подивіться, як це було зроблено. Ведучий на початку програми навів хронологію подій тижня. «Понеділок: російський "Газпром" запропонував Україні підписати новий контракт на транзит "блакитного палива" і сплачувати його за європейськими розцінками. Компанія вкотре заявила про своє бажання перейти з українцями на винятково грошові розрахунки та продавати Києву газ по 160 доларів за тисячу кубометрів. Вівторок: резонансне вбивство на Львівщині.
     
    Із автомата розстріляли колишнього керівника області Степана Сенчука. Правоохоронці висунули кілька версій злочину і порушили кримінальну справу за статтею "Вбивство на замовлення". Нещасний випадок на навчальному військовому полігоні "Десні". Під час нічних стрільб курсант-танкіст переплутав мішені і влучив у навчальний корпус. Двоє військовиків загинули. Один зазнав тяжкого поранення. Командування призупинило на тиждень стрільби на всіх полігонах. Золота лихоманка. На азійських біржах вартість однієї унції коштовного металу перевищила позначку 500 доларів. Експерти пояснили стрибок цін нестабільністю світових валют, зокрема долара та євро.
     
    Середа: колишній майор президентської охорони Микола Мельниченко та екс-депутат Олександр Єльяшкевич прилетіли в Україну. У аеропорті обіцяної розмови з журналістами не вийшло. Під охороною бійців "Альфи" американські втікачі відбули до Києва. Четвер: У Києві відбувся самміт "Україна–ЄС", на якому Україну визнали за країну з ринковою економікою. Окрім цього політичного рішення підписано три угоди про співпрацю в енергетиці та космічній галузі. Також про доступ європейських компаній на український ринок авіаперевезень. Проект держбюджету-2006 у другому читанні не задовольнив більшості депутатів і його повернули на доопрацювання.
     
     На узгодження спірних положень Кабміну дали два тижні. П’ятниця: трагедія у Львівській області. Автобус із п'ятнадцятьма пасажирами зірвався з гірської траси і злетів в урвище. При падінні з семиметрової висоти одній людині вдалося вистрибнути. Дев’ятеро загинули, водій та шестеро пасажирів травмовані. Україна, Молдова, Литва, Латвія, Естонія, Румунія, Македонія, Словенія та Грузія утворили нове міждержавне об’єднання – "Співтовариство демократичного вибору". Це стало результатом самміту, що відбувся в Києві за участю президентів цих країн. Субота: вірус пташиного грипу зареєстровано в Криму. Захворювання виявили в Присівашській зоні. Це села Совєтського, Джанкойського та Нижньогірського районів Автономії. Ветеринарна служба півострова назвала штам. Це АН-5 N-1, небезпечний для людини. Указом Президента на ураженій території впроваджено надзвичайний стан».
     
    Для чого це було зроблено? Чи не для того, щоб змішати все грішне і праведне? Навмисне витворити у глядача повну кашу в голові? Спеціально сховати топ-подію року серед малозначущих, нівелювати її?
     
    Тим більше, що і сама тема надання Україні статусу країни з ринковою економікою йшла у підсумковому випуску «Інтера» аж п’ятою – після візиту майора Мельниченка, гостя в студії Сергія Кислова, який жваво Мельниченка спростовував, двома репортажами про з’їзди Партії регіонів та НСНУ.
     
    А “Ера” у своїй вечірній програмі раптом повела мову про те, що Україні тільки пообіцяли довгоочікуваний статус, не більше, що це все розмови, а які будуть справи – ще невідомо. Початок ефіру був взагалі пікантний: «Один з радянських дипломатів якось між іншим розповів про Маргарет Тетчер те, що так і не зачепило чомусь увагу широкої публіки. Хоча подібні історії дуже полюбляє бульварна преса.
     
    Принаймні був привід не дискутувати чи була леді "залізною". За зізнанням посла, найважче було витримати переговори. Ні, аж ніяк не психологічно, а фізіологічно, дуже кортіло збігати до туалету. Тоді, як пані Тетчер могла досхочу вживати рідину, після чого природні потреби її тривалий час не турбували. Колишній керманич Панами Омар Торіхо на запитання, що є найскладнішим в роботі державного лідера, без зайвого сорому розповів: як під час виконання гімну під прицілом телекамер йому довелося тікати туди само, до вбиральні. Не вдаючись до подробиць, якими хизується "жовта преса", демонструємо залаштункову історію одного самміту "Україна-Євросоюз"».
     
    Таким чином, контраст з висвітленням теми в день події, 1 грудня, був разючим – вже 4 грудня у підсумкових програмах замість професійних, достатньо інформативних, оперативно підготовлених матеріалів із синхронами політиків та експертів глядач отримав коротенькі – на кілька речень – “містки” між начебто більш важливими повідомленнями. Мовляв, статус одержано (чи пообіцяно, за іншою версією) – і Аллах із ним, займемося значно важливішими справами, скажімо, виборами до Верховної Ради.
     
    Чи розберемося з газовим шантажем з боку Росії (“плюси”, скажімо, обійшлися одним реченням в розлогому матеріалі про газовий шантаж та його вплив на внутрішньополітичну ситуацію в Україні – мовляв, “незабаром потому на саміті Україна – ЄС у Києві вітчизняна економіка отримала довгоочікуваний подарунок від Євросоюзу”, тобто ринковий статус економіки.
     
     Жоден із телеканалів не виконав свою головну місію – донести для глядача цінність надання Україні статусу країни з ринковою економікою.  Всі переваги цього процесу, його недоліки. Між тим, можна не сумніватися, що за часів Кучми ця подія стала б предметом піару навіть на рівні відкритих уроків у школах, не те що на телеекранах.
     
    Не даремно, мабуть, Вінстон Черчілль любив повторювати: політики живуть наступними виборами, державні мужі – національними інтересами. Не знаю, чи самі тележурналісти, чи власники телеканалів уподібнилися тим політикам (чи політиканам?) – у Черчіллевому розумінні. Бо ж як можна взагалі намагатися вести мову про національні українські інтереси, коли про річ, яку лідери держави прагнули здобути понад десять років, яка була, є і наразі об'єктивно буде одним із чільних символів нашої європеїзації, взагалі забули і викинули з телепрограм (чи, що ще гірше, згадали її скоромовкою) буквально через три дні після того, як ця річ стала фактом практичного політичного життя?
     
    Окремого питання заслуговує державна інформаційна політика щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Мусимо з прикрістю констатувати – держава ще раз продемонструвала свою кричущу непрофесійність.
     
    Сергій Грабовський, "Телекритика"  
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.