• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Райс у Берліні - пообіцяла виправити помилки і згадала про Україну

    Опубликовано: 2005-12-07 11:59:00
    Державний секретар США Кондоліза Райс відвідала Німеччину, але світла на аферу ЦРУ вона так і не пролила. Питання про ймовірне таємне транспортування через німецьку територію підозрюваних у причетності до тероризму й надалі залишається нез'ясованим. Водночас в ході свого візиту до Берліна держсеркетар США не забула згадати й про Україну.
     
    Візит держсекретаря США Кондолізи Райс до Берліна затьмарено скандалом навколо ЦРУ, який нині активно дискутується в німецькій пресі та серед політиків. Отже, жінкам було про що поговорити. Бесіда Райс з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, на яку спочатку відвели півгодини, тривала цілих 50 хвилин. Після зустрічі керівник німецького уряду наголосила:
     
    "У 21-му столітті нам доводиться мати справу з зовсім новою загрозою, що, звичайно, віддзеркалюється й на трансатлантичних відносинах", - сказала Меркель і додала, що така загроза є справжнім викликом для демократичних країн. "Однак, - продовжила вона, - слід знайти баланс між рішучою боротьбою з тими, хто зазіхнувся на свободу, і вибором засобів для цієї боротьби."
     
    Тобто, ці засоби не повинні суперечити демократичним принципам наших країн у тому числі й Німеччини, пояснила Меркель. Справа в тому, що після повідомлень у пресі про ймовірне існування таємних тюрем ЦРУ в Східній Європі Німеччина опинилася в досить делікатній ситуації. Якщо справді з'ясується, що осіб, підозрюваних у тероризмі транспортували в ці тюрми через її територію, тоді це може мати юридичні наслідки для ФРН.
     
    Нагадаємо, що у Німеччині американці утримують свої військові бази, які використовуються й для міжнародної антитерористичної боротьби. Як зауважив мюнхенський правник Ґеорґ Нольте, таємне транспортування викрадених осіб транзитом через Німеччину або навіть через її повітряний простір суперечить не тільки міжнародному праву, але й німецькому законодавству.
     
    У Берліні Кондоліза Райс обмежилася лише обіцянкою якомога швидше виправити помилки, якщо такі справді мали місце, і запевнила, що в боротьбі з тероризмом США діють згідно з міжнародним правом. У німецькій столиці Райс порушила й більш приємну для неї тему: "Я збираюсь також відвідати Україну, яка нині переживає важливі зміни", - наголосила Райс.
     
    Вона нагадала, що як Європейський Союз, так і США зробили багато для випрацювання плану дій щодо України, і повідомила, що Сполучені Штати та Німеччина шукають можливостей для співпраці, аби допомогти тим, хто зробив помаранчеву революцію, втілити в життя ідеали цієї революції.
     
    “Радіо Свобода”
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.