• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чому Сендега не пішов у мери?

    Опубликовано: 2006-02-02 14:30:00

    Грядущі мерські вибори ризикують втратити, а практично вже втратили, головну інтригу, яку так старанно нав’язують виборцю кандидати та їх політтехнологи протягом останніх виборчих кампаній різних рівнів. Мова йде про так звану, штучно створену, дилему вибору між кандидатом-господарником та політиком.

    Відмова Олександра Сендеги, поки що публічно не озвучена, практично зняла подібний сценарій розвитку міських виборів. Саме екс-губернатору приписували імідж успішного господарника, що «не лізе» в політику. Після «самозняття» Сендеги серед реальних і потенційних кандидатів з іміджем господарника залишився лише власник ринку «Південний» Петро Писарчук. Однак, його шанси більшістю аналітиків, навіть при дуже активній кампанії, не розцінюються так високо як потенційні електоральні бонуси Сендеги. Решту учасників перегонів, особливо їх фаворитів — Садового, Куйбіду, господарниками назвати навіть з великою натяжкою важко.

    Участь у виборчій кампанії Олександра Сендеги, не надто популярного політика в місті, скоріше була потрібна не стільки йому, як певним бізнесовим та політичним середовищам у Львові, що не надто контактують з теперішньою обласною виконавчою владою, і ще в більшій мірі не хочуть приходу в Ратушу Андрія Садового. Цим групам впливу, що скоріше намагаються такими бути, після відходу старої влади значно вигідніше було підтримати добре знаного своєю неконфліктністю кандидата, ніж робити ставку на людей з інших середовищ.

    Взагалі, якщо оцінювати постать Сендеги у львівському політикумі, то треба визнати справді його певну політичну незаангажованість. Навіть перебуваючи на посаді губернатора, він намагався балансувати між різними політично-партійними середовищами, не особливо активно агітуючи за тодішнього прем’єра Януковича. Зосередження виключно на господарці, скоріше стиль Сендеги, ніж продумана політична гра. Адже кар’єрні сходинки не могли не відбитися на мисленні Олександра Степановича.

    Перебуваючи на посадах і при Куйбіді в міськвиконкомі, і в ОДА, він завжди в силу своїх посадових обов’язків займався господарством міста та області, а не політикою. З одного боку, це очевидна перевага екс-кандидата в умовах теперішньої місцевої політичної кон’юнктури, з іншого, зважаючи на специфіку міста, відсутність сталих зв’язків з націонал-демократичними чи новітніми помаранчевими партіями — суттєвий недолік для будь-якого кандидата, особливо для не надто розкрученого. Виїхати в такому випадку лише на позиціонуванні себе як позапартійного, а, отже, зорієнтованого суто на інтереси мешканців міста і невтягнутого у міжпартійні чвари, Сендезі навряд чи вдалося б.

    За багатьма соціологічними опитуваннями, партійність чи підтримка кандидата тою чи іншою політичною силою досі залишається чи не провідним орієнтиром для виборця при голосуванні. Тим паче, що опоненти можуть закинути екс-губернатору його непевну роль під час помаранчевої революції, чи бездіяльність в період президентських виборів 2004 року. Коли колишній чільник фактично закрив очі на перетворення обласної податкової і частково ОДА на штаб кандидата в президенти Віктора Януковича.

    Треба віддати належне Сендезі, який попри переконання власних радників, таки тверезо подивився на свої шанси і відмовився від участі у виборах. Широка популярність у вузьких колах, які обіцяли потужну фінансову та організаційну підтримку, не ввела в оману Олександра Степановича.

    Чому ж все-таки Сендега не пішов у мери, незважаючи на наявність базового електорату на рівні 4-5%, а це, за мірками політичної науки, достатній ресурс, аби починати кампанію?

    Ймовірними виглядають кілька взаємодоповнюючих варіантів: по-перше, не маючи впевненості у своєму загальному успіху кандидат просто не хотів підставлятися під зливу чорного піару, який щодо нього був би найбільшим і найбруднішим; по-друге, вірогідними виглядають певні домовленості між ним та Куйбідою: в обмін на нейтралітет чи можливу майбутню підтримку Сендезі запропонують вже знайому посаду першого заступника міського голови; по-третє, (суто теоретично) Сендега вже виконав свою роль у чужій грі.

    "Західна iнформаційна корпорація"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.