• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Канадський вчениий оцiнив ситуацiю в Українi

    Опубликовано: 2006-02-03 09:22:00

    При кількох провідних університетах Північної Америки існують академічні програми, які займаються вивченням України. Одна з наймолодших знаходиться при університеті канадської столиці Оттава. Днями голова цієї програми Домінік Арел відвідав центр імені Кенана у Вашингтоні. Професор взяв участь в обговоренні нової книжки, автор якої - Блер Рубл - порівнює міграційні процеси у Монреалі, Вашингтоні та Києві. В інтерв'ю Голосу Америки канадський науковець виклав свої погляди на ситуацію в Україні напередодні парламентських виборів.

    В Оттавському університеті Домінік Арел займається порівнянням політичної ситуації в Україні та Росії. На його думку, непередбаченість української політики свідчить про її відкритість порівняно з російською:

    «Ситуація може виглядати сумбурною. Вона сумбурна, але дуже відкрита. Я думаю, це досягнення помаранчевої революції. Можливо, це не те, чого очікували люди, але ви маєте систему, яка рухається вперед і назад між політичними блоками. Повторюю, ситуація непередбачена, але це в десять разів краще ніж демократична регресія в Росії чи інших країнах. То ж у цьому контексті -- можливо, людям це не сподобається -- але я бачу дуже позитивний розвиток».

    На парламентські вибори в Україні Домінік Арел прогнозує ситуацію на зразок президентських виборів дві тисячі четвертого. Схід країни, вважає він, голосуватиме знову таки за Януковича, оскільки вважає його своєю людиною і почувається, що залишився поза межами помаранчевої революції.

    Хоча загалом Арел позитивно оцінює процеси в Україні, канадського професора хвилює те, що не всі гравці політичного процесу розуміють необхідність дотримуватися законів:

    «Хвилює те, що, схоже, в Україні, навіть у помаранчевому таборі, немає схильності до усвідомлення, що тепер потрібно вести політику згідно iз законами. Звичайно верховенство закону не щось, що можна створити за одну ніч. Це традиція, історія, політична культура...».

    Правила політичної гри в Україні змінються, вона стає відкритою, вважає канадський професор. Однак, підкреслює він, українських політиків спокусує можливість переступити закон заради короткочасних дивідендів.

    newsVOAcom

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.