• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна у війні: останні економічні події

    Опубликовано: 2023-08-05 10:56:36
    НБУ: У 3 кварталі 2023 року банки планують полегшити умови кредитування для мало
    НБУ: У 3 кварталі 2023 року банки планують полегшити умови кредитування для мало

    НБУ: У 3 кварталі 2023 року банки планують полегшити умови кредитування для малого та середнього бізнесу та населення, особливо щодо іпотечних кредитів. Це сталося через збільшення попиту на споживчі кредити та схвалені заявки на позику для бізнесу з початку повномасштабного вторгнення. Хоча банки все ще очікують деякого погіршення якості кредитного портфеля бізнесу, негативні очікування поступово зменшуються. Кредитні стандарти як для бізнесу, так і для домогосподарств були пом’якшені, а кількість схвалених заявок на кредити зростає.

    KSE: З початку війни український ринок землі сільськогосподарського призначення зазнав збитків на 11,5 млрд грн. Однак відкриття ринку для юридичних осіб з 2024 року може призвести до щорічного зростання ВВП на 1-2,7% протягом наступних трьох років . Через російське вторгнення не було завершено понад 102 тис. угод купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення загальною площею 282 тис. га вартістю 11,5 млрд грн. Найбільше втрат зазнала Харківська область, тоді як у Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях спостерігається відновлення операцій із землею.

    ФГВФО: У першому півріччі 2023 року ФГВФО виплатив 1,8 млрд грн вкладникам банків, що перебувають у його управлінні, ще 40,2 млн грн було відшкодовано лише в червні 2023 року. На період воєнного стану та три місяці після його припинення діяла 100% гарантія банківських вкладів, що забезпечувало повне відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків. Станом на 1 липня 2023 року Фонд виплатив вкладникам банків, переданих в його управління з моменту набрання чинності законом про гарантування вкладів у 2012 році, загалом 98 621,8 млн грн. Обсяги створення Фонду досягли 103 308,2 млн. грн. За цей же період Фонд завершив процедури ліквідації 51 банку та наразі перебуває у процесі ліквідації ще 53 банків.

    Інтерфакс-Україна: Україна разом із ізраїльськими експертами працює над забезпеченням безпеки польотів цивільної авіації в умовах можливих атак безпілотників і ракет. Ryanair розглядає два плани щодо відновлення польотів з України, найімовірнішим сценарієм є запуск невеликої кількості рейсів до кінця 2023 року. Авіакомпанія вважає, що незабаром польоти до Києва, Львова та Одеси будуть безпечними, а Основні напрямки для цих рейсів включатимуть такі великі європейські міста, як Варшава, Берлін, Лондон і Париж. Ryanair готовий розгорнути 10 літаків у Києві, п'ять у Львові та, можливо, один-два в Одесі, плануючи подвоїти флот протягом наступних 2-4 років у міру збільшення трафіку.

    НБУ: НБУ планує обмежити відсоткові ставки за кредитами до зарплати в рамках своїх зусиль щодо вирішення проблеми непрацюючих кредитів. Для цього НБУ прагне заохочувати кредиторів (МФО) приділяти більше уваги платоспроможності своїх клієнтів і коригувати свої скорингові моделі, щоб мінімізувати ризик неповернення кредитів. У НБУ сподіваються, що такі заходи покладуть край практиці видачі багаторазових кредитів неплатоспроможним позичальникам, розраховуючи на те, що їхні родичі повернуть борг. Якщо заплановане зниження ставки не принесе бажаних результатів, НБУ може розглянути можливість запровадження додаткових вимог щодо оцінки МФО платоспроможності позичальників. Раніше у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає поступове зниження максимальної ставки за кредитами до зарплати до 1%, тоді як НБУ спочатку пропонував ліміт 0,8% на день з урахуванням локальних ризиків для кредиторів.

    НБУ: Банки в Україні повідомили про значне зростання клієнтських коштів у 2 кварталі 2023 року, тоді як оптове фондування скорочується з початку повномасштабного вторгнення. Збільшення обсягу коштів клієнтів значною мірою було зумовлено підвищенням процентних ставок за депозитами, а також нормативними вимогами та зміною структури фондування. Банки очікують подальшого зростання зобов'язань у 3 кварталі за рахунок припливу коштів як від населення, так і від бізнесу. Однак більшість респондентів не планують залучати оптове фінансування в майбутньому. Середня вартість фондування зросла протягом 2 кварталу, причому 95% банків відзначили підвищення депозитних ставок для населення. Банки очікують, що депозити населення продовжать збільшуватися в 3 кварталі, тоді як кошти бізнесу можуть подешевшати. Хоча вартість капіталу була високою протягом останнього року, банки очікують деякого зниження вартості капіталу в майбутньому.

    НБУ: Якби в країні запрацював «Зерновий коридор», експорт продукції у другому півріччі 2023 року збільшився б приблизно на 2 млрд дол. У НБУ прогнозують, що українські агроекспортери все ж зможуть експортувати всю заплановану продукцію протягом усього маркетинговий рік, який охоплює з липня цього року по червень наступного року. Це включає зерно, олію та інші сільськогосподарські продукти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.