• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дебют Шамшури

    Опубликовано: 2006-02-09 09:38:00

    Україна триматиме курс на євроатлантичну iнтеграцiю, надiється в скорому часi вступити до НАТО та прагне нормальних стосункiв з Росiєю, -- заявив учора пiд час виступу у Вашингтонi новопризначений посол України у США Олег Шамшур.

    Виступ у вівторок був дебютним для новопризначеного посла i мабуть не випадково вiн для цього виступу обрав приміщення Атлантичної ради США -- недержавної організації, яка поставила собі за мету сприяти трансатлантичному дiалогу та взаєморозумiнню. Вiдзначивши взаємопов`язанiсть євроiнтеграцiйних процесiв з процесами приєднання України до НАТО, Олег Шамшур основну частину свого виступу присвятив пiдкресленню готовності України вступити до Пiвнiчно-атлантичного альянсу уже у найближчi роки:

    «Перспектива приєднання України до НАТО на самiтi альянсу у дві тисячi восьмому році зовсiм реалiстична. Нічого у нашiй спiвпрацi з НАТО, нічого, що стосується перетворень у моїй країнi, не виключає такої можливості».

    Олег Шамшур при цьому визнав, що тодi, коли в Українi відчувається незначний опiр її членству в Євросоюзi, значно різкішим стає спротив, коли йдеться саме про її вступ до НАТО. Заходам приєднатися до цього альянсу, додав вiн, може дещо завадити результат парламентських виборiв, однак вiн підкреслив, що якщо ці заходи пiдтримають партнери України, зокрема Сполучені Штати, в нього немає сумнiвiв, що Україна таки вступить до альянсу.

    Крім посла Шамшура на зiбраннi в Атлантичнiй радi виступав також колишнiй посол США в Українi Стівен Пайфер. Пiдтримуючи орiєнтацiю діючої влади в Українi на вступ у захiднi структури, вiн порадив, як найкраще досягти цієї мети:

    «Найкраще, що зараз могла б зробити Україна, щоб посприяти своїй інтеграції у євроатлантичні структури – такi як Європейський Союз та НАТО – це консолідувати демократичні інститути в себе дома та творити сильну ринкову економiку».

    Не поза увагою на вечорі в Атлантичній радi залишилася i українсько-росiйська газова криза та протистояння з приводу чорноморських маяків. Посол Пайфер остерiг, що рухаючись в європейському напрямку, Україна не повинна забувати про російський вимiр, оскiльки росіяни, як сказав вiн, мають не лише здатність, але, можливo, i зацiкавленi в тому, щоб створити Українi перешкоди на її європейському шляху.

    Питання українсько-російських відносин торкнувся також посол Шамшур, зазначивши, що Україна прагне нормальних, добросусiдських стосункiв з Росією i що такий же пiдхiд потрібен з боку Москви. Вiн при цьому також пiдкреслив, що жодна сила не має право вето у внутрiшьно-українських питаннях, якi, як додав вiн, Україна вирiшує, керуючись виключно своїми національними інтересами.

    newsVOAcom

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.