• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко запропонував план дій щодо проведення політичної реформи

    Опубликовано: 2006-02-09 12:22:00

    Президент Віктор Ющенко запропонував план дій щодо проведення «дійсно народної» політичної реформи. Про це Глава держави заявив у своєму щорічному зверненні до Верховної Ради. Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Президента.

    План дій складається з таких пунктів:

    Створити Конституційну комісію з представників політичних сил, громадськості, неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, науковців, експертів з метою вироблення проекту нової редакції Конституції України.

    Провести всенародне обговорення виробленого проекту. Для цього проект нової редакції Конституції, напрацьований Конституційною комісією, винести на всеукраїнський референдум.

    Розробити та прийняти низку законодавчих актів, які розвинуть конституційні норми та забезпечать ефективну дію нової політичної моделі. Це, насамперед, закони про Кабінет Міністрів України, Президента України, Регламент Верховної Ради України та інші.

    Президент наголосив, що він, як гарант додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина, вважає цей шлях «оптимальним з точки зору поєднання завдань участі суспільства і легітимності всього конституційного процесу». «Переконаний, що досягнення загальносуспільного і політичного консенсусу навколо цього питання цілком можливе», – зазначив В. Ющенко. При цьому Глава держави наголосив, що до парламентських виборів не ініціюватиме розгляду у Конституційному Суді питання щодо Закону № 2222.

    За словами Президента, реальна, комплексна політична реформа будуватиметься на таких пріоритетах:

    Перше. Забезпечення участі громадян в управлінні державою.

    Друге. Запровадження механізмів реальної підзвітності всіх гілок влади та органів державного управління перед суспільством та відповідальності перед громадянами.

    Третє. Підвищення дієздатності та ефективності функціонування системи влади через збалансований розподіл повноважень і функцій між її гілками та органами.

    Четверте. Делегування повноважень органам місцевого самоврядування та запобігання відцентровим тенденціям. Передача місцевим громадам функцій виконавчих органів та одночасно достатніх ресурсів для їх реалізації.

    П’яте. Подолання корупції в органах влади, спрощення механізмів надання адміністративних послуг населенню, забезпечення політичної нейтральності та суспільної престижності професійної державної служби.

    Шосте. Адаптація інститутів політичної системи та громадянського суспільства до нових суспільних потреб – нові вимоги до політичних партій, нові умови і стимули для неурядових організацій.

    Президент наголосив, що шлях реалізації цих принципів має обов’язково передбачати взаємодію всіх гілок влади, повноцінну участь суспільства та досягнення консенсусу еліти. Процес впровадження нової моделі державного управління та вдосконалення політичних інституцій має бути прозорим і бездоганно правовим, щоб не було жодних підстав ставити під сумнів її легітимність, сказав В. Ющенко.

    ELCOMART Политика

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.