• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко окреслив контури стратегії гуманітарного розвитку України

    Опубликовано: 2006-02-10 16:55:00

    У своєму зверненні до Верховної Ради Президент України Віктор Ющенко окреслив контури стратегії гуманітарного розвитку України.За словами Маркіяна Лубківського, радника Президента України – керівника Головної служби гуманітарної політики Секретаріату Президента, ця стратегія базується на чітких пріоритетах, виходячи з необхідності консолідації українського суспільства на основі автентичної системи цінностей, відчутного поліпшення якості життя наших співвітчизників. Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Президента.

    Говорячи про систему суспільних цінностей, Президент наголосив, що «вона має бути без білих плям чи недомовленостей, однаково своєю для жителя Києва чи Донецька, Львова чи Сімферополя». «Наша мета – витворити з величезної етнічної маси українського народу українську націю, суцільний культурний організм, здібний до самостійного, культурного і політичного життя», – процитував Віктор Ющенко слова Івана Франка.

    Президент виокремив важливу роль української мови як одного із ключових чинників у створенні такої ціннісної системи. «Державність української мови має виступати не тільки важливим інтегрувальним чинником, а й слугувати потужним фактором культурно-інформаційної, економічної, політичної безпеки нашої держави», – наголосив В. Ющенко.

    Окрему увагу Глава держави приділив проблемам релігійної сфери, висловивши стурбованість неприродним роз'єднанням православних церков України. «Незаперечною є необхідність подолання існуючих між найбільшими православними юрисдикціями протиріч та утвердження єдиної помісної соборної первоапостольної православної церкви», – наголосив В. Ющенко. Зважаючи на стратегічне значення цього питання, зазначив Президент, держава вправі його активно порушувати та, не втручаючись у внутрішні церковні справи, сприяти його розв'язанню.

    Потужний сигнал одержало світове українство, переконаний М. Лубківський. У своєму виступі Президент зауважив, що не сприймає поділу українців на своїх та зарубіжних. «Важливо створити нову концепцію єднання світового українства, її дієву реалізацію, розробити способи та механізми її наповнення змістом», – сказав Глава держави.

    Президент закликав до прозорості, публічності й системності в проведенні культурної політики, принципом якої має стати забезпечення максимально широкої участі людини та інститутів громадянського суспільства у процесі прийняття рішень у цій сфері.

    Важливою особливістю запропонованих Главою держави пріоритетів є те, що вони були вироблені за результатами вивчення суспільної думки, ретельного аналізу проблем, які постають сьогодні перед українським суспільством в процесі свого гуманітарного розвитку, зазначає керівник Служби гуманітарної політики. Відтак, створення організаційних та правових засад і умов для безперешкодного забезпечення потреб громадян України в гуманітарній сфері Президент назвав одним із першочергових завдань української влади.

    ELCOMART Политика

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.