• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Влада Кіровоградщини відзвітувала про соціальний захист населення у 2005 році

    Опубликовано: 2006-03-01 11:00:00

    28 лютого відбулося засідання розширеної колегії головного управління праці та соціального захисту населення Кіровоградської облдержадміністрації. Тема засідання – підведення підсумків роботи головного і районних управлінь за 2005 рік та стан і функціонування обласних будинків-інтернатів.

    Як зазначила у своїй доповіді начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Пастух, заходи щодо соціального захисту населення на території області минулого року здійснювалися відповідно до Плану дій Президента "Десять кроків назустріч людям". Тому цей період для управління був напружений, насичений заходами та досягненнями. Зараз роботу треба спрямувати на закріплення позитиву. За словами Галини Василівни, минулого року "люди побачили світло в кінці тунелю, хоч до подолання бідності ще далеко".

    Заробітна плата

    За наведеними Галиною Пастух статистичними даними, номінальна заробітна плата штатних працівників області в 2006 році збільшилася на 37,1% проти 2004 року і склала 624 грн., її рівень перевищив прожитковий мінімум для працездатних осіб на 37,8% (453 грн.). Проте низькою поки що залишається зарплата працівників сільського господарства, яка за 2005 рік склала 393,7 грн. Невирішеною залишається і проблема погашення заборгованості з оплати праці. На початок цього року загальний борг склав 28,4 млн. грн., 17,5 млн. з яких – заборгованість на економічно активних підприємствах. Як зазначила начальник головного управління, працівники сфери не мають повноважень для того, щоб стовідсотково подолати ситуацію із заборгованістю, але важелі впливу в них є.

    Ринок та охорона праці

    У 2005 році в області було працевлаштовано 31,6 тисяч незайнятих трудовою діяльністю громадян. Фактично за 2005 рік в області створено 24,2 тисячі нових робочих місць. Проте, як зазначалося в доповіді, рівень безробіття ще залишається високим, оскільки 11 тисяч робочих місць було ліквідовано. Найбільше проблем у сфері зайнятості в сільській місцевості, так як саме сільські жителі складають 43 % від загальної кількості офіційно зареєстрованого безробітного населення області.

    У питаннях охорони праці також є деякі позитивні зрушення: кількість смертей, які спричинили нещасні випадки на роботі, дещо зменшилася. Проте минулого року в області трапилося 369 таких випадків, внаслідок чого загинуло 22 особи. Цей показник також залишає бажати кращого.

    Державні допомоги, субсидії та пільги

    Як повідомила Галина Пастух, минулого року в області було вжито заходів щодо суттєвого поліпшення рівня життя малозабезпечених громадян, сімей з дітьми, передусім багатодітних, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, пенсіонерів та осіб з обмеженими фізичними можливостями. Таким чином, різні види державної допомоги одержали майже 46 тисяч сімей на загальну суму близько 77 млн. грн.

    Майже 90 тисяч сімей одержали минулого року житлову субсидію. Вперше за увесь час дії програми житлових субсидій у 2005 році до початку опалювального сезону виплачено готівку на придбання твердого палива та скрапленого газу 98,8% сімей. Минулого року в області надано пільг на 63,2 млн. грн., що на 12,4 млн. більше ніж позаминулого року. Щоправда ще багато треба вирішити проблем з виплатою компенсацій за пільговий проїзд, проте їх вирішення більшою мірою залежить від прийняття відповідних положень, які регулюють ці питання, на державному рівні. Уточнень у роботі потребує і такий новий напрям, як надання пільг категорії "діти війни".

    Проблеми інвалідів

    Як відмітила начальник Головного управління, коштів, для того, щоб вирішити усі проблеми інвалідів, на жаль, недостатньо. Найгострішими є проблеми забезпечення інвалідів війни автомобілями (отримали лише 2%) і санаторно-курортними путівками (оздоровлено 25%). Ще одна проблема – направлення на навчання у Всеукраїнський центр реабілітації інвалідів – залежить не тільки від фінансування, тому її потрібно вирішувати. Окремі районні управління не направили жодного інваліда до цього центру. Низьким залишається і рівень працевлаштування цієї категорії людей. Незадовільно ведеться й робота з поліпшення умов життя інвалідів, зокрема, встановлення пандосів (в деяких районах не встановлено жодного).

    Будинки-інтернати

    Сьогодні в області функціонує 12 будинків інтернатів, в яких перебуває 1675 підопічних. За словами Галини Василівни, наша область не скоротила жодного такого будинку-інтернату. На сьогодні потреба в подібних закладах у області дуже велика – вони завантажені на 95%. Позитивним є те, що минулого року будинки-інтернати області профінансовані стовідсотково.

    Серед проблем інтернатів – забезпеченість кадрами, зокрема, медичними працівниками. Також у деяких з них потребують поліпшення і матеріально-технічні умови: виникали "зимові" збої на котельнях тощо. Також директорам закладів слід звернути увагу на стан справ у підсобних господарствах інтернатів.

    Начальник Головного управління подякувала за сумлінну роботу директору Обознівського психоневрологічного будинку-інтернату Олександру Дудці. Минулого року проведено газифікацію цього закладу, зроблено капітальний ремонт одного із корпусів, відремонтовано кімнату гігієни та кімнату відпочинку, за рахунок підсобного господарства покращено харчування підопічних. Серед найголовніших проблем директор закладу відзначив недостатній рівень фінансування.

    Також Галина Пастух повідомила своїм колегам, що вже виділено 4 млн. 700 тис. грн. на ремонти регіональних управлінь праці та соціального захисту населення. Також вона подякувала директору і працівникам Маловисківського управління за роботу з устаткування управління та технічного оснащення, приведення до євростандартів.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.