• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Юлія Тимошенко: "Майдан - це абсолютно нормальне явище в демократичному суспільстві"

    Опубликовано: 2006-03-23 17:40:00

    За яких умов ви вийдете на другий Майдан?

    Майдан, мені здається, це абсолютно нормальне явище в демократичному суспільстві. Але я не хотіла б, щоб кожен день ми піднімали людей на якісь подвиги. Люди вже зробили свій подвиг. Вони дійсно змінили владу в країні, вони привели нову команду, і вони дійсно хочуть результату. І давайте їм дамо той результат. І не будемо людей щодня кликати на Майдани.

    І не будемо робити так, що коли політики не можуть між собою налагодити стосунки, то ми піднімали людей. Я думаю, що люди вже свій крок зробили. А тепер парламентські вибори для того, щоб після першого бою, який і дав власне країні нового президента, нову владу, тепер, враховуючи абсолютно всі політичні досягнення, абсолютно всі економічні досягнення, соціальні, враховуючи всі досягнення нової влади, знаючи всіх політиків в обличчя, тепер ми мусимо на парламентських виборах дати остаточний бій всьому, що є брудом в політиці. І зробити так, щоб в новому парламенті нам вже не доводилося виходити на Майдани, а щоб люди кожного дня констатували, що щось робиться на їх користь.

    Можна сподіватись, що цієї весни, 26, 27, 28 Майданів не буде?

    Думаю, що 26, 27, 28 будемо формувати уряд, будемо призначати уряд, і почнемо переглядати бюджет на 2006 рік, який є абсолютно бездарним.

    26,27 ми будемо рахувати голоси. Кажуть, що такі черги будуть стояти! До речі, Комітет виборців України заявляє стосовно процесу, що всі політичні сили витратили на вибори суми, які перевищують законом ліміт. Скільки ви витратили на вибори, ви знаєте?

    По-перше, законом не встановлено лімітів. І сьогодні це дуже важливий крок. Тому що сьогодні всі партії без лімітів можуть абсолютно прозоро використовувати гроші. Ну, скажімо, що головні гроші виборчої кампанії йдуть як раз на рекламу виборчих партій і блоків, і мені було дуже приємно, що коли показували скільки витратила кожна партія і кожен блок на свою політичну рекламу, починаючи від Партії Регіонів, яка зашкалює за 100 мільйонів гривень, то проти нашої партії стоїть прочерк.

    Тобто, ми, власне, нічого не витрачаємо на ту рекламу, тому що відмовилися, щоб, власне, в суспільстві цю політичну рекламу промивали людям свідомість, агітували людей, коли люди вже заплуталися, хто насправді є політики. І ще я знаю, що коли зараз вже включає телебачення наш народ, і знає, що там знову політична реклама, знаю, що люди просто вимикають телебачення, або просто перемикають канал. Або є навіть екстремальні варіанти, коли просто кружками запускають у власні телевізори. Тому я не хотіла, щоб так ставилися до нашої партії, і тому я обрала зовсім інший шлях - провела більше 400 зустрічей з людьми.

    Все це коштує гроші. Я хочу вас спитати, скільки ви витратили на не телебачення. Є борди, газети... Врешті-решт, оплата пального літака перелітати...

    Я думаю, хто б з політиків не назвав суму, вона буде нечесною. Я пропоную інший варіант. В заявку з тим, що немає обмежень на фонд, звернутися до Комітету виборців України, і як тільки вибори завершаться, щоб вони просто зняли бухгалтерію, скільки виборчого фонду кожної партії, і просто виголосили суми. І нехай політики звітують про ті суми. І я вважаю, це буде чесніше, ніж кожна політична сила буде тими цифрами жонглювати.

    Чи не виходить зараз так в Україні, що хто багатший, той і виграє. Саме через те, що може скрізь себе показувати?

    Сподіваюсь, що Партія Регіонів не виграє.

    Я не конкретизував

    А я конкретизувала.

    Щоб поставити крапку у вартості виборів. Чи розраховуєте ви на те, що вам держава поверне затрачені кошти на вибори? Є така ідея, що ті хто перемагає, їм відшкодовується. Чи потрібно це вам?

    Я категорично проти цього. Достатньо живе користуватись депутатам своїм голосом і задовольняти себе й рідних. Потрібно чесними бути. Якщо здали члени партії гроші на вибори, то відшкодовувати це з бюджету для тих, хто переміг - це просто злочин. Тому наша фракція буде проти того голосувати. Я вважаю, що кожну копійку бюджету потрібно абсолютно чітко залишити для людей. І навіть я мрію про те, що наша фракція буде ініціатором скасування всіх пільг народним депутатам, чиновникам, іншим таким славним людям України, які, до речі, і довели за 15 років Україну в ту кризу, а сьогодні всі користуються пільгами. Тому, я можу вам твердо сказати, що я проти таких заяв і проти таких дій.

    Опозиція у нас зараз говорить, що будуть фальсифікації, що буде адмінтиск. Деякі опозиціонери вже зараз починають збирати документи і ще до виборів запевняють, ми підемо до суду. Якого роду фальсифікації, ймовірно, очікуєте ви?

    Знаєте, от я вже говорила, що я не вірю у всілякі фальсифікації на цих виборах. Бо старий адмінресурс вже відчалив від причалу і старий адмінресурс вже не може аж так впливати.

    А на місцях? На місцях залежні люди, які живуть довго там

    Я й говорю про місця, а новий адмінресурс, так званий, він собі толку не може дати, і абсолютно нездатний, навіть, якщо хоче щось фальсифікувати, вони собі толку не можуть дати. Я пам’ятаю, як на засіданні уряду міністри запізнювалися на годину, на дві, на три, тому що вони не можуть навіть своє життя організувати. І коли мені позавчора повідомили, що там вже нова владна команда тягне кабель до серверу, і там той кабель пролягає по якимсь там скритим вуличкам, я подумала тільки про одне: щоб їх, оцих, там током не вдарило, тому що вони не можуть себе захистити, не те, що кабель прокласти...

    Це хто вам повідомив таке?

    Та ну, різні історії ходять, але я у все це не вірю. Я вважаю, вибори будуть чесними, і єдина загроза яка, це те, що політики, власне, вони змагаються не в результатах, не в звітах за те, що вони вже зробили, а вони змагаються в обіцянках, в неправді, в абсолютному передьоргуванні фактів і тому сама головна загроза - це не дати обманути людей. Ось в чому загроза. А фальсифікацій не буде.

    Вірю, ви сказали, політики займаються, але, разом із цим, ви не забувайте, що ви теж політик

    Саме тому я і говорю, що не потрібно вірити жодному політику. І я не роблю тут виключень, а потрібно дивитись, що політик зробив в своєму житті, і чим він може звітувати, яка була його позиція, як мінімум, останні 10 років, щоб люди не робили над собою експерименти, а аналізували, що зроблено.

    Запитання з Києва, Олександр: В одном из своих интервью вы сказали, что в случае создания коалиции «Наша Украина» и Партия Регионов, на должность премьер-министра будет назначена серая лошадка. Скажите, пожалуйста, кого вы имели в виду, и как эта серая лошадка будет представлять нашу страну на международной арене?

    Дійсно. Абсолютно вірно. Сьогодні є така концепція, і всі старі-нові мріють про те, щоб на посаду прем’єр-міністра знову не народ обирав кандидата, а знову потусовалися в парламенті, між собою там поперетирали, і витягнули десь там з-під стола там постать «наступного прем’єр міністра», який абсолютно, як кажуть, буде технічним. Коли йому можуть давати завдання зі всіх сторін, коли їм можуть маніпулювати зі всіх сторін, де він готовий виконувати під козирок все, що йому скажуть. Безумовно, я не можу порадувати політичні сили тим, що я можу бути таким прем’єр міністром, і тому я щаслива від того, що сьогодні народ має право разом з більшістю в Верховну Раду обрати кандидата на посаду прем’єр-міністра.

    Тому що саме на чолі кожної партії і блоку знакової, з тих, що пройдуть до парламенту, і стоїть той кандидат, який потім буде мати шанс, в залежності від голосів і результату парламентських виборів, буде мати шанс очолити країну і бути керівником країни практично першого рівня, тому що в президента буде повноважень в сотні разів менше, ніж в майбутнього прем’єр-міністра. Тому я не хотіла б, щоб майбутній прем’єр міністр знову народжувався в кулуарах, щоб його знову, як таку компромісну постать, приводили до посади.

    І ще одне. Я хотіла б завершити думку. Я вчора проводила прес-конференцію і я звернулася до всіх, без виключень політичних сил, які йдуть до парламенту, щоб вони не дивували потім народ своїми кандидатурами, а щоб вони сьогодні, так я к це є в Великій Британії, в Німеччині, в Італії, щоб вони сьогодні оголосили своїх кандидатів на посаду прем’єр міністра. І щоб для країни, для народу не було таких несподіванок, коли, наприклад, голосують за Ющенко, а прем’єр-міністром стає Порошенко, голосують за Януковича, а прем’єр-міністром стає Ренат Ахмєтов. Так надо сказати людям про це і сказати...

    Це хтось говорив? Ну, скажімо, Єхануров і не приховує цього, він серйозно говорить, що наш уряд працюватиме довго. Давайте поставимо знак дорівнює, що після виборів від «Нашої України» і далі буде Єхануров?

    Знаючи певні політичні сьогодні розстановки, можу сказати вам, що це не так , і 2/3, в тому числі партії «Наша Україна» не хочуть бачити Єханурова на посаді прем’єр міністра. І взагалі, і не Єхануров, і не Кінах, і не Руслана визначають сьогодні політику партії «Наша Україна». А ті 6 людей, які практично і довели сьогодні практично ситуацію до глухого кута.

    Давайте домовимося. Ми не говоримо про 6 людей в «Наші Україні», немає опонента з «Нашої України», і ми не розбираємось в тому, що твориться в цій партії. Залишимо їх. Давайте по-іншому. Є домовленість, що та політична сила, яка набирає більшість, фактично, пропонує прем’єр-міністра. Здається, з нею всі погодились. Припускаємо, що більшість набирає «Наша Україна», ви автоматично погодитесь на будь-яке прізвище, запропоноване цією силою, якщо вона переможе?

    Слухайте, от я клянусь, ви мене дивуєте. Ви теж забули, що у нас змінилась Конституція, і та політична сила, яка набере більшу кількість голосів народу України, вона і буде пропонувати на посаду прем’єр-міністра кандидатуру, яку я б хотіла, щоб оголосили не після виборів, щоб люди думали, як завжди, бюлетень кинули, а потім сюрпризи, а щоб оголосили до того, як люди підуть на вибори. Це - чесно буде по відношенню до суспільства. Тому не я це говорю, а це говорить нова Конституція України.

    То ви погодитесь, що в разі, якщо ви будете другими, третіми, то ви будете визнавати першість...?

    Слухайте, якщо народ обере політичну силу першою, то, безумовно, ця сила мусить формувати уряд, і в тому випадку ми будемо або разом формуватись з цією політичною силою, або будемо в опозиції, в залежності від того, хто переможе. Але я, до речі, сподіваюсь, що переможе наш блок.

    У нас всі політики оптимісти. Запитання з Києва: Ви на прес-конференції називали себе білою вороною. Вам подобається виділятися?

    Я дійсно це сказала, тому що мені задали питання, а чому сьогодні всі політичні сили, політики першої величини, чому сьогодні так, власне, накинулися з усіх сторін з чорним піаром, з образами, з приниженнями на нашу політичну силу і на мене особисто? Мені задавали питання, а чому вас перший і другий раз звільнили з посади прем’єр-міністра. Один раз з посади віце-прем’єр-міністра, а другий раз з посади прем’єр-міністра. І я скажу, що дійсно, можливо, я і не схожа на тих людей, які звикли ділити, відривати, виторговувати і ділити, дійсно я не шукаю тих компромісів, які зберігають погану політичну модель, яка працює виключно на себе, а весь народ живе по остаточному принципу.

    І саме тому кожен раз, коли я приходила на посаду і намагалася чесно і справедливо хоча б національні доходи розподілити між суспільством і великими кланами, і кожен раз притискала трошечки за шию цих хлопців, і вони клали в бюджет гроші, чого ніколи не робили, то кожен раз я закінчувала або звільненням, або в’язницею. Тому, я й кажу, що я біла ворона там, вони знають, що зі мною домовлятися про свої статки абсолютно безперспективна справа, і хочу сказати, що то життя мене навчило, що рано чи пізно я приведу у владу таку команду, яка всіх інших, хто ділить країну і гроші, а не дає людям результат, вони будуть білими воронами, а ми будемо командою країни, яка дасть результат. І нарешті люди повірять, що не всі політики однакові мерзотники.

    З зоології білі леви, білі ворони, будь-які альбіноси - це істоти, які непристосовані до життя і вони досить швидко вимирають. Ви не боїтесь такого?

    Насправді цього в житті не буває. І альбіноси в тому числі бувають і люди, але це не означає, що по кольору вони вмирають, або живуть, тому не кажіть абсолютної, ну, те що не відповідає дійсності. Я можу сказати, що мені приємно бути білою вороною в політиці, тому що політика, вона вже перетворилася на такий бруд, що залишитись в тому бруді білою вороною - це є честю, і я хочу там і далі залишатись білою вороною.

    Про Давидовича. Ви довіряєте цьому складу ЦВК?

    Да, я довіряю цьому складу ЦВК, тому що цей склад ЦВК обраний був саме в той момент президентських виборів, коли йшло бурне очищення, скажімо, всіх абсолютно кабінетів від чиновників, які зраджували народ і міняли їх на тих, що служили народу. Я вірю, що ця Центральна виборча комісія буде служити честі і совісті виборів.

    Запитання з Києва, Олександр: Ви сказали, що після виборів крім посади прем’єр-міністра згодні обійняти лише посаду прокурора. Проти кого ви б у якості генерального прокурора порушили б перші кримінальні справи? І конкретні запитання стовно фальсифікації виборів. Так була фальсифікація чи ні? І чому не покарані досі замовники, і що б ви зробили у якості генпрокурора?

    Насправді на прес-конференції мені задали питання, якщо, наприклад, я не буду прем’єр міністром, то яку посаду я бачу іншу. І я дійсно пожартувала. Я сказала, що якщо я не буду прем’єр міністром, то генеральний прокурор, але ж з правом виконання вироку терміново і одноосібно. Це був жарт насправді. А з іншого боку, мені дуже прикро, що ті всі обіцянки, які давались людям, що чиновники будуть відповідати перед законом на рівних з усіма, що чиновники старі, нові, вони припинять бути захищеними кольорами своїх пердвиборчих кампаній, а будуть відповідати по повній програмі. І хотіла б задати питання, наприклад, міністру внутрішніх справ, соціалісту Юрію Луценко. Коли він так голосно кричав на всіх Майданах, бандити будуть сидіти в тюрмах. Я хочу запитати у нього як у міністра внутрішніх справ, де хоча б один бандит у тюрмі? Одного хоча б показали.

    А ви ще згадайте пана Піскуна, він був генпрокурором, він був причетний...

    Я хочу сказати, що Кучма, наприклад живе сьогодні на державній президентській дачі, як і жив. Незалежно від того, що я скасувала постанову Януковича-Азарова, які Кучмі на пенсії дав такі привілеї, що соромно читати було. Жити на президентській дачі, буквально харчуватися за державний кошт, лікуватися, відпочивати, утримувати свій великий персонал слуг за рахунок держбюджету... Я це скасувала, але Кучма продовжує там жити і продовжує за державний рахунок практично вести своє життя. Так хочу запитати у міністра внутрішніх справ, це що, не є порушенням закону, і я хочу запитати у міністра внутрішніх справ, соціаліста, у генерального прокурора, у нового сьогодні керівника Служби безпеки України, у нас що, бандити в тюрмах - тільки неповнолітні діти, які сьогодні за те, що по вулицях ходять і десь шматок ковбаси, мабуть, не так лежав, вони по тюрмам, а дяді, які по 10 мільярдів собі привласнили і не менше, які депутати, чиновники, міністри, вони що у нас, поза межами закону. І тому я хочу відповідати на це питання, і сказати, що в наш, практично, в наш план дій входить якомога швидше зробити так, щоб всі були рівними перед законом, всі підприємці рівні перед законом, всі чиновники рівні перед законом разом зі всім народом. І я хотіла зняти недоторканість з усіх, починаючи з народних депутатів, і закінчуючи депутатами місцевих органів влади, і десятого ...

    Чи піде на це парламент нового скликання? Не ваша сила, а саме парламент нового скликання?

    А я хочу запитати, сьогодні всі без виключення лідери фракцій і блоків кажуть, ми тільки виграємо, ми зразу скасуємо недоторканість. А я хочу спитати, а навіщо чекати тих парламентських виборів, а чому б зараз не скасовувати? І мене здивувало, що коли ми 10-го лютого поставили на голосування, через блокування трибуни, це буквально було в минулому місяці це питання, і вимагали від наших депутатів сьогоднішніх скасувати недоторканість, то з 450 депутатів тільки 87 депутатів проголосували за зняття недоторканості.

    То, власне, наступний парламент виправить цю помилку, чи піде він з перших кроків саме на це?

    А це залежить від того, за кого проголосують люди, як мінімум. Партія Регіонів України з 60 голосів аж один голос дала за зняття недоторканості, наприклад, фракція комуністів жодного голосу не дала за зняття недоторканості, обидві фракції пана Литвина не проголосували за зняття недоторканості.

     

    Коли за часом можливо створення нового коаліційного уряду? Єхануров вважає, що це середина літа.

    Я не звикла так вільно працювати, як Єхануров. Я вважаю, що ми маємо право всі політики тиждень, щоб вирішити і перетрусити всі свої протистояння, вгамувати всі непорозуміння. І створити в країні нормальний працездатний уряд. І я думаю, що тримати це до середини літа просто є неповага до суспільства.

    Є думка, що позиви поки будуть розглядатися, поки вирішуватися - затягнуться, як мінімум, на один місяць.

    Ні. Є скорочена процедура судових розглядів. Вона не перевершує трьох днів, і тому не треба на це посилатися. Я б радила політикам не робити ніяких штучних реверансів, щоб практично нищити вибори. Ну, так зривати, можна сказати. А, по-друге, не чекати підстав, аби затягувати створення уряду на півроку.

    Це ви про Єханурова?

    Я говорю в принципі про те, що не раджу так робити. Я вважаю, що люди в країні заслужили своїми голосуваннями, стояннями на всіх Майданах всіх кольорів, вони просто заслужили очікувати від політиків хоч якої чесності, послідовності і динамічності.

    Запитання з Софійської площі. Наталя Ахмадова:

    Я - підприємець. Якщо станеться так, що вас втретє оберуть прем’єром України, які ваші перші кроки на цій посаді?

    Перший мій крок буде створення команди міністрів, команди чиновників, які не бізнес прийшли робити в політиці, а які незалежно від того, буде в них зарплата 500 гривень чи 600 гривень, будуть служити Україні. Я просто мрію про те, маючи досвід того, як чиновники себе поводять, щоб хоч раз Україні пощастило привести до влади не вора на ворі, а людей відданих серцем, помислами, душею, відданих країні. Власне тому, щоб люди почули політиків. Це перше.

    Друге. Безумовно зразу буду працювати над переглядом бюджету на 2006 рік. Я знаю, де ті 25 мільярдів за «Криворіжсталь» розчинились в повітрі. Я знаю, як зробити, щоб ті люди, що чекали повернення заощаджень, виконання закону про дітей війни, які чекали, що, можливо, пенсії тим, хто 40 років працював, і тим, хто 2-3 роки працював, не будуть однаково дорівнювати 350 гривням. Я спробую динамічнішим чином переглянути бюджет, зробити його достойним за рахунок в тому числі і обігів, які я знаю, і дати людям якомога швидше результат. І ще одна річ, яку я буду робити терміново - я спробую зняти все, за що з підприємців беруть хабарі. Мені не дали це завершити. Я скасувала за час, коли була прем’єром, 5 тисяч актів, які давали можливість чиновникам знущатися над середнім і дрібним бізнесом. Але я не довела справу до кінця. І так вона ця справа і здохла. А я хочу повернутися і довести, що не завжди чиновник буде панувати над підприємцем. Я мрію якомога швидше скасувати податок на додаткову вартість. Тому що це є велика корупція, а не доходи бюджету. І думаю, що, можливо, я би зараз дві години часу витратила на те, аби сказати, що я б зробила в першу чергу. Тому що насправді в кожній клітині нашого життя сьогодні, що не візьми - молодь, аграрний сектор, не просто є що робити, а просто руйнація життя людини. А я хочу все це робити паралельно. Не перше, друге, третє, а стартувати, вже побувши на посаді прем’єр-міністра декілька місяців. Я, як мінімум, не витрачу часу на осмислення, бо ми вже осмислили, і тепер мусимо втілювати ті цілі в життя.

    А бізнесмени в вашому списку також ідуть в парламент із чистого альтруїзму зробити світ кращим?

    В нашому списку безумовно є бізнесмени, в тому числі і декілька. Але небагато. Але поки я жива, поки я очолюю блок, то політика, принципи і ідеали нашої політичної сили змінити не можна. Це просто неможливо. І тому люди, які прийшли до нас сьогодні, мусять приймати наші цінності і бачення щодо реформування України і очищення політики, або вони підуть з нашої команди. Іншого немає.

    І їх минуле не має значення. Якщо вони грають за вашими правилами, то якого табору вони не були за Кучми, це...

    Абсолютно. Я можу твердо сказати, що багато людей у Кучми були в полоні. Тому що проти них порушували кримінальні справи. І, можливо, в них не було сили волі боротися з тим режимом, і вони приймали правила, які їм пропонували, але гарантом того, що наша політична сила не зверне з обраного шляху, є не кілька бізнесменів, а є я. І якщо я і надалі буду робити те, що робила 10 років, а власне боротися за Україну, яку ми всі омріяли - думаю, що результат буде. І ніхто мені в цьому не завадить в моїй команді.

    Запитання з Софійської площі:

    Что с киевской командой. Есть профессионал Николай Томенко, который сказал, что в киевской команде работать не будет - идёт в ВР. А есть другая команда Иванов, который уже продал пол-Киева. Что делаться будет в городе?

    По-перше, я дуже добре знаю Томенка. Іванов хто - я просто не знаю. Хочу сказати, що стосується Томенка - він сьогодні просто в списку до міськради є певним символом того, що ми будемо контролювати кожний крок мерії, що ми не дамо більше так поводитися с землею в Києві. Ми не дамо більше так лобіювати структури, як вони лобіюватися. Ми не висуваємо мера, бо вважаємо, що громада повинна обирати. Але ми вважаємо, що, приводячи потужну команду в Київраду, зможемо бути контролюючим органом і формуючим політику органом, який не дасть нікому схибити, можливо. І особистість Томенка там є символом того, що ми поєднаємо і центральну владу з політикою міста Києва. Думаю, що кияни будуть задоволені такою політикою.

    Сьогоднішній мер Києва каже, що наступним мером може бути жінка. Ви не маєте версії про кого це він?

    Думаю, що жінки достойні того, щоб бути в тому числі і мерами міст, в тому числі такого міста, як Київ. Я дійсно довіряю жінкам не тільки тому, що я феміністка, не думайте! Я прекрасно ставлюся до чоловіків, їх поважаю. Але просто вірю в те, що жінка до своєї справи відноситься з більшим серцем, більш відповідально, з душею.

    По-жіночому.

    Не по-жіночому, дорогий мій! А відноситься професійно, але в тому числі, і з чесністю в душі, і з духовністю в душі, а не цинічно.

    Вважаєте, що моє «по-жіночому» малося не професійно? Ви помиляєтесь.

    Знаєте, коли мені чоловік закидає: та там у вас по жіночому! Ви там готуйте собі вареники ліпить, варіть борщ... То я хочу сказати: дорогі мої, ви вже вареників наліпили там в політиці.

    Пельменів!

    Пельменів! Що, здається, розліпляти їх доведеться кілька років. Тому думаю, що про жінок, які йдуть в політику, я не тільки себе маю на увазі, і мріють зробити ту чоловічу політику трішки чистіше - не такою жорстокою, цинічною і нахабною. І не так, щоб чоловік-чиновник не тільки до себе додому заносив шматок м’яса, а щоб і про країну подумав - я думаю, що настав тому час.

    Вашим словам зараз потішилися і пані Вітренко, і «Жінки за майбутнє»... А в контексті просто так - ви на себе хоч раз приміряли, ви могли бути мером Києва. Ви про це думали?

    Чесно кажучи, я на цю тему не думала. Але зараз я розраховую, що якщо наша команда переможе, то ми будемо наводити порядок в усій країні. В тому числі і в Києві не дамо нікому зловживати.

    Запитання з Софійської площі:

    Коли ви прийшли до влади, дуже сміливо сказали, що ми ніколи не піднімемося з колін, якщо не впадемо на коліна перед Богом? Як можна реально довести людям, що рівень духовності є те, що напряму пов’язане із рівнем економіки, політики і всім іншим?

    Люди якось, особливо політики, вважають, що це є дуже пафосно, патетично говорити про духовність, про мораль в політиці. Я також стараюсь цими поняттями не маніпулювати в ефірах, не маніпулювати на площах. Я просто, знаєте, внутрішньо вірю, якщо ми почнемо з моралі в політиці, якщо почнемо народжувати ту високу духовну ноту в політиці, на самих високих шаблях влади в країні, якщо ми це зробимо, то просто крок за кроком народиться і справедливість, і заможність. І доки не народиться вища духовність, як честь, мораль і справедливість, ми ніколи не зробимо нашу країну заможною.

    Політика взагалі може бути моральною?

    Я, якщо б не вірила в те, я б не боролася стільки років. І я думаю, що політики, які будуть мати намір, вони просто знімуть жорстокість з кожної клітини нашого життя. Тому що жорстокість і духовність - речі несумісні. Я хочу, щоб і в школах у нас з’явилась духовна освіта, щоб люди, діти від народження ...

    Духовність яка? В нас багатоконфесійна держава...

    Дійсно, дорога до Бога в кожного своя, і тому ми абсолютно можемо облаштувати все так, щоб ніякого протиріччя не виникало. Я не хочу народжувати ніякого протиріччя. Але я знаю, що все добре в світі, все добре в житті кожної людини і країни починається виключно з високої ноти духовності. І я власне хочу цьому послужити. І ті слова, які я колись сказала, що Україна не встане з колін, доки не встане на коліна перед Богом - я їх в серці ношу. Я більше їх не повторюю. Я просто вважаю, що достатньо один раз сказати і знати, що це є мета.

    Після виборів якою буде послідовність вирішення газового питання.

    А можна я спочатку маленьку емоцію скажу? Зайвий раз здивувалася, чого політики не зроблять під час виборчої компанії, коли хочуть отримати голоси і потім ними п’ять років розпоряджатись! І чужих дітей на руках няньчать, і на коліна падають, і в ополонку стрибають, і борщі по телебаченню варять! Я просто хочу зараз, користуючись нагодою, просто звернутися до людей не вірити в усі ці фокуси, а звернутися виключно, що з себе політик представляє.

    А що стосується газу, то хочу сказати, що знаково пан Івченко сказав: «А тепер - нуль!» Так от, я хочу сказати, що нуль професіоналізму, нуль чесності, нуль відданості Україні, і просто повна бездарність. То я вам хочу сказати, що, по-перше, не потрібно було підписувати всі ці газові угоди. Чому не потрібно? - Тому що в нас все було: з Росією до 2009 року, з Туркменістаном до 2008 року. Тому тепер, коли йде мова про Туркменістан, то треба чесно сказати, що в нас до 2008 року був законтрактований газ 40 мільярдів кубічних метрів, і вартість на кордоні з Україною того газу з транспортуванням була 75 доларів. Віддали зараз весь цей газ «Росукренерго», повністю, під ключ. І «Росукренерго» сьогодні цей газ зараз замість того, щоб по 75 доларів нам цей газ продавати, продає по 95.

    І коли задають питання: звідки 95, то вся країна зробила відкат 20 доларів на 1000 кубічних метрів на бідність «Росукренерго». І тому це просто газова історія, це історія про велику корупцію, про велику зраду національних інтересів, і про велику безталанність. І тому через український суд треба скасувати ту макулатуру, треба повернутися до тих угод. Яких, слава Богу, ще ніхто не скасував, просто руки не дійшли в нової влади, і просто чітко і зрозуміло користуватися тими угодами. А хто не погоджується з тими угодами, просто піти до суду, але це не припиняє постачання газу в Україну. Тому що ні в кого немає можливостей припинити постачання газу в Україну. І ще хочу декілька добрих слів сказати про керівника Туркменістану.

    Я мала декілька зустрічей з керівником Туркменістану, і хочу сказати, що якщо чесно ведеш справу від імені України з керівником Туркменістану, як правило, завжди йшли Україні на всі поступки, завжди давали Україні отримати весь газ, і отримати нормально. І те, що так зруйнували стосунки, то є трагедія. І коли мені задавали питання, куди я в першу чергу поїду, коли стану прем’єр-міністром, в Росію чи Сполучені Штати Америки? - Я сказала, що поїду в Туркменістан, і в Іран. І буду вибудовувати справжню незалежність України. Тому що там знаходиться наша незалежність.

    Незалежно від того, яка то партія?

    Думаю, що єднання на рівні окремих народних депутатів буде проблематичним, тому що є імперативний мандат в новій владі. І власне, якщо депутат почне відходити від своєї фракції і переходити до нової фракції, то він просто втрачає свій мандат.

    Ми підішли до того, що коаліція може бути будь якого формату?

    Не потрібно вводити людей в оману. Політиками правлять інтереси. Одні люди мають інтереси розбудовувати капітал. І ці інтереси, як мені досвід підказує мій, вони абсолютно привалюють, коли великі бізнесмени приходять до політики. Я вам скажу, ви самі замислитесь.

    Чому через 10 років після приватизації ваучерної, чому жодного разу не сплатили на дрібні акції дивіденди людям, пристойні дивіденди? Тому що великий капітал сидить в парламенті. Навіщо ж дивіденди платити? Чому завжди йде проблема навколо заробітної плати? Тому що бізнес в парламенті, і ніхто не підвищує заробітної плати. Тому не приводьте клани великий бізнес до парламенту, як владу.

    Давайте поставимо крапку в газовому питанні. Чи може «Росукренерго» замінити «Етера», наприклад?

    Ні в якому разі! Це просто абсолютно пусті балачки. Посередників між Україною-Росією, Україною-Туркменістаном, Україною-Узбекистаном і Казахстаном непотрібно. Сьогодні НАК «Нафтогаз» має можливість здійснювати всі функції. І треба надати йому це право. І посередник - це корупція. Давайте скажемо, і поставимо на цьому крапку.

    Наступний парламент може ініціювати перегляд чи корекцію реформи?

    Я не голосувала за ці зміни до Конституції. І наша фракція. І я вважаю, що ці зміни до Конституції нічого не дали суспільству. Вони просто владу абсолютно з одних рук перекинули в інші. Я вважаю, що в нашій Конституції відсутні дві важливі речі - це дієвий контроль за владою і реальна дієва відповідальність будь-яких чиновників, посадовців за порушення законної Конституції.

    Поки ми не зробимо цього в Конституції і не дамо широких прав опозиції здійснювати контроль за владою і притягувати до відповідальності, вважайте, що всі ті зміни нічого для України не принесуть. Кожна влада буде безконтрольна, і кожна влада буде головним порушником Конституції і закону. І тому я за те, щоб Україна прийняла нову Конституцію з новим абсолютно балансом, з новим розподілом влади. І ключові запитання там наступні: це є контроль за владою, відповідальність влади, самоврядування місцеве, яке позбавлене в нас абсолютно прав і, можливо, ще деякі речі, які потребують зміни до Конституції.

    «Наша Україна» готує нову версію Конституції. Чи знаєте ви якісь деталі їх нововведень?

    Думаю, що не пишуть. Тому що писати можливо тоді, коли знайдений консенсус по концепції. А що ж толку писати, коли не знаєш, буде воно прийняте чи ні? Це знову ж таки непрофесійний підхід. Спочатку треба народити концепцію, потім концепцію обговорити публічно, потім обговорити практично всенародно. Знайти консенсус серед політичних сил, а потім писати вже безпосередньо текст Конституції. До речі, я так і планую діяти після парламентських виборів.

    Наскільки глибоко може бути реприватизація після?

    Я просто дивуюся від тієї авантюри, коли один чиновник, навіть, можливо, прем’єр-міністр, так одноосібно, як шейх, заявляє: я пробачаю всім і вся, всім колишнім кланам, всім родинам, які поживились непогано на державній власності, пробачаю все і закриваю двері в оцінку того, чесно чи нечесно приватизовані заводу. І взагалі я б хотіла, щоб раз і назавжди чиновники будь-якого рівня припинили взагалі розмови про це. Є суд.

    Ми мусимо висвободити суд від кабали адміністративного впливу, від телефонного права. І хай як в будь-якій цивілізованій країні, якщо ми країну вважаємо, як в будь-якій верховенство права щось варте. Хай суд з’ясовує, чесно той завод приватизований чи не чесно. І коли суд прийняв рішення, то справа прем’єр-міністра чи будь якого міністра, виконувати верховенство суду, а не обговорювати його. І мене дивує, коли сьогодні так легко в кулуарних домовленостях хтось комусь пробачає роздану, вона не була приватизована, тому і реприватизація як термін зовсім не має місця, вона була роздана братам, зятям, донькам, синам - всім! Ця власність була роздана безкоштовно. Так я хотіла б спитати: чому люди, які зараз нас слухають, от молоді, наприклад, хлопці, чому вони вчасно не стали зятем Кучми.

    Або дівчата, які зараз нас слухають. Чому вони не народилися доньками Кучми, щоб мати заводи, пароходи, комунікації, мобільний зв’язок. Так я хочу запитати: де та справедливість? За що люди виходили на революцію? Для того, щоб один чиновник всім з високого плеча все пробачив? А де ж є тоді відповідальність і рівність всіх перед законом? І тому я вважаю, що слово реприватизація треба забути, тому що немає такого слова. Якщо суд визначає, що чесно володіють власністю - будь ласка. Нечесно - покладіть на місце! А я зроблю все задля того, щоб суди в нас були звільнені від зашморгу, адміністративного тиску. Коли дзвонять судді і кажуть: ти, будь ласка, тут приймай, а тут не приймай. Я дійсно потрачу і час, і всі дійсно концепти ми обговоримо.

    Якщо суд дійде висновку, що нечесна приватизація була створена одним із ваших спис очників, який за вашими списками. Ви погодитесь, щоб він пройшов це очищення і повернув все, що отримав незаконно?

    Та однозначно. Та господи боже мій! Я вважаю, що якщо ми не народимо таку річ, як рівність всіх перед законом, нам взагалі непотрібно братись за цю справу. Чому сьогодні перед законом проста людина відповідає, а народний депутат або чиновник, або сват, або кум - не відповідає? Поки ми не переступимо через це, нічого в країні не народиться.

    Наскільки глибоко в країна піде до ЄЕП. І чи піде вона туди? Деякі вважають, що тільки ЄЕП може стати запорукою вирішення, наприклад, газового питання.

    Я трошечки відступлю від того. Тому що сьогодні, на жаль, так сталося, що сьогодні вважають, наприклад, що Партія Регіонів - це бійці проти НАТО, це дружба з Росією, це друга російська мова. І ще - Янукович віруюча людина, і тому всі віруючі за нього. А чомусь вважають, що ми - вороги російської мови, вороги Росії, друзі НАТО, і що віруюча людина, в нас єдиний - Янукович.

    Я просто хочу нагадати всім, як Янукович, як віруюча людина в Чернівцях відкривав урочисто новий храм Божий, і урочисто сказав, що дуже добре, що в такий момент урочистий день відкриваємо - в день завершення Великого посту. Я думаю, що я, до речі, через півгодини Партію Регіонів привітала з Паскою, до речі. Тому я хочу сказати, що не все, що говорять політики, є правдою. І тому, коли мова йде зараз про ЄЕП, ЄС, нам потрібно перше, що зробити, це навести порядок у власному домі. З таким хаосом, як у нас є, з таким антиправієм, такою корупцією нас просто нікуди не приймуть. Я не буду вже казати, куди можуть прийняти. Тому я думаю, що наведення порядку у власному домі - це питання цих виборів.

    І далі, безумовно, наша країна європейська, і потрібно безумовно крокувати до Європейського Союзу. Але в той же час, я проти того, аби хтось руйнував стосунки з Росією, тому що це наш сусід, і мусимо достатньо якісно будувати ці стосунки на рівних. Рівні партнери! Завершилась тема, коли хтось господар, а хтось васал. І я думаю, що сьогодні кожна людина розуміє, що ми, наша Україна, наша земля, наш народ, на маленькому острівці знаходимося посеред дуже жорстокого світу. І якщо ми не захистимо свою землю, свій народ, і не зберемо у світу все, що світ може дати - рахуйте ми тоді геополітику не отдамо.

    Мені здається, жодна політична сила не говорить, що треба закрити кордон з Росією, не треба вітатися - такого немає!

    І тому я б хотіла просто, щоб ми не переводили вектор сьогоднішньої розмови виборчої компанії не в ту сторону. Я вважаю, що основне питання сьогоднішньої виборчої компанії, єдине, яки ми не вирішили за 15 років, - це все ж таки усунути великий капітал від влади.

    Вирішимо це питання - в нас є великий шлях будувати країну. На жаль, після президентських виборів нова влада виявилася заслабкою, щоб подолати кучмізм, олігархів і клановість. І саме тому сьогодні в людей є відчуття, що нічого не змінюється в державі, що все, як завжди, по остаточному принципу. Тому відкладіть програми партій і вирішить тільки одне питання: клани - геть від політичної влади.

    Щойно прийшла нова інформація, президент сказав, що нема підстав переглядати газову угоду, яка була взимку. Є фіксована ціна на транзит, і є взагалі фіксована ціна на п’ять років на сам газ.

    Мені дуже шкода, що президент закритий практично від інформації, яку дає весь світ. Експерти, які розуміються на запитання газу, практично всі сказали, що більш тіньової історії, ніж «Росукренерго», більш рабської угоди вони просто не бачили. Думаю, що рано чи пізно ця інформація до президента дійде.

    Я знаю, що там любі друзі президента обмежили від інформації так, що коли я була прем’єром і піднімала трубочку прямий заявок з президентом, то на другому кінці трубочку піднімав Саша Третьяков і питав, як в мене справи, і що я хочу по тому телефону почути. Я знаю просто, як обмежують президента і закривають інформацію. І тому терміново президенту потрібно розібратися з експертними оцінками, які дають більшість експертів світу стосовно газових угод.

    Москва доправила гуманітарну допомогу до Придністров’я. Наші назвали це доправлення провокацією. Ваше ставлення.

    Я можу сказати виключно на прикладі своєї власної країни. Я, наприклад, ну, життя б точно віддала за те, щоб нашу Україну не розділяли на шматки, щоб від неї не відділяли якісь там певні території.

    Я б дійсно захищала цілісність своєї країни зі зброєю в руках. І тому я вважаю, що потрібно поважати право кожної країни на цілісність території. І мені не подобається, коли для того аби поділити певні території, вмішуються інші країни і щось там стимулюють. І тому я вважаю, що це дуже делікатне питання і потрібно дати можливість кожній країні захищати свою цілісність.

    Дії України, які зараз є, нова митна схема - відповідають інтересам України?

    Через кордони в Придністров’я йшов найбільший потік контрабанди на Україну із території України. Я це можу казати як екс-прем’єр-міністр. І я в свій час закривала ці потоки, які не обліковуються. І ми робили так, щоб тільки через ті точки кордону йшов вантаж, де дійсно є контроль і відповідальність. І тому мені, здається, не треба втручатись в життя інших стран. А треба жити по закону і зберігати цілісність своєї країни, а не роздирати на шматки інші. Я думаю, що і Росія захищає цілісність своєї території. Тому потрібно поважати і право інших країн на це.

    Юрій Єхануров припустив, що напруга стосунків Київ-Москва зникне відразу після 27-го числа. Мовляв, все це передвиборне нагнітання ситуації.

    Це перший випадок, коли я повністю погоджуюсь з Юрієм Єхануровим. І я вважаю, що власне сьогодні всі кризи, які пережила Україна від президентських виборів до сьогодення, мають абсолютно політичне підґрунтя. І мета - підняття одних політиків і принизити других. Я б хотіла, щоб так кризами не маніпулювали. Тому що є люди, які не хочуть бачити криз цукрової, бензинової.

    І коли за лаштунками такі кризи влаштовуються, і я як прем’єр-міністр добре знала, як таке влаштовувалось і переживала ці кризи - хочу сказати, що після парламентських виборів я буду пильно слідкувати, щоб політичні кризи, які б’ють по кишені простої людини, просто не народжувалися. І взагалі, я хотіла б декілька слів сказати про парламентські вибори. Питання які не пролунали. Я просто хочу сказати, що ці парламентські виборі дуже знакові, тому що ви на п’ять років обираєте повноцінну найвищу владу в країні. Яка буде мати всі права. І тому, перше, ні за яких обставин не робіть експериментів, не розпиляйте голоси на дрібну партії. Тому що дрібні партії - це обов’язково чийсь проект, і обов’язково воно призведе потім до нестабільності.

    Друге, що я прошу - не розглядайте мене з президентом країни, як конкурентів на цих виборах. Я не конкурую з президентом. Тому що я особисто доклала багато зусиль максимум , щоб президент став президентом. І він сьогодні загальнонародний лідер. Він не йде по жодному списку партії, він не балотується прем’єр-міністром і абсолютно не хоче бути народним депутатом. Я твердо заявляю, що партія «Наша Україна» і президент - це не одне і теж.

    А ядро партії «Нашої України», про яких ми домовилися не говорити. Вони і довели партію до того, що сьогодні нова влада має ледве-ледве 16% підтримки. Тому я хочу підтримати в тому числі і ту лінію, яку ми виборювали на президентських виборів. Просто повернути довіру до влади, стабілізувати життя в країні і просто дати тим, хто сподівався на результат. Сьогодні вони у відчаї просто знаходяться. Можливо, останнє, що хочу сказати, що все ж таки не приводьте клани до влади. Не дайте вас ще раз обвести навколо пальця. Вам дуже все говорять добре, розповідають, але я ще раз хочу сказати, що я абсолютно давно розділила ці речі. Тому сьогодні я вважаю, що наша команда - це команда політиків, яка стане на бік суспільства, а не на бік кланів. І я вважаю, що сьогодні все в руках суспільства. Фальсифікації не буде, тому користуйтесь цим і робіть вибір на п’ять років.

    Оцінка подій в Білорусі?

    Я абсолютно дотримуюсь позиції, що не потрібно влазити в справи іншої країни. Країна кожна наводить свій порядок, і народ захищає свою демократію, свій вибір. І тому мене більше цікавлять парламентські вибори в Україні. І мене цікавить, що політика перетворилася для людей в якийсь спорт - там хтось за когось боліє.

    А я хочу, щоб всі зрозуміли, що люди на п’ять років обирають своє життя. Ні Тимошенко, ні Ющенко, ні Януковича, а своє життя. І я би хотіла, щоб вони не ставилися до того, щоб порадив керівник підприємства чи десь там листівку таку-не таку дали - я просто хотіла б щоб ми знали, якщо в політиці не розібратись в деталях, то власне потім не потрібно скаржитися за результат. А я вважаю, що тільки від мудрості народу залежить, чи може країна жити чесно і ефективно, чи не може.

    "НТН"  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.