• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Промислова інфляція в Україні досягла рекордного рівня у 2024 році

    Опубликовано: 2024-08-27 09:00:03

    Промислова інфляція в Україні продовжує стрімко зростати, досягнувши річного показника в 33,3% у липні 2024 року. Це найвищий рівень з початку поточного року, що свідчить про серйозні виклики для національної економіки.

    За даними Державної служби статистики, у липні 2024 року ціни виробників промислової продукції зросли на 8,8% порівняно з червнем. Для порівняння, у травні 2024 року зростання склало 7,2%, а в червні – вже 14%. Така динаміка свідчить про значне прискорення інфляційних процесів у промисловому секторі.

    Найбільше зростання цін у річному вимірі було зафіксоване у таких галузях, як постачання електроенергії, газу та пари (+60,6%), виробництво коксу та нафтопродуктів (+22%), виробництво фармацевтичних продуктів (+21,6%), добування сирої нафти і газу (+17%) та виробництво харчових продуктів (+14%).

    Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев підкреслив, що ще у березні 2024 року спостерігалося скорочення промислової інфляції до -0,2% у річному вимірі. Однак сьогодні ситуація кардинально змінилася, і інфляція продовжує зростати через кілька ключових факторів.

    Основною причиною прискорення інфляції залишається енергетичний сектор. Постійні втрати генеруючих потужностей, необхідність імпорту дорожчої електроенергії з ЄС, дефіцит електроенергії через російські атаки на енергоінфраструктуру та суттєве подорожчання електроенергії для непобутових споживачів призводять до значного зростання цін. Додатково зростають витрати на альтернативні джерела енергопостачання та видобування сирої нафти й газу, що також тисне на інфляцію.

    Крім енергетичного сектору, виробнича інфляція прискорюється і в харчовій промисловості. Особливо це відчутно у виробництві молока та молочних продуктів, де річне зростання цін склало 14,1%. За оцінками Нацбанку, це пов’язано зі зростанням закупівельних цін на сировину та збільшенням експорту відповідної продукції.

    До всього цього додаються зростаючі витрати бізнесу на оплату праці через міграцію, мобілізацію та дефіцит кадрів. В результаті, промислова продукція, реалізована на внутрішньому ринку, зросла в ціні на 37,2% рік до року, тоді як ціни на продукцію, експортовану за межі країни, підвищилися на 8,3%.

    Згідно з останнім інфляційним звітом НБУ за липень 2024 року, зростання промислової інфляції чинить тиск на споживчі ціни через збільшення собівартості виробництва. У зв’язку з цим НБУ погіршив свій прогноз споживчої інфляції на кінець 2024 року з 8,2% до 8,5%.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.