• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Смачна літня окрошка

    Опубликовано: 2024-08-14 07:24:39

    Окрошка - це класичний холодний суп на основі квасу, в якому основним компонентом є овочева маса з додаванням м'яса або риби. Назва страви походить від дієслова "кришити", що точно описує її структуру. Рецептів окрошки існує безліч, і інгредієнти можуть бути найрізноманітнішими. Однак варто пам'ятати, що деякі продукти не поєднуються один з одним, і додавати в окрошку все підряд не варто. Давайте розглянемо, що ж найкраще додати в цю популярну страву.

    Почнемо з продуктів, які використовуються в будь-якій окрошці - це свіжий огірок, яйця (зварені круто), зелена цибуля та кріп. Ці інгредієнти складають універсальну основу окрошки. Цибуля та кріп - необхідний "зелений" мінімум, який можна доповнити іншими травами для різноманітності та користі.

    В окрошку можна додати будь-які трави і рослини, включно з дикорослими. Петрушка, селера, пастернак, кінза, зелене листя часнику, листя салатів, а також молода кропива, листя кульбаби, яглиці та конюшини чудово підійдуть. Молода зелень містить безліч вітамінів і біоактивних речовин, яких немає в інших продуктах. Головне - подрібнити її якомога дрібніше, щоб не було жорстких волокон. Пробуйте нові трави, щоб не зіпсувати смак окрошки.

    З овочів часто додають редиску та відварену картоплю. Дехто вважає, що картопля робить окрошку менш легкою, тож вибір за вами. Однак такі овочі, як морква, капуста, бруква і ріпа, в окрошці зазвичай не використовують. Щавель і буряк також не підходять, оскільки вони є основними інгредієнтами для інших холодних супів - зелених щей і борщу.

    Хоча перераховані вище інгредієнти вже достатні для смачної овочевої окрошки, основний аромат і букет смаку надають продукти тваринного походження. У старовинних російських рецептах використовували відварене м'ясо поросяти та свійської птиці, а також відварну або запечену рибу. У сучасній кухні часто використовують ковбасні вироби, які надають окрошці ніжного смаку. Ковбаса добре поєднується з м'ясом птиці, наприклад, відвареною курячою грудкою або індичкою. Відварна яловичина або буженина також чудово підійдуть.

    Окрошка з рибою - найбільш екзотична і незвичайна. Для її приготування краще використовувати нежирну рибу (відварну, запечену або копчену) з малою кількістю кісток, наприклад, судака або тріску. Не шкодуйте пряних трав, таких як базилік, реган, м'ята, розмарин, естрагон, а також додайте трохи чорної редьки.

    Продукти для окрошки потрібно правильно порізати. Чим компонент щільніший, тим дрібніше його потрібно різати. Огірки ріжемо тонкою соломкою, редиску - тонкими півкружальцями, яйця і картоплю - середніми кубиками, а ковбасу або м'ясо - дрібними. Найдрібніше ріжемо зелень. Краще користуватися ножем і обробною дошкою, ніж теркою або комбайном.

    Заливка для окрошки найчастіше робиться на основі квасу, але можна використовувати і кефір, молочну сироватку, кисле молоко або мацоні. Є навіть рецепти окрошки на морсі зі смородини або журавлини. Однак більшість із нас звикли до окрошки на квасі, і його краще приготувати самостійно. Для цього потрібно взяти четвертинку житнього хліба, нарізати шматочками та висушити в духовці. Сухарі заливаємо гарячою водою, додаємо цукор, дріжджі, родзинки і м'яту, залишаємо бродити в теплому місці. Через кілька годин квас готовий - проціджуємо, охолоджуємо і можна приступати до трапези.

    Подача окрошки передбачає, що кришево змішується з квасом безпосередньо в тарілці. На столі під час подачі окрошки мають бути присутніми миска з кришевом і окремо миска із зеленню, глечик із квасом, сметана, цукор, сіль, гірчиця і хрін. У цьому випадку кожен зможе створити свою власну окрошку з унікальним смаком.

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.