• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прогноз економічного зростання: НБУ розповів, що чекає Україну

    Опубликовано: 2024-04-26 09:00:56

    Національний банк України оновив свій прогноз щодо зростання економіки країни на цей рік. Згідно з прогнозом НБУ, у поточному році очікується зростання економіки на рівні 3%, а в 2023 році ця цифра має зрости до 4,5%. Однак, прогноз був погіршено через наслідки масштабних атак Росії на енергетичну інфраструктуру України та блокади західного кордону.

    Зазначається, що прогнози Національного банку України щодо інфляції також зазнали змін. Інфляція очікується помірно прискориться і надалі буде залишатися в цільовому діапазоні 5% ± 1 відсотковий пункт. Прогнозоване помірне пришвидшення інфляції на 2024 рік складає 8,2%.

    У Національному банку України очікують, що вже наприкінці 2025 року темпи інфляції сповільняться до 6%, а в 2026 році до 5%. Цьому має сприяти поступова нормалізація умов для функціонування економіки, послаблення зовнішнього інфляційного тиску та послідовна монетарна політика НБУ.

    За даними регулятора, у першому кварталі 2024 року зростання реального ВВП було слабшим, ніж очікувалося. Спричинили це стримані бюджетні видатки в умовах невизначеності з надходженням зовнішнього фінансування, а також наслідки блокади західного кордону.

    НБУ планує, що економіка зростатиме на 3% у 2024 році та на 4,5-5% у 2025-2026 роках. Зазначається, що Україна розраховує отримати значну зовнішню бюджетну допомогу у 2024 році, що дозволить підтримувати міжнародні резерви на високому рівні, близько 44 мільярдів доларів США.

    Завдяки підтримці партнерів та посиленню стійкості державних фінансів, Національний банк України впевнений, що зможе забезпечити макрофінансову стабільність, необхідну для сталого відновлення економіки країни.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.