• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчимо малюка плавати

    Опубликовано: 2023-07-27 16:08:32

    Сучасні батьки якомога раніше записують діток до басейна, а також лікарів є великими прихильниками плавання і рекомендують.

    Адже, лікарі стверджують, що плавання не тільки зміцнює імунну систему малюка, але і згодом допоможе уникнути багатьох дитячих захворювань.


    Водна стихія
     
    Перш ніж вчити свою дитину легко і вільно триматися на воді, не погано б було і самим дуже серйозно підготуватися: пройти навчання на спеціальних курсах під керівництвом досвідченого фахівця. Або, принаймні, отримати докладну консультацію тренера та лікаря-педіатра.
    Перші кілька занять малюк просто знаходиться на руках у мами, яка повинна посміхатися і всім своїм виглядом показувати, як здорово, що вони тут. Тобто дорослий повинен бути сам абсолютно переконаний, що плавати — просто необхідно. Тільки тоді дитина відчує впевненість у своїх силах. Більшості дітей купання поруч з мамою приносить безсумнівну радість. Створюється особливий душевний контакт. Мама поруч, шепоче своєму малюку ласкаві слова, ніжно притискаючи його до себе.


    Малюки до 3 місяців чудово відчувають себе у воді. Правда, їм не підходить дорослий басейн з хлорованою водою. Зазвичай в поліклініках є спеціально обладнані басейни з підготовленою водою. Але якщо в перші 3 місяці записатися на заняття ви не встигли, нічого страшного. Вчитися плавати не пізно ніколи, хоча це трохи складніше.
    Перший рік дитина плаває в «жабнику», де дрібно і температура води 32-33°С.
    Діти другого року навчання переходять у дорослий басейн зі стандартними для всіх умовами і водою 27-28°С.

    Спочатку дайте малюкові трохи постояти у воді. Потім — походити по дну: коли п’ятки крихти впираються в дно ванни, він рефлекторно починає робити кроки. Навіть найменші дітки у воді хвацько перебирає ніжками. Так можна пройти ванну з кінця в кінець. Поки малюк погано тримає голову, вправу не дуже зручно виконувати, але все ж.
    Тепер — вчимося плавати на спині з підтримкою дитини під голівку. Майте на увазі, що плавання на спині неприродно для малюка. Нерідко діти лякаються навіть недовгого перебування на воді в такому положенні. Якщо малюк боїться — не наполягайте. Ваше завдання — навчити дитину відчувати воду, не боятися її, довіряти, уміти знаходитися в ній в будь-яких положеннях, здійснюючи активні рухи або, навпаки, розслабившись.
    Після плавання на спині дайте малюкові трошки відпочити. Тепер пливемо на животику. Зверніть увагу на правильну підтримку тіла дитини в цьому положенні. Правою рукою підтримуєте підборіддя долонею під горло. При цьому тулуб як би висить на зап’ясті. Можна підтримувати малюка ще й іншою рукою: під грудку, животик, ніжки. На животі плавайте «вісімками» — від правого кута ванни до лівого, тобто доплисти до кінця бортика і розвернутися, не втрачаючи горизонтального положення. Потім плисти в інший кінець, там — те ж саме. Рекомендується таких «вісімок» робити по 3-4 і переходити з положення на грудях в положення на спині або навпаки. Але не забувайте керуватися бажаннями і можливостями дитини.
    Поступово додається штовхання від бортика. Спочатку це будуть слабкі подриґування ногами, але через місяць малюк порадує вас більш сильними поштовхами.
    Пірнати вчимося в два етапи. Спочатку знаходимо у крихти умовний рефлекс закривати рот і не вдихати, коли ви, наприклад, дмухаєте йому в обличчя. При цьому говорите: «Пірнаємо!», так дитині буде легше пристосуватися. Другий етап — саме занурення. Пірнати просто: пливете на животі, командуєте: «Пірнаємо!» — і занурюєте малюка з головою у воду. При цьому тримайте голову малюка двома руками «підборіддя-потилицю». Закривати ніс і вушка не треба — все одно попадання води не уникнути. Небезпечна не сама вода, а її тривале знаходження глибоко у вушній раковині. Після занять протріть вушка як слід, можна також закласти вушка ваткою, вона вбере всю зайву воду. Нехай малюк полежить на правому вушку, то на лівому. А підростаючи, дитина навчиться витрушувати воду сам.
    Часові рамки

     Не варто гнатися за результатами і ходити з дитиною в басейн кожного дня. Досить 1-2 разів в тиждень по 30 хвилин. І чекати якихось великих досягнень відразу не варто.
    Основна мета занять — фізичний розвиток і адаптація до води. Для малюка плавання — велике навантаження, тому треба гарненько розігрітися перед початком заняття. Розім’явши ніжне тільце немовляти, за допомогою інструктора опустити дитину в басейн, обережно підтримуючи голівку. Інструктор обов’язково розповість і покаже, як утримати дитину на спинці, на животику, як потроху вчити його пірнати, хоча у мам перші рази не дуже-то виходить. Чи то від страху не утримати малюка, то від недосвідченості.
    Тому, не варто відмовлятися від послуг інструктора з плавання. Тільки тренер обов’язково повинен спеціалізуватися на роботі з малюками.
    Якщо під час занять дитина випадково наковтається води, не треба одразу панікувати. Адже за кілька секунд перебування під водою він просто не встигає сильно наковтатися і, на щастя, нічого страшного з ним трапитися не може. Тому в подібній ситуації слід спокійно загорнути дитину в рушник і заспокоїти.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.