• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Найперше кохання дитини: 10 порад батькам

    Опубликовано: 2023-06-08 20:28:49

    Багато батьків ставляться до першої закоханості своєї дитини  якщо не з іронією, то досить несерйозно. А взагалі-то дарма!

    Як запевняють психологи, завдання батьків юних Ромео і Джульєтт — зібратися і постаратися підтримати сина чи дочку. Чому це важливо?

    Перша (навіть зовсім дитяча!) любов  закладає  цеглинки як  у формуванні особистості самого малюка і його майбутніх взаємин із протилежною статтю, так і в розвиток подальших відносин між членами сім’ї.

    В даному випадку — між мамою і дитиною. Як же поводитися і що робити? Ми пропонуємо десять порад.

    1. Не допускай зауважень

    Ні в якому разі не говори фраз: «Скільки тобі років?», «Та в тебе ще стільки цих Нікіток-Софіек буде!» Ти ж не хочеш, щоб дитина згодом будь-які особисті стосунки сприймав як тимчасові, поверхневі і несерйозні?

    Не «підколюй»: гострі жарти — це не що інше, як приниження гідності власної дитини.

    2. Вислуховуй

    У дитини повинна бути можливість сміливо ділитися з тобою переживаннями, відчувати твою підтримку, нічого не боячись. Навіть якщо тобі зовсім не подобається вибір, ні в якому разі не демонструй цього, не говори про об’єкт любові навіть з часткою зневаги — цим тільки відштовхнеш від себе.

    3. Не применшуй значення

    Май на увазі, навіть у віці 8-9 років любов може стати сильною і тривалою емоційною прихильністю, яка триватиме не один рік. Що вже говорити про підлітків. Згадай себе.

    4. Будь на рівних

    У душевних і спокійних бесідах пояснюй, що таке добре і що таке погано. Але не забороняй, не змушуй і не диктуй. Як би це не було складно, але в такий момент важливо зуміти відключити «маму» і постаратися включити «друга».

    5. Давай поради

    Юні закохані в силу віку ще не знають, як правильно себе вести в тій чи іншій ситуації. І це незнання ускладнює їм життя, створює незручні і деколи дуже неприємні моменти. Допоможи!

    Знайди тактовні поради, як завоювати увагу дівчинки-хлопчика, як відповісти на знаки уваги і т.д. Ці навички потім залишаться з дитиною на все життя.

    6. Допомагай вирішувати проблеми

    Якщо мова йде про школяра молодших класів, то пам’ятай, найчастіше для такої дитини перша любов — це страх, що не зрозуміють, відштовхнуть. Подолання бар’єру між дітьми зазвичай відбувається через контекст спілкування — постарайся знайти для дітей таку можливість.

    Спільна поїздка, секція, участь в класному заході. Не буде «бар’єру» — дитина відразу відчує себе впевненіше. У нього не буде приводу для смутку і депресії.

    Як виховувати хлопчика?

    Доведено, що серед здорових малюків обох статей хлопчики народжуються слабшими, і ласка їм необхідна часом більшою мірою, ніж дівчаткам.

    7. Ділись досвідом

    Розкажи синові якусь романтичну історію з власного досвіду. Це допоможе його підбадьорити, додати впевненості — все проходять через цей непростий період. Навіть мама.

    8. Бережи секрети

    Ні в якому разі не ділися  «новиною» про закоханість з родичами і друзями. Дитина відкрила тобі свою таємницю — будь добра, бережи. Інакше наступного разу довіреною особою ти вже точно не станеш.

    9. Не втручайся

     Якщо синові або доньці не загрожує небезпека, не потрібно використовувати свої батьківські «важелі» для припинення навіть відверто непотрібних відносин. Забороняти бачитися, дзвонити, листуватися — це ні до чого. Все, що можна зробити в подібній ситуації, — почекати.

    10. Проявляй делікатність

    Не став  чадо в незручне становище зайвим контролем. Не потрібно стояти з біноклем у вікна, коли діти розмовляють у дворі, дзвонити кожні 5 хвилин або раз у раз заглядати в кімнату, пропонуючи чай. Навіть якщо ти будеш напоготові, роби вигляд, що займаєшся своїми справами.

    Зрозумій, що нагрянувше кохання  твого школяра — це дуже важлива подія. Нехай вона буде щасливою і закінчиться спокійно, а головне, по-доброму.

    Переживши її, дитина однозначно подорослішає і чогось навчиться, а ваші з ним відносини зможуть перейти на абсолютно новий рівень близькості і довіри. Не прогав таку можливість.

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.