• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чому так голосно дихаємо і хропимо, коли спимо: цікавий факт

    Опубликовано: 2022-05-13 08:48:13

    Під час спокійного сну деякі люди неприємно голосно хропуть, знижуючи шанси заснути для будь-кого, хто спить в їх спальні. Але навіть ті, хто не хропе, дихають голосніше, коли сплять, ніж коли не сплять. Чому ж люди так голосно дихають уві сні?

    За словами доктора Тімоті Моргенталера, пульмонолога і фахівця з медицини сну з клініки Мейо в Міннесоті, звук, що видається при диханні — будь то неспання або сон — викликаний вібрацією повітря, що рухається через дихальну трубку. Наскільки голосно звучить дихання, залежить від того, наскільки вузька дихальна трубка і як швидко повітря проходить через неї. Вчений сказав, що ви можете розглядати її майже як музичний інструмент, інформує Ukr.Media.

    Коли ви вдихаєте, швидкий рух повітря, що надходить у верхні дихальні шляхи — знижує тиск, що викликає схлопування, яке в свою чергу утрудняє дихання. Рефлекс у верхніх дихальних шляхах запобігає цьому колапсу і тримає ваші труби відкритими, коли ви прокидаєтеся, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    «Оскільки трубки відкриті, потік через дихальні шляхи не є турбулентним, тому повітря рухається без особливого шуму, — сказав Моргенталер. — Але коли ви спите, цей рефлекс не такий сильний. Верхні дихальні шляхи мають тенденцію частково руйнуватися, і дихання стає більш гучним».

    Сон, особливо під час швидкого руху очей (REM), також призводить до зниження м’язового тонусу навколо дихальних шляхів. Іншими словами, м’язи, що підтримують дихальні шляхи, розслабляються, дозволяючи дихальній трубці звужуватися. Коли дихальні шляхи звужуються, швидкість повітря, що проходить через них, збільшується. Повітря сильніше вібрує і виробляє більше звуку.

    Вузькість також означає, що ваше дихання стане частим і поверхневим. За словами Моргенталера, в середньому людина робить близько 14 вдихів в хвилину під час неспання і 15 або 16 під час сну. Хоча під час сну ви дихаєте частіше, насправді ви споживаєте менше кисню і виділяєте менше вуглекислого газу, тому що потреба вашого тіла в вентиляції не така висока, як в стані неспання.

    Якщо дихальна трубка людини стає особливо вузькою, вона може почати хропіти. За словами Моргенталера, це зазвичай відбувається, коли дихальні шляхи досягають діаметра соломинки в McDonalds. Коли вони такі маленькі, вібрує не лише повітря всередині дихальних шляхів, але і тканини в цьому районі, викликаючи хропіння.

    Якщо дихальні шляхи людини ще більше звужуються під час сну, у неї може розвинутися обструктивне апное уві сні. Дихальні шляхи можуть стати настільки вузькими, що дихання стає неможливим, і людина прокидається, щоб вистачити ротом повітря. Навіть у людей без апное уві сні дихальні шляхи можуть звужуватися до чотирьох разів на годину. Коли це відбувається частіше, це стає обструктивним апное уві сні. Схуднення часто є ефективним лікуванням, оскільки надлишок жиру навколо дихальних шляхів може ускладнювати дихання.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.