• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Економіка Китаю показала рекордне зростання за 10 років: що стало причиною

    Опубликовано: 2022-01-17 17:30:14

    Економіка Китаю відновилася у 2021 році, продемонструвавши краще зростання за десятиліття завдяки стійкому експорту. Однак є ознаки уповільнення темпів зростання через ослаблення споживання і спаду на ринку нерухомості.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство Reuters.

    Минулого року економіка Китаю зросла на 8,1% - це найкраще зростання з 2011 року. Темпи були набагато вище цільового показника уряду "більше 6%" і переглянутого зростання на 2020 рік на рівні 2,2%. У 2020 році економіка зафіксувала найслабше зростання за 44 роки, але відновилася швидше, ніж інші великі економіки.

    Дані Національного бюро статистики (НБС) показали, що валовий внутрішній продукт в останньому кварталі виріс на 4,0%, швидше, ніж очікувалося, але все ж найслабшим темпом з другого кварталу 2020 року. Зростання склало 4,9% в третьому кварталі.

    Друга за величиною економіка світу бореться з швидко остигаючим сектором нерухомості, а також зі спорадичними спалахами COVID-19, які можуть завдати удару по її заводам і ланцюжкам поставок.

    Кілька китайських міст були приведені в стан підвищеної готовності напередодні сезону святкових подорожей по місячному Новому році, оскільки штам "Омікорон" досяг більшої кількості районів, включаючи столицю Пекін.

    "Зараз знижувальний тиск на економіку Китаю все ще відносно великий, а зростання зайнятості і доходів жителів обмежений", - заявив на прес-конференції глава НБС Нін Цзічже.

    Ринок нерухомості Китаю сповільнився в останні місяці, оскільки регулюючі органи активізували кампанію зі зниження високих ставок за позиками, що спровокувало дефолти в деяких компаніях з великою заборгованістю.

    Інвестиції в нерухомість в грудні впали на 13,9% в порівнянні з минулим роком, падаючи найшвидшими темпами з початку 2020 року. Інвестиції зросли на 4,4% у 2021 році, що є найповільнішим показником з 2016 року.

    Слабкі дані про споживання також затьмарили перспективи: роздрібні продажі в грудні не виправдали очікувань, збільшившись всього на 1,7% в порівнянні з роком раніше, що є найповільнішим темпом з серпня 2020 року.

    "Найбільша проблема в цьому році для політиків - як стабілізувати економіку в діапазоні 5-5, 5% на тлі динамічної політики нульового COVID", - сказав Не Вен, головний економіст Hwabao Trust в Шанхаї.

    Нагадавши, Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозував зростання світової економіки в 2021 році на рівні 5,9%. При цьому МВФ очікував зростання ВВП Китаю на 8,0%.

    ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

    Инф. rbc.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.