• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Масштабна програма "День охорони здоров'я сільського населення"

    Опубликовано: 2006-03-14 11:43:00

    Масштабна програма "День охорони здоров'я сільського населення" стартувала 13 березня у Києві, її мета - обстеження стану здоров'я наших співвітчизників у найвіддаленіших селах.  Її урочистий старт відбувся у Національному медичному університеті ім. О.О.Богомольця за участі Прем'єр-міністра України Юрія Єханурова, міністра охорони здоров'я України Юрія Поляченка, Київського міського голови Олександра Омельченка, президента АМН України Олександра Возіанова, ректора Національного медуніверситету Віталія Москаленка, представників професорсько-викладацького складу та студентів-медиків.

    У своєму виступі глава уряду Юрій Єхануров зазначив, що сьогодні він вперше побував у славному навчальному закладі, де побачив, що тут не тільки готують висококваліфікованих лікарів, але й міністрів. Він підкреслив, що організація й управління в медицині надзвичайно важка й непроста тема. І все те, що зараз буде робитися з точки зору входження у світовий простір, буде багато залежати саме від організаторів і управлінців.

    Юрій Єхануров підкреслив, що сьогоднішня зустріч - свідчення того, що діяльність уряду з точки зору покращення системи охорони здоров'я, є одним з пріоритетів. „І сьогодні мені дуже приємно разом з вами робити перші кроки з відродження системи надання кваліфікованої медичної допомоги сільському населенню нашої країни" - сказав він. Прем'єр-міністр підкреслив, що на Всеукраїнській конференції медиків було схвалено Національний план дій в інтересах здоров'я нації, кінцева мета якого - національна система охорони здоров'я, яка основана на засадах бюджетно-страхової медицини.

    За словами міністра охорони здоров'я України Юрія Поляченка, розбудова сільської медицини від слів перейшла у практичну площину. Вже розроблено Концепцію по створенню першого робочого місця. За цей рік 20-30 відсотків усіх сільських амбулаторій набудуть сучасного вигляду - медпрацівникам буде зручно працювати та надавати фахову допомогу пацієнтам. Керівник медичної галузі нагадав, що вже у 2006 році заробітна плата медпрацівникам буде підвищена на 20 відсотків - ці кошти закладені у Державний бюджет. Також він повідомив, що на наступний рік заплановано підвищити заробітну плату лікарям та молодим спеціалістам, які працюють у сільській місцевості, у два рази.

    Юрій Поляченко наголосив, що поетапно, послідовно будуть створені стандартні робочі місця, нормальні побутові умови, законодавчо закріплені пільги, які сьогодні можуть надаватися лікарям у сільській місцевості.

    "Сьогодні, відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенко та доручення уряду, стартує так званий "День охорони здоров'я сільського населення". Це не означає, що за день, тиждень чи місяць ми зробимо диспансеризацію сільського населення. Ми це будемо робити послідовно, починаючи з березня, протягом 3-4-х місяців - фахівці обстежать кожного селянина", - сказав Юрій Поляченко. Міністр також поінформував, що провідні вчені-медики, завідуючі кафедр медичних вузів за покликом серця та відданістю клятві Гіппократа як волонтери будуть надавати консультативну допомогу пацієнтам та колегам з найвіддаленіших куточків країни.

    Сьогодні у рамках "Дня охорони здоров'я сільського населення" було вручено ключі від 26 нових автомашин медичної допомоги, які будуть обслуговувати медичні бригади під час диспансерних оглядів у регіонах.

    Інформаційно

    У 2005 році для сільських амбулаторій та ФАПів було закуплено та поставлено обладнання:

    - комплект медичного обладнання для сільської амбулаторії № 1- 29 шт.

    - комплект медичного обладнання для сільської амбулаторії № 2 - 43 шт.

    - комплект медичного обладнання для ФАПу - 72 шт.

    - комплект діагностичний "Кардіо+" - 1 шт..

    На загальну суму - 9 554 622,0 грн.

    За поточний період 2006 року станом на 13 березня закуплено та поставлено:

    - комплект медичного обладнання для сільської амбулаторії № 1- 61 шт.

    - комплект медичного обладнання для сільської амбулаторії № 2 - 90 шт.

    - комплект медичного обладнання для ФАПу - 209 шт.

    - комплект діагностичний "Кардіо+" - 15 шт.

    - комплект медичний діагностичний "Тред екс" - 10 шт.

    На загальну суму - 22 549 464 грн.

    Загальна кількість ФАПів в Україні на 05.12.2005 року складає 15489, з них 1949 обслуговують понад 1000 населення. Ці ФАПи повинні бути реорганізовані у сільські лікарські амбулаторії АСМ або в амбулатьорії сімейного лікаря. У 2006 р. заплановано реорганізувати в лікарські амбулаторії 326 ФАПів.

    На сьогодні 269 сіл з населенням від 500 до 1000 чоловік не мають лікувальних закладів.

    В регіонах є плани створення ФАПів у селах до 2010 року. Відповідно до цих планів у 2006 році ФАПи будуть створені у 116 населених пунктах і 200 — в наступні 3 роки.

    На матеріально-технічне переоснащення закладів охорони здоров'я в сільській місцевості (йдеться про ФАПи, лікарські амбулаторії та ЦРЛ) у бюджеті 2006 року закладено 250 млн. гривень (у 2005 р. - 58 млн.), з них 210 на обладнання та 40 - на автомобілі. Ці гроші будуть надані місцевим бюджетам у вигляді субвенцій. Місцевій владі легше ніж міністерству визначити що саме потрібно конкретному ФАПу або сільській амбулаторії.

    Вже до кінця першого кварталу цього року кожна центральна районна лікарня отримає комплект обладнання на суму від 300 до 500 тисяч гривен, кожна обласна дитяча лікарня отримає реанімобіль та обладнання для реанімації новонароджених.

    МОЗ працює над вирішенням кадрових проблем, зокрема, забезпеченням сільських амбулаторій та ФАПів лікарями через цільовий набір на навчання: уже в 2006 р. у вищі медичні заклади заплановано провести набір абітурієнтів, що проживають у сільській місцевості.

    Прес-служба МОЗ

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.