• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністерство палива та енергетики знищує «Укрінтеренерго»

    Опубликовано: 2006-03-07 16:34:00

    Конфлікт між «Укрінтеренерго» та Міністерством палива та енергетики може призвести до суттєвих економічних втрат України. Таку думку висловив директор Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» Олег Бугайов.

    За його словами, міністр палива та енергетики України Іван Плачков та його перший заступник Юрій Продан намагаються створити власні схеми продажу електроенергії.

    Конфлікт розпочався з того, що керівництво Міністерства палива та енергетики вимагало від директора «Укрінтеренерго» розірвати діючі контракти з іноземними партнерами та укласти нові угоди із запропонованими фірмами. Штрафні санкції за невиконання контрактів, з боку «Укрінтеренерго», могли досягти 50 мільйонів дол. США.

    В той же час, зазначає О. Бугайов, запропоновані цими фірмами умови були гіршими, ніж інші наявні комерційні пропозиції та укладені угоди.

    О. Бугайов зазначив, що з боку міністра палива та енергетики та його першого заступника до керівництва компанії почали надходити прямі загрози за невиконання їхніх вимог. Бугайов стверджує, що керівництво Міністерства погрожувало йому навіть фізичною розправою і залякувало колектив підприємства.

    Водночас були розпочаті масові перевірки підприємства працівниками КРУ та інших наглядових органів. В листопаді 2005 року, за відсутності О. Бугайова (через хворобу), наказом НАК «Енергетична компанія України» неправомірно був призначений новий виконуючий обов’язки директора Євгеній Глушак, колишній начальник одного з відділів «Київенерго».

    Як повідомив О. Бугайов, це призначення викликало дестабілізацію на підприємстві та поставило під загрозу узгодження умов контрактів на 2006 рік. Не зважаючи на постійний тиск, підприємству вдалося покращити умови діючих контрактів (експортні ціни були підвищені від 6% до 36%) та укласти нові. В 2006 році, згідно з укладеними угодами, планується збільшення обсягів експорту практично вдвічі.

    Трудовий колектив для вирішення ситуації на підприємстві звернувся з листом до Президента України Віктора Ющенка та прем’єр-міністра Юрія Єханурова, але досі відповіді не отримав. О. Бугайов припускає, що можливо звернення колективу було направлено до того ж Міністерства палива та енергетики та було їм заблоковане. Тиск посилювався після реєстрації О. Бугайова кандидатом у народні депутати за партійним списком «Партії екологічного порятунку „ЕКО+25%“».

    Після цього, пан Плачков запропонував «лібералізувати експорт електроенергії, реформувавши компанію „Укрінтеренерго“», змінивши керівництво на «своїх». Щоб реалізувати ці наміри, 27 лютого 2006 року була зареєстрована нова редакція статуту компанії, в якій не була передбачена посада директора, але натомість, з’явилася нова — президент.

    Як повідомив О. Бугайов, керівництво Міністерства палива та енергетики створило монопольне положення на ринку юридичних послуг в енергетичному секторі для компанії «Арка», засновниками якої є родичі чиновників. Таким чином усунення його від керівництва «Укрінтеренерго» здійснюється саме їх руками.

    За словами О. Бугайова, засновниками цієї фірми є дружина міністра палива й енергетики Івана Плачкова — Світлана Плачкова, і дружина його першого заступника Юрія Продана — Олена Березовська. «Це адміністративний ресурс прямої дії»,— заявив директор державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго».

    На думку О. Бугайова, конфлікт між «Укрінтеренерго» і Міністерством палива та енергетики завдав шкоди державі на суму більше 100 млн грн. Збиток був нанесений угодою, що уклав Є. Глушак, коли він очолював компанію. Показники угоди були на 14% нижче, ніж у попередніх подібних угодах. За словами О. Бугайова, це відбулося після його незаконного звільнення, і до відновлення на посаді судом.

    27 лютого після реєстрації нової редакції статуту «Укрінтеренерго» на підприємстві була введена нова охорона, яка у даний час блокує компанію. Директор держкомпанії «Укрінтеренерго» заявив, що зміна охорони компанії відбулася з ініціативи Івана Плачкова.

    «Підписаний указ Плачковим про посилення охорони на період виборів. Внаслідок цього, сьогодні вранці охорона була замінена»,— сказав він. У той же час, за словами Бугайова, його робочий кабінет охороняють співробітники колишнього складу позавідомчої охоронної служби. Зокрема, директор «Укрінтеренерго» повідомив, що «оновлена» охорона прибула в офіс компанії на чолі з членом правління АБ «Енергобанк» Ігорем Дроздовим. Він пред'явив співробітникам рішення Дарницького районного суду столиці, що зобов'язує його приступити до виконання обов'язків президента «Укрінтеренерго». Слід зазначити, що подібна посада статутом компанії не передбачена.

    «І всім цим процесом керують перший замміністра палива й енергетики Юрій Продан, котрий зараз знаходиться в приміщенні компанії»,— повідомив Бугайов.

    Окрім того, він зазначив, що зібрані ним матеріали з приводу незаконних дій керівництва Міністерства палива та енергетики він передав до Генеральної прокуратури, СБУ, а також до Центральної виборчої комісії для захисту свого виборчого права, як кандидата у народні депутати України.

    Довідка ElcomartNews. Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» було створено в 1993 році з метою підвищення ефективності діяльності енергетичної галузі України в сфері зовнішньоекономічних відносин. Його засновником та діючим контролюючим органом є Міністерство палива та енергетики України.

    Основними напрямками діяльності підприємства є комплексне будівництво енергетичних об’єктів за кордоном та в Україні. Нагадаємо, що «Укрінтеренерго» є монополістом по експорту української електроенергії в Угорщину, Бєларусь, Польщу, Молдавію і Словаччину. «Укрінтеренерго» входить до складу НАК «Енергетична компанія України», яка об’єднує державні енергетичні активи тепло- та гідроенергетику. У 2005 р. валовий прибуток «Укрінтеренерго» склав 23,3 млн грн. Надходження в 2006 р. заплановані на рівні 35,8 млн грн.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)






    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.