• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • "Бориспіль" проти "АероСвіту"

    Опубликовано: 2006-02-08 14:39:00
    Державний міжнародний аеропорт "Бориспіль" наполягає на поверненні земельних ділянок, приватизованих авіакомпанією "Аеросвіт". Про це повідомив виконавчий директор аеропорту Валерій Поліщук.

    За його словами, що в жодній країні світу не існує практики приватизації земель у районі аеропорту. В.Поліщук заявив, що, крім того, аеропорт також не визнає місце будівництва термінала "Аеросвіту" . За його словами, якщо термінал буде побудований так, як заплановано на даний момент, зменшиться привокзальна площа аеропорту, крім того, термінал "Аеросвіту" перекриє діючий термінал А "Бориспіля". Він також відзначив, що "цей термінал розрахований на те, щоб забрати пасажирів аеропорту".

    Поліщук заявив, що і рада директорів, і трудовий колектив ДМА "Бориспіль" визнали умови меморандуму про взаєморозуміння не прийнятними, і не відповідними, як інтересам ДМА "Борисполя", так і інтересам держави України. При цьому керівництво і трудовий колектив ДМА "Бориспіль" не є супротивниками мирного врегулювання даної суперечки.

    "Але в нашому розумінні пріоритети у світовій угоді повинні бути розставлені в такий спосіб: першорядними повинні залишатися інтереси держави, у другу чергу - інтереси стратегічного державного підприємства, а вже у третю чергу інтереси приватного інвестора", - затверджує він.

    За словами В.Поліщука, аеропорт готовий вести переговори для досягнення мирної угоди. І в першу чергу, відзначив він, необхідно сідати й обговорювати, де будувати термінал "Аеросвіту" і яку він буде мати пропускну здатність.

    На сьогоднішній день аеропорт не має ніяких юридичних угод з авіакомпанією "Аеросвіт", і не має ніяких юридичних зобов'язань перед компанією в питаннях будівництва терміналу. Протягом двох місяців керівництво ДМАБ проводило активні переговори, як з керівництвом і власниками Авіакомпанії "Аэросвіт" і її дочірньої компанії "Аеросвіт-термінал", так і з керівництвом Міністерства транспорту і зв’язку і Державної авіаслужби. У ході переговорів стало зрозуміло, що питання "Аэросвіту" не можуть бути вирішені аеропортом. Такі рішення можуть бути прийняті тільки урядом України.

    Трудовий колектив державного міжнародного аеропорту "Бориспіль" на позачерговій конференції 24 січня прийняв рішення звернутися до Президента України Віктора Ющенко з проханням втрутитися в ситуацію навколо "Бориспіля" і скасувати Меморандум про врегулювання суперечливих питань між Міністерством транспорту і зв'язку України, Державною авіаслужбою і авіакомпанією ЗАТ "Аеросвіт", що був прийнятий 5 грудня 2005 року.

    Основною метою цього документа, за даними Міністерства транспорту і зв'язку України, є остаточне врегулювання всіх існуючих суперечок відносно прав "Аеросвіту" і його дочірньої компанії - ЗАТ "Аеросвіт-термінал" на майно і земельні ділянки , що граничать із землями аеропорту "Бориспіль".

    Як відзначено в Меморандумі, термінальний комплекс "Аеросвіту", що компанія будує на території "Борисполя", є складовою частиною Міжнародного аеропорту. Таким чином, термінал "Аеросвіту" і державний термінал, що буде зводитися за засоби японського кредиту в "Бориспілі", утворять єдиний технологічний об'єкт. Протягом двох тижнів сторони зобов'язалися зробити все необхідне, щоб ніяких претензій один до одного в них не залишилося , і можна було перебудовувати аеропорт "Бориспіль" в один з наймогутніших транзитних аеропортів у Європі.

    Питання, що стосуються земель і майна аеропорту, відчуженого на користь Авіакомпанії "Аеросвіт" у даний момент вивчаються у Вищому господарському суді України.

    У цілому 2005 рік для ДМА "Бориспіль" був дуже успішним. Про це повідомив перший заступник генерального директора ДМА "Бориспіль" Сергій Александров.

    У порівнянні з 2004 роком обсяги збільшилися за всіма показниками. Так, кількість обслугованих пасажирів збільшилося на 24% що склало 3 млн. 933 тис. чоловік, кількість оброблених вантажів і пошти виросло на 21%, рейсів - на 15%. Доходи від діяльності аеропорту в порівнянні з 2004 роком виросли в цілому на 32%, при цьому доходи від неавіаційної діяльності, де результат особливо залежить і від уміння менеджерів, виросли на 58,6%. У 2005 році було додатково створене більш 200 робочих місць.

    Так, наприклад у 2002 році підприємством було перераховано в державний бюджет 29 млн. гривень, середня заробітна плата складала 1060 грн. У 2004 році в бюджет перелічили 46,8 млн. грн., середня заробітна плата складала 1532 грн. У 2005 у бюджет перераховано 118,2 млн. грн. усіх платежів, середня заробітна плата склала більш 2000 грн. На кінець 2005 року заробітна плата склала більш 2 800 грн.

    За словами С. Александрова, спочатку аеропорт Бориспіль був відкритий у 1965 р. для внутрішніх перевезень. Піка своєї продуктивності досяг у 1991 році - це 6 млн. пасажирів. Другим народженням аеропорту вважається 1993 рік, коли урядом України було прийняте рішення розділити по європейському принципі цивільну авіацію на три складових: служби керування повітряним рухом , авіакомпанію і безпосередньо сам аеропорт. Таким чином, створивши незалежні, але технологічно зв'язані підприємства.

    С. Александров повідомив, що 10 вересня 1993 р. була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України № 721 " Про заходи щодо реконструкції і розширення аеропорту "Бориспіль". Відповідно до цієї постанови , реконструкція і розширення аеропорту вважається державним замовленням, спрямованим на реалізацію пріоритетних напрямків розвитку транспортного комплексу України. Міністерству транспорту доручено розробити комплексний проект на повну реконструкцію і розширення аеропорту "Бориспіль".

    В основних задачах державної програми розвитку транспортно-дорожнього комплексу України на 2000-2004 роки встановлене будівництво нового аеровокзального комплексу в Державному міжнародному аеропорті "Бориспіль" за рахунок японської програми офіційної допомоги розвитку.


    Для виконання вищезгаданої програми 29 березня 2005 р. підписана угода між урядом України й урядом Японії про надання кредиту для фінансування проекту розвитку ГМАБ, що ратифіковано Верховною Радою України 16 червня 2005 р.

    З квітня по травень 2005 р. ДМАБ при співробітництві з "Украэропроектом" підготував Генеральний план розвитку ДМА "Бориспіль", прийнявши в увагу ситуацію, що змінилася наприкінці минулого року. Фактично був уточнений план розроблений у 1995 р. "Украэропроектом" на підставі Постанови Кабінету Міністрів України №721 від 10.09.1993 р. Відповідно до цього плану пропонується побудувати два термінали з пропускною здатністю 2000 пасажирів у годину "списів" уздовж ВПП-1, потім об'єднати них з терміналом Б.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)





    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.