• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україну полонили неякісні нафтопродукти

    Опубликовано: 2006-02-01 10:08:00

    Такі данні наводить Держспоживстандарт України, підвівши підсумки роботи щодо контролю якості та безпеки бензинів та нафтопродуктів за 2005 рік.

    Всього в Україні протягом 2005 року перевірено понад 53 млн. літрів бензинів автомобільних, з яких визнано неякісними та знято з реалізації 21,53 %, тобто майже кожен п’ятий літр нафтопродуктів.

    Автомобільні бензини

    Протягом 2005 року перевірено 53,12 млн. літрів бензинів автомобільних та дизельного палива, з яких забраковано та знято з реалізації 11,44 млн. літрів (21,53%). Із забороненої до продажу кількості нафтопродуктів не мали необхідної інформації 6,0 млн. літрів (52,4%); реалізовувались без документів, що засвідчують якість та безпеку — 4,5 млн. літрів (39,8%); не відповідали вимогам нормативних документів — 1,4 млн. літрів (12,6 %).

    Нафтопродукти

    На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2005 року № 5478/4/1-05,Розпорядження Голови Держспоживстандарту України від 24.05.05 р. № 7-Р територіальними управліннями у справах захисту прав споживачів були проведені перевірки стану споживчого ринку нафтопродуктів в усіх регіонах України.

    Недоліки виявлено у 1904 (77,14 %) із 2468 перевірених АЗС.

    Основні порушення, що були зафіксовані під час перевірок:

    - невідповідність якості нафтопродуктів вимогам нормативних документів;

    - відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про нафтопродукти;

    - відсутність документів, що засвідчують належну якість та безпеку нафтопродуктів; - експлуатація паливо-роздавальних колонок (ПРК), що не пройшли держперевірку та на яких відсутні відлікові пристрої для індикації ціни нафтопродуктів та вартості відпущеної дози;

    - порушення Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 р. № 1442, основними з яких є відсутність зразкових мірників, недоливи пального за рахунок перебільшення встановлених нормативними документами похибок ПРК, відсутність передбаченої Правилами інформації про суб'єкт господарювання тощо.

    Основними виробничими дефектами, через які бракувався бензин, залишається невідповідність вимогам ДСТУ 4063-2001 «Бензини автомобільні. Технічні умови» через занижене октанове число, завищена масова частка бензолу.

    За виявлені порушення при реалізації нафтопродуктів до адміністративної відповідальності притягнуто 1945 правопорушників. Сума накладених адмінштрафів складає 284,4 тис. гривень.

    До 331 суб'єкта господарювання застосовані економічні санкції у розмірі 2,78 млн. гривень. Видано приписи про тимчасове припинення реалізації нафтопродуктів у 951 випадках, тимчасово припинялась діяльність 106 підприємств.

    Ганна Тиха,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)

    За матеріалами Держспоживстандарту України





    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.