• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Проблема „Одеського енерговузла": причини та шляхи вирішення

    Опубликовано: 2005-12-27 16:30:00

    Сьогодні найбільш гострою проблемою в українсько-молдовських взаємовідносинах в електроенергетичній сфері є напружена ситуація, що склалася із режимом паралельної роботи енергосистем України та Молдови.

    З 9 листопада 2005 року фактичні режими паралельної роботи характеризується значними порушеннями молдавською стороною узгодженого сальдо-перетоку (іноді величина сальдо-перетоку сягає до 1400 МВт замість дозволених за надійністю 1050 МВт).

    Такий режим негативно впливає на надійність енергопостачання як споживачів Молдови, так і півдня Одеської області.

    Проблема має безпосереднє відношення до взаємовідносин Молдови та Придністров'я, оскільки пов'язана із роботою Молдавської ДРЕС, що знаходиться на території Придністров'я, зокрема, із зміною власника цього енергетичного об'єкта - станція придбана російською компанією ЗАТ „ІНТЕР РАТ".

    Внаслідок неузгодженості позиції молдавської сторони та власника електростанції щодо цінових показників електричної енергії тут працює всього один енергоблок замість чотирьох необхідних.

    Існуюча схема електропостачання споживачів регіону.

    У період зимових навантажень споживання Одеської області сягає 1200 МВт.

    Електропостачання більшої частини споживачів (біля 850 МВт) здійснюється електричними мережами Придністров'я та Молдови (електроенергія транзитом надходить від ОЕС України). Частина споживачів Одеської області біля 350 МВт заживлена безпосередньо від електричних мереж ОЕС України, у т.ч.:

    майже 75 МВт по ПЛ 330 кВ Ладижинська ТЕС-Котовська;

    майже 275 МВт по ПЛ 330 кВ Южноукраїнська АЕС-Аджалик, Трихати-Аджалик і ПЛ 220 кВ Трихати-Комінтерново.

    Існуюча схема електропостачання споживачів Одеської області має ряд істотних недоліків:

    -  лінії електропередачі 110 кВ і 330 кВ від Молдавської ДРЕС і підстанції Вулканешти (Придністров'я, Молдова) частково знаходяться на території суміжної держави, що ускладнює їх експлуатацію;

    - Ренійский енерговузол (підстанція 110 кВ Рені і Буджак із сумарним навантаженням майже 15 МВт) має електричний зв'язок із підстанцією Вулканешти, але не має резервування від ОЕС України;

    - живлення   Ізмаїльского   енерговузла  (підстанція 110 кВ Кілія, Ізмаїл, Суворово, Еталон, Коса, Болград, Залізничне і Червоний Яр) здійснюється по протяжною  (понад 100  км) повітряною лінією 110  кВ від підстанції 330 кВ  Арциз та трьома повітряними лініями 110 кВ від підстанції Вулканешти.

    Підвищення надійності електропостачання

    Для розв'язання проблеми „Одеського енерговузла" Мінпаливенерго розроблено комплекс заходів щодо розвитку високовольтних мереж цього регіону, першочерговим серед яких є проекти будівництва  другої повітряної лінії 330 кВ „Аджалик-Усатово", ПЛ 330 кВ „Новоодеська-Арциз" та ПС 330 кВ „Арциз".

    Відповідно до розпорядження Президента України від 23.11.2005 № 1235/2005-рп остаточно опрацьовано Кредитну Угоду на фінансування будівництва ПЛ 330 кВ „Аджалик-Усатово", яке буде здійснюватися за кошти ЄБРР. 29.11.05 Рада Директорів Банку схвалила цей проект,  очікується підписання угоди до кінця цього року.

    Підвищення    надійності    енергопостачання    регіону    відповідно    до проектних рішень планується забезпечити за рахунок будівництва:

    -  електростанції потужністю 150-200 МВт в Ізмаїльському енерговузлі й електростанції потужністю 30-50 МВт у м. Болграді;

    - другої повітряної лінії 330 кВ „Аджалик-Усатово”;

    - повітряної лінії 330 кВ „Новоодеська-Арциз” із реконструкцією підстанції „Арциз”;

    -  230 км нових повітряних ліній 110 кВ в Ізмаїльському районі тощо.

    Шляхи вирішення проблемних питань

    Для розв'язання зазначеної проблеми вживаються такі заходи:

    -  з 11 листопада 2005 року здійснюються інтенсивні переговори на рівні керівників відповідних міністерств й експертів Молдови та України;

    -   молдовську  сторону   попереджено   щодо   необхідності   забезпечення погоджених   режимів   спільної   роботи   (згідно   із   технічною   угодою   про паралельну  роботу).   У  разі   невиконання   погоджених   режимів  українська сторона залишає за собою право здійснювати обмеження енергопостачання споживачів регіону;

    -   нараховано та надалі буде виставлено молдавській стороні штрафні санкції за недотримання узгодженого сальдо-перетоку;

    -  українська сторона наполягає на встановленні з 2006 року нової, більш високої ціни на електроенергію, що експортується, а також більш жорстких штрафних    санкцій    за    перевищення    погоджених    обсягів    споживання електричної енергії.

    Під час переговорів українська сторона запропонувала здійснювати регулювання погодженого графіка сальдо-перетоку Україна-Молдова відповідно до положень Технічної Угоди „Про забезпечення паралельної роботи ОЕС України та Молдавської енергосистеми" від 29.08.01 та забезпечити електропостачання островів навантаження Молдавської енергосистеми від енергосистеми Румунії і мережею 110 кВ від Південно-Західної енергосистеми ОЕС України. Прийнято рішення щодо додаткового виконання спільних розрахунків електричних режимів перетину Україна-Молдова, розгляду українською стороною перспективної моделі енергосистеми Молдови та сценарію проведення протиаварійного тренування.

    МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ











    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.