• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Колектив Миколаївського центру соціально-психологічної реабілітації дітей намагається відгородити вихованців від зовнішнього світу

    Опубликовано: 2017-06-06 08:35:07

    Співробітник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини Олена Прашко спільно з представником Уповноваженого в Івано-Франківській області Оксаною Устимчук, координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Херсонській області Оксаною Тропіною та громадськими моніторами Валерієм Грецем і Романом Дятловим здійснили моніторинговий візит до Миколаївського центру соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївської обласної ради.
    Під час моніторингового візиту було з’ясовано, що діти проживають в окремих блоках, у яких облаштовані спальні та санітарні кімнати, навчальні класи та зони відпочинку. Вони забезпечені 5-разовим харчуванням відповідно до встановлених норм, їх частково забезпечують сезонним одягом. В установі дотримується санітарно-гігієнічний режим – в усіх приміщеннях чисто і затишно. Капітальні ремонти приміщень працівники центру здійснюють власними силами.
    Водночас моніторингова група виявила низку порушень і недоліків. Перше негативне враження у моніторів з’явилося після візуального огляду будівлі. Відповідно до Положення про заклад, у ньому перебувають діти, які опинилися в складних життєвих обставинах і потребують комплексної психолого-педагогічної реабілітації. Проте тенденція «усе заборонити з благою метою» (щоб діти не потрапили в неприємні ситуації) підтримується усім колективом. Ґрати на кожному вікні двоповерхової будівлі є характерною ознакою установи виконання покарань, а не закладу для дітей. Навіть психологи центру не вбачають у наявності ґрат жодного негативу для дітей. Замість соціальної реабілітації головний акцент робиться на тому, щоб відгородити дітей від зовнішнього світу, можливих проблем та конфліктних ситуацій. Під час інтерв’ювання вихованців та працівників центру монітори дізналися, що з метою покарання дітей за порушення правил або нечемну поведінку їм обмежують час прогулянки.
    Негативне враження моніторингової групи підсилилось забороною адміністрації користуватись дітям мобільними телефонами. Усі гаджети дітей зберігаються у сейфі керівника установи і видаються дітям у разі «надзвичайних ситуацій». В установі облаштовано комп’ютерний кабінет, встановлено комп’ютери, проведено Інтернет. Але діти в ньому не працюють, тому що, за словами директора центру, немає людини, яка відповідатиме за збереження майна, і є побоювання, що комп’ютери будуть виведені з ладу.
    На інформаційних стендах відсутні номери телефонів «гарячих ліній», куди діти можуть звернутися за незалежною психологічною підтримкою, немає «Скриньки довіри», яка, за словами керівника, «не потрібна». Не ведеться також журнал травматизму.
    Психологічною службою здійснюється діагностична робота, але відсутні індивідуальні програми реабілітації дітей. До школи ходять лише учні 1-4 класів, діти середнього та старшого шкільного віку отримують консультаційні послуги від педагогів вечірньої школи, з якою укладено договір. Це, на думку моніторингової групи, є порушенням права дітей на отримання належного рівня освіти. В той же час персонал установи не проходить курси підвищення кваліфікації.
    За твердженням керівництва, в установі не вистачає персоналу для роботи з дітьми, не виділяються кошти на ремонт та придбання одягу, вже з’явилися проблеми з подальшою виплатою заробітної плати працівникам.
    За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини до Міністерства соціальної політики України та керівництва Миколаївської обласної державної адміністрації.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.