• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мешканці Чернівецького притулку для дітей скаржаться на погане ставлення до них працівників закладу

    Опубликовано: 2017-03-17 12:53:50

    3 березня 2017 року моніторингова група у складі регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Чернівецькій області Богдана Бойка та громадського монітора Віктора Третьякова здійснила моніторинговий візит до Чернівецького притулку для дітей Служби у справах дітей Чернівецької ОДА.
    Притулок розрахований на 35 дітей віком від 3 до 18 років. На час проведення візиту в установі перебувало 23 дітей, які потрапили у складні життєві обставини. Максимальний термін перебування – три місяці.
    Знайомлячись з вихованцями, монітори відзначили їхню відкритість у спілкуванні. Діти задоволені харчуванням, забезпечені необхідним одягом та взуттям, мають вільний доступ до санітарної кімнати.
    Для відпочинку облаштований майданчик, також діти ходять до міського парку, їх часто відвідують благодійники.
    Водночас під час візиту моніторингова група виявила порушення прав дітей. Троє вихованців не отримують освітніх послуг, зокрема один із них не навчається з вересня 2016 року.
    Представників моніторингової групи вразила відсутність у справах дітей окремих документів або часткове їх заповнення, відсутність підписів. Такі категорії дітей перебувають у зоні ризику, а тому належне ведення документації є обов’язковим. Зокрема, увагу моніторів привернула відсутність направлення на психіатричне обстеження особи до психіатричної лікарні, яке тривало цілий місяць.
    Також монітори виявили неналежні умови проживання. Притулок розташований у пристосованій будівлі та потребує додаткових приміщень. Так, в установі 3 спальні кімнати, дві розміщені в звичайних кімнатах, а третя – в ізоляторі. В одній з трьох спалень взагалі не було освітлення, а вмикач був у аварійному стані, що могло завдати шкоди здоров’ю дітей. У другій спальні освітлення було недостатнє. Не вистачає шаф для зберігання речей, хоча в закладі є шафи, які потребують косметичного ремонту та можуть використовуватися.
    У туалеті для дівчат зламаний кран в умивальнику, а сидіння для унітазу відсутнє. В умивальниках туалету для дівчат та на кухні не було мила, хоча згідно з бухгалтерськими документами нещодавно благодійники передали закладу мило. На кухні відсутнє меню. У душовій кабіні кран був зламаний, що ускладнювало прийняття душу. Діти стверджували, що вночі у них немає доступу до питної води, і вони змушені пити воду з крана.
    Притулок не пристосований для проживання дітей з інвалідністю.
    У деяких дітей були пошкоджені тапочки, незважаючи на благодійне надходження 25 пар тапочок в лютому. У медичній частині виявлена велика кількість прострочених препаратів, відсутні деякі першочергово необхідні.
    Особисті телефони видають тільки тим, хто добре себе поводив, на одну годину на добу.
    На горищі знаходиться велика кількість благодійних подарунків для вихованців, зокрема іменних, проте деякі адресати на час моніторингу вже вибули із закладу. Велика кількість подарунків залишилася нерозпакованою, а інформацією про їх вміст адміністрація не володіла.
    В особистих розмовах діти розповідали про погане ставлення до них працівників. Зокрема, вихователі-чоловіки вживають нецензурну лексику на адресу деяких дітей та ведуть себе агресивно по відношенню до них, кричать тощо. Увечері телевізор дозволено дивитися тільки хлопцям, а дівчата повинні спати. Вихованці розповідають, що ті дівчата, які розмовляють під час сну, ставляться викладачами в куток перед хлопцями, які дивляться телевізор.
    Варто зазначити, що під час візиту на наступний робочий день було виявлено освітлення спальних кімнат достатнім, на унітазі туалету для дівчат було встановлено сидіння, на стіні зафарбовано непристойний рисунок, відремонтований кран в умивальнику. В їдальні з’явилося меню, в умивальниках – мило, в душовій кімнаті – кран. Частково впорядковані особові справи мешканців.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.