• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Унікальні пам’ятки до 100-річчя Української революції покажуть в Історичному музеї

    Опубликовано: 2017-03-14 14:41:17

    16 березня на виконання Указу Президента України “Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років” та до 100-річчя створення першого українського парламенту – Центральної Ради, в Національному музеї історії України (НМІУ) відкривається виставка «100 років Української революції. Відроджена держава».

    Виставка покликана представити загалу маловідомі та унікальні артефакти доби Української революції 1917–1921 рр. з фондів Національного музею історії України. Більшість із них ніколи не експонували за часів СРСР, а деякі експонати лише дивом збереглися у фондах музею і не були знищені радянською владою. На виставці відвідувачі зможуть побачити документи, марки, гроші, друковані видання УНР, однострої, нагороди, відзнаки, зброю доби Армії УНР і УГА та інше.
     
    На думку кандидата історичних наук, завідувача відділу історії України ХХ ст. Олександра Іщука: “Представлені експонати засвідчують, що відновлення Української державності в 1917–1921рр. – це був неминучий і логічний, історично обґрунтований історичний процес, до якого українці йшли багато років. Українська революція 1917–1921 рр. започаткувала процес формування модерної політичної нації та відродила традицію української державності”.

    Серед найбільш помітних експонатів:
    - дивом збережений прапор Мошенського сільського козачого куреня (виготовлений орієнтовно у 1917–1920 рр.);
    - оригінали рідкісних поштових карток та фотографії масових демонстрацій 1917 р. у Києві та інших містах України;
    - оригінальні печатки українських військових формувань періоду 1917–1921рр.;
    - виборчі списки кандидатів до Українських Установчих зборів Київського виборчого округу1917 р.;
    - оригінали рукописів та світлини Голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського та Головного отамана УНР Симона Петлюри;
    - друкарська машинка Левка Чикаленка, якою він користувався під час роботи в  Генеральному Секретаріаті Української Центральної Ради.
     
    За словами генерального директора НМІУ Тетяни Сосновської: “Виставка має на меті сприяти популяризації серед широкого загалу експонатів музею про зазначений історичний період, та залучати представників громадськості, журналістів, студентів, дослідників до ознайомлення та вивчення унікальних експонатів з фондової колекції музею”.
     
    У відкритті візьмуть участь директор Інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович, дослідник історії українських військових формувань Андрій Руккас та військово-історичні реконструктори з Товариство пошуку жертв війни «Пам'ять» у військових одностроях доби УНР.
    У межах виставки діятиме тематична фотозона для відвідувачів.
     
    Відкриття виставки – у четвер, 16 березня о 14:00 в Національному музеї історії України, вул. Володимирська, 2.
    Додаткова інформація та акредитація ЗМІ за телефоном (098) 763 39 37 (Леонід).
    Вхід до музею на відкриття виставки безкоштовний. Попередня реєстрація для відвідувачів https://goo.gl/F37mc3.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.