• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Одна з причин порушення прав підопічних в установах соціального захисту населення – відсутність нормативного врегулювання діяльності цих закладів»

    Опубликовано: 2016-11-14 08:45:56

    Про це зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у своєму зверненні до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.
    Протягом 2012-2016 років, реалізуючи функції національного превентивного механізму, представниками Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з громадськими моніторами було здійснено 242 моніторингових візити до стаціонарних закладів системи установ соціального захисту населення. Зокрема, до 88 будинків-інтернатів та геріатричних пансіонатів, стаціонарних відділень територіальних центрів соціального обслуговування, до 83 психоневрологічних інтернатів, до 53 дитячих будинків-інтернатів.
    «В інтернатних установах працюють та надають медичну допомогу лікарі за відсутності ліцензії для надання такого виду господарської діяльності, що є порушенням законів України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» і «Про ліцензування видів господарської діяльності». Це призводить до неналежного надання медичної допомоги мешканцям таких установ: незаконно застосовується фізична фіксація та ізоляція осіб з психічними розладами; немає доступу до знеболення тощо», – йдеться у зверненні Уповноваженого з прав людини.
    Серед причин порушення прав підопічних і вихованців у таких закладах Омбудсман також називає відсутність взаємодії між органами соціального захисту населення та охорони здоров’я. В результаті, медичні огляди підопічних вузькопрофільними спеціалістами (хірургами, онкологами, мамологами тощо) не проводяться або ж здійснюються формально, диспансерний облік відсутній, отримати стоматологічну допомогу також проблематично.
    Крім того, має місце порушення права таких осіб на користування власними коштами або їх нецільове використання персоналом через не врегульований порядок використання особистих пенсійних коштів вихованців та повнолітніх недієздатних підопічних.
    «За результатами моніторингу у 2012-2015 роках мною були надані рекомендації щодо вирішення зазначених та інших проблемних питань забезпечення прав людини. Частина з них залишається невиконаною та  життєво необхідною для осіб, які проживають в цих установах, а вирішення таких питань потребує взаємодії кількох міністерств», – зазначила Валерія Лутковська.
    Детально окресливши можливі шляхи вирішення проблемних питань (рекомендації – див. фото), Уповноважений з прав людини звернулась до Прем’єр-міністра України з проханням вжити заходів щодо унормування діяльності інтернатних установ системи соціального захисту населення та доручити Міністерству соціальної політики України і Міністерству охорони здоров’я України забезпечити право підопічних та вихованців на медичну допомогу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.