• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 27% українців просять про допомогу у зв’язку з емоційними розладами: лінії довіри не можуть впоратись з напливом звернень

    Опубликовано: 2016-11-02 08:20:23

    Україну накрила хвиля психічних проблем. Війна, політична та економічна кризи останніх років створили стан хронічного стресу, що позначився на психічному здоров’ї українців. Єдина в Україні цілодобова онлайн лінія довіри, що надає психологічну підтримку в чаті, вже не може впоратись з обсягом людей, які звертаються за допомогою.
    Відповідно до останніх статистичних даних, 67 % населення України незадоволені життям, 77% налаштовані песимістично та не очікують від майбутнього позитивних змін. У суспільстві зростає рівень депресії і агресії, психічних відхилень та розладів, а разом з тим і злочинності, зловживання алкоголем та наркотичними речовинами, випадків домашнього насильства та самогубств.
    Найчастіше за психологічною допомогою звертаються люди з емоційними негараздами – 27% (сюди входять суїцид та посттравматичні розлади). На другому місці – проблеми у стосунках (24 %), третє та четверте місця займають відповідно сімейні конфлікти та проблеми із залежностями (варто відзначити, що залежні надзвичайно рідко самостійно звертаються за допомогою).
    «Українці схильні применшувати важливість свого психічного здоров’я. Спадок радянського минулого – виховання через страх та сором – заважає усвідомлювати свої почуття, а піклування про себе вважається егоїзмом. Через психологічну необізнаність побутує негативний образ психолога, а психологію плутають з психіатрією», – розповідає адміністратор лінії довіри «Добре слово» Олена Тютенко.
    Адміністратор розповідає, що єдина в Україні цілодобова онлайн служба «Добре слово», яка може безкоштовно надати психологічну підтримку, вимушена звернутись за допомогою до суспільства. Зараз лінія довіри створила сторінку для пожертв на краудфандинговій платформі «Спільнокошт». Для вирішення нагальних проблем, зокрема пов’язаних з розширенням штату спеціалістів, цьому благодійному проекту не вистачає близько 30 тисяч гривень.


    В наслідок війни та економічної кризи суспільство стикається з серйозними психічними проблемами – самогубства, депресії, психічні розлади,  тривожний стан, посттравматичні стресові розлади (ПТСР), залежності та співзалежності, домашнє насильство, проблеми у стосунках. В такій ситуації необхідна системна допомога професіоналів.
    «Ніхто не намагається вилікувати перелом чи хвороби серця самостійно, але в Україні, на жаль, розповсюджена думка, що психологічні проблеми можна вирішити самостійно. Це – неправильно та небезпечно! Найкраще, що може зробити для себе людина, – звернутися до професіоналів. Некомерційні лінії довіри, на кшталт служби «Добре слово», зараз надзвичайно актуальні та важливі для українського суспільства», – говорить відомий психіатр, психотерапевт, член правління та директор з міжнародних зв’язків Асоціації психіатрів України, доктор Тіна Берадзе.
    Через низький рівень життя українці не готові звертатися за платною професійною допомогою. Тому безкоштовні «гарячі лінії» служб довіри залишаються, фактично, єдиною можливістю для пересічного українця отримати кваліфіковану  психологічну допомогу, а їх підтримка з боку суспільства – необхідний крок самозбереження.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.