• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Про позицію НАК “Нафтогаз України” у переговорах з ВАТ “Газпром” про умови постачання та транзиту російського газу

    Опубликовано: 2005-12-07 12:35:00
    6 грудня 2005 року була оприлюднена заява ВАТ “Газпром”, в якій українську сторону звинувачено в “неконструктивному підході” щодо питань, пов’язаних з умовами постачання та транспортування російського газу територією України. Аргументуючи свою позицію, “Газпром” посилається на Угоду між Урядом Російської Федерації та Кабінетом Міністрів України про додаткові заходи із забезпечення транзиту російського природного газу через територію України від 4 жовтня 2001 року.   При цьому з незрозумілих причин не згадуються інші документи, які регламентують і деталізують умови надання послуг з транзиту російського газу територією України та оплати за нього.
     
    У зв’язку з цим НАК “Нафтогаз України” інформує, що правові взаємовідносини між Компанією і ВАТ «Газпром» в сфері надання послуг з транзиту природного газу регулюються не лише міжурядовими угодами, але й Контрактом між компаніями. Міжурядовими угодами визначаються загальні положення співпраці НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» у газовій сфері, в той час як Контракт містить детальні норми, які регулюють особливості взаємодії Сторін. На даний момент між компаніями діє Контракт про об'єми і умови транзиту російського природного газу через територію України на період з 2003 по 2013 роки від 21 червня 2002 року. Доповненням № 4 до Контракту від 09.08.2004 на період з 2005 по 2009 роки встановлені:
     
    а) фіксована ставка плати за транзит російського газу в розмірі 1,09375 доларів США за 1000 куб. м газу на 100 км відстані, яка не підлягає зміні Сторонами;
     
    б) фіксована ціна на російський природний газ, що надається ВАТ «Газпром» для забезпечення балансу газу України в рахунок оплати НАК «Нафтогаз України» послуг, що надаються по транзиту, в розмірі 50 доларів США за 1000 куб. м, яка не підлягає зміні Сторонами.
     
    Уклавши доповнення до Контракту, Сторони таким чином досягли угоди про визначення ставки за транзит природного газу і ціни на природний газ, що поставляється “Газпромом” в рахунок часткової оплати послуг по транзиту на подальші 5 років, і зафіксували своє волевиявлення не переглядати дані положення Контракту. Всі вказані документи були підписані уповноваженими посадовими особами НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром».
     
    Українська сторона неухильно дотримується й надалі дотримуватиметься досягнутих раніше домовленостей щодо транзиту російського газу територією України. НАК “Нафтогаз України ще раз наголошує, що за умови збереження чинних принципів оплати за транзитні послуги російського газу постачання європейських споживачів здійснюватиметься надійно й безперебійно - як це було й раніше.
     
    Прес-центр НАК “Нафтогаз України”  




     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.