• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Разом із представниками громадськості ми уважно стежимо за поетапною реалізацією Національної стратегії у сфері прав людини»

    Опубликовано: 2016-07-22 10:41:18

    Це зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час зустрічі в Офісі Омбудсмана з міжнародними експертами, які беруть участь у засіданні Діалогу з прав людини між Україною та Європейським Союзом.
    Валерія Лутковська розповіла експертам ЄС про механізм  моніторингу виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, організований Уповноваженим з прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
    Міжнародні експерти були ознайомлені з позитивними зрушеннями в Україні у сфері боротьби з дискримінацією, зокрема наявністю окремого блоку, присвяченого запобіганню та протидії дискримінації у Плані дій з реалізації Національної стратегії, а також створенням міжвідомчої групи при Міністерстві культури, діяльність якої спрямована на координацію зусиль державних органів щодо реалізації плану заходів виконання Стратегії інтеграції ромів в українське суспільство.
    Стосовно взаємодії з органами державної влади, Валерія Лутковська повідомила, що найближчим часом планується провести спільну нараду за участю представників Офісу Омбудсмана, громадської платформи та уряду.
    «Моніторинг стану виконання положень Національної стратегії у сфері прав людини і Плану дій показав розбіжності в розумінні змісту окремих стратегічних напрямів цих документів органами виконавчої влади та представниками громадянського суспільства. Враховуючи нашу спільну зацікавленість у підвищенні гарантій захисту прав людини в Україні, я звернулась до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з пропозицією провести спільну нараду для надання кваліфікованої експертної допомоги уряду і сприяння у виконанні положень стратегії. Ми вже отримали позитивну відповідь, найближчим часом така зустріч відбудеться, і ми очікуємо на проведення конструктивної дискусії. Також ми надіслали Прем’єр-міністру для ознайомлення примірник звіту за результатами імплементації Нацстратегії за І квартал 2016 року», – зазначила Валерія Лутковська.
    Під час обговорення проблем внутрішньо переміщених осіб Уповноваженим було акцентовано увагу, насамперед, на дотриманні соціально-економічних прав ВПО, зокрема виплати пенсій, здійснення інших соціальних виплат, а також повноцінної інтеграції внутрішніх переселенців в територіальні громади у місцях їхнього переселення.
    Під час зустрічі було наголошено на необхідності невідкладного внесення змін до законодавства у сфері доступу до публічної інформації, зокрема щодо зміцнення інституційної спроможності Омбудсмана. Йшлося про усунення недоліків у законі «Про доступ до публічної інформації», у Кодексі про адміністративні правопорушення та інших законодавчих і нормативних актах з метою створення дійсно ефективного механізму реагування на скарги про порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації». На переконання Уповноваженого, такий удосконалений механізм сприятиме якнайширшому залученню представників громадянського суспільства до контролю за виконанням вимог законодавства у цій сфері.
    Учасники зустрічі обговорили також інші питання щодо захисту прав людини в Україні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.