• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нову систему реабілітації в Україні: очікують мільйони Українців

    Опубликовано: 2016-06-14 20:28:47


     


    Сьогодні, 14 червня в приміщенні «Укрінформ» відбувся прес-брифінг на тему: «Система реабілітації в Україні: сучасні виклики і шляхи попередження інвалідності», на якому був презентований проект закону України  № 4458 «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні», поданий народним депутатом України від фракції об’єднання  «Самопоміч».

     

    Пріоритетним викликом сьогоденної України – є виклик війни. І система реабілітації повинна цьому виклику відповідати: тактично завдяки курсу на надання ефективної реабілітаційної допомоги усім, хто її потребує, і стратегічно шляхом збереження здоров'я населення як трудового і оборонного ресурсу країни. На сьогодні в Україні налічується близько 2,7 млн осіб з інвалідністю. 

    Питанням медичної, соціальної, фізичної та професійної реабілітації приділяє значну увагу Організація Об'єднаних Націй (ООН) та її спеціалізовані підрозділи, а також Комітет експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з медичної реабілітації, який постійно вдосконалює її цілі та завдання. Реабілітація відіграє одну з провідних ролей в досягненні стратегії ВООЗ "Здоров'я для всіх у XXI столітті".

    "Реабілітація - це процес, метою якого є запобігання інвалідності під час лікування захворювань і допомога хворому у досягненні максимальної фізичної, психічної, професійної, соціальної та економічної повноцінності, на яку він буде здатний в межах існуючого захворювання" – зазначила заступник голови комітету ВР України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

    Парламентар, повідомила, що у Верховній Раді України від 5.04.2016 №4458 зареєстровано законопроект «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні».

    Прийняття документу Верховною Радою України дозволить реформувати систему реабілітації у відповідності до сучасних Європейських стандартів та рекомендацій ООН і ВООЗ та запровадити цілісну систему реабілітації в Україні, яка фінансується з Державного бюджету. Прийняття закону відкриє шляхи до розроблення державних і регіональних цільових програм з реабілітації та попередження інвалідності. Закон забезпечить доступ до повноцінної реабілітації не лише людям з інвалідністю, вродженими та набутими внаслідок захворювання, травми вадами, а й учасникам бойових дій та АТО в спеціалізованих реабілітаційних центрах, реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів, реабілітаційних відділеннях медичних закладів, центрах психологічної та соціально-психологічної реабілітації за місцем проживання.

     

    «Проблема відсутності ефективної системи реабілітації є важливою та потребує першочергового вирішення. Реабілітація хворих та постраждалих під час бойових дій – процес, що потребує кваліфікованих фахівців різного профілю, розширення державних програм, активного залучення сучасних технологій в реабілітаційний процес та створення сучасних багатопрофільних реабілітаційних центрів» - наголосила Ірина Сисоєнко.

     

    Пріоритетами в законопроекті, також визначено створення реабілітаційних центрів і відділень в госпіталях і медичних центрах силових міністерств і відомств, лікарнях та в санаторно-курортних закладах.

    Зрозуміло, що потрібно буде серйозно реформувати медичні установи. Особливо - мережу санаторно- курортних закладів, перетворивши частину їх із оздоровчих і відпочинкових на добре оснащені технічно і фахово реабілітаційні центри.

     

    З метою побудови комплексної системи реабілітації, законопроект передбачає розроблення і затвердження стандартів реабілітації, внесення зміни до класифікатора професій та національного переліку спеціальностей і приведення національних освітніх стандартів до рівня міжнародних та підготовку фахівців нових спеціальностей та «донавчання» у відповідності до міжнародних стандартів фахівців фізичної та психологічної реабілітації нелікарських спеціальностей. Це дозволить працевлаштування і можуть працювати в реабілітаційних центрах після додаткового курсу підвищення кваліфікації.


    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.