• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Персональні дані осіб оприлюднюються надалі всупереч закону

    Опубликовано: 2016-06-08 08:39:39

    На виконання вимог Закону України «Про захист персональних даних» Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини на постійній основі здійснюється проактивний моніторинг мережі Інтернет з метою виявлення незаконного поширення персональних даних.
    Так, в ході моніторингу було виявлено сайт http://tribunal-today.ru, на якому оприлюднено персональні дані осіб, як стверджується, військовослужбовців та працівників правоохоронних органів України, а саме: прізвища, імена, по батькові, фотографії, дати народження тощо.
    Оприлюднені на вказаному інтернет-сайті відомості про осіб є об’єктом захисту відповідно до Закону України «Про захист персональних даних», який спрямований на захист основоположних прав і свобод людини і громадянина, зокрема права на невтручання в особисте життя, у зв’язку з обробкою персональних даних. Кримінальна відповідальність за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу передбачена статтею 182 Кримінального кодексу України.
    У зв’язку з цим з метою припинення незаконного оприлюднення персональних даних осіб від Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини направлено звернення до Національної поліції України, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України з пропозицією вжити дієвих заходів для припинення порушень права на захист персональних даних, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати кримінальне провадження, а також забезпечити блокування доступу до зазначеного сайту.
    Враховуючи суспільний інтерес до питань незаконного поширення персональних даних в мережі Інтернет, публікуємо відповідь Національної поліції України на вказане звернення Секретаріату Уповноваженого з прав людини.
    Зважаючи на зміст згаданої відповіді, закликаємо осіб, персональні дані яких було опубліковано на інтернет-сайті http://tribunal-today.ru, звертатися до Національної поліції України з заявами щодо незаконного поширення конфіденційної інформації про них з проханням розпочати відповідне кримінальне провадження.
    Крім того, звертаємо увагу осіб, які мають намір перевірити наявність на вищевказаному сайті інформації про них чи про їхніх родичів та близьких, на те, що введені дані для пошукових запитів можуть певним чином зберігатися в системі сайту, що може призвести до подальшого їх поширення.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.