• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС ЗАКЛИКАЄ НБУ ЗУПИНИТИ КОРУПЦІЙНИЙ ПЕРЕРОЗПОДІЛ РИНКУ

    Опубликовано: 2016-02-18 11:31:29

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» заявляє, що за ширмою  термінової докапіталізації банків України приховується очевидний корупційний інтерес регулятора. Адже раптове прийняття нереальних термінів та обсягів збільшення капіталу в умовах занепаду економіки означає остаточне знищення малих і середніх банків та продаж за безцінь їх активів та застави.

    Так, експерти УКБС за результатами обговорення руйнівних для фінринку наслідків Постанови НБУ № 58 від 05.02.2016 (далі – постанова) дійшли до висновку, що мова йде про перерозподіл власності шляхом зачистки ринку. Адже терміново виконати норму про збільшення мінімального розміру капіталу банків у 2,5 рази (із 120 до 300 млн. грн.) при потрійному скороченні термінів практично неможливо в сучасних умовах. Як відомо, потенційним джерелом коштів для докапіталізації фінустанов є  зароблені акціонерами прибутки, отримання яких різко знизилось через падіння ВВП на 10% за 2015 рік при зростанні інфляції до 143%.

    Крім того, регулятор позбавив банки права на капіталізацію прибутку за 2016р., оскільки це можна зробити не раніше липня  наступного року, а новий графік вимагає 300 млн. грн. капіталу вже на січень 2017 р. При цьому, для підготовки необхідної документації й проходження всіх технічних процедур потрібно 6-9 місяців.

    УКБС вкотре зауважує, що замість створення умов для функціонування та розвитку власної банківської системи регулятор цілеспрямовано добивається ліквідації переважної більшості невеликих за розміром капіталу, однак цілком платоспроможних та стійких українських банків, які мають свою ринкову нішу та надають конкурентоспроможні фінпослуги.

    Аналіз фінансових результатів діяльності банків (за даними НБУ на 01.10.2015) свідчить, що невеликі за розміром банки  змогли у надскладних умовах отримати понад 800 млн. грн. прибутку. Разом з тим, найбільші проблеми мають саме банки 1 групи - їх сумарні збитки перевищили 51 млрд. грн. або 98% негативного фінрезультату всіх платоспроможних на той час банків. І лише два банки з першої групи мали прибуток – «ПриватБанк» та «УкрСиббанк».   При цьому близько 50% збитків (більше 25 млрд.грн.) сконцентровано у 4-х банках з російським капіталом. Це потребує від регулятора особливих заходів впливу з огляду на значну частку їх капіталу (10% від капіталу всієї системи), оскільки відомо, що банківська система може зупинитись навіть при відтоку 8 % капіталу та скласти небезпеку для нашої країни.

    Крім того, результати проведеного НБУ стрес-тестування крупних банків показали необхідність їх докапіталізації на суму понад 100 млрд. грн. Замість вирішення цього питання НБУ, без економічної доцільності вимагає термінової докапіталізації невеликих банків, для чого потребується близько 12 млрд. грн.

    «В УКБС переконані, що відсутність аналізу появи такої постанови в черговий раз свідчить про наявність комерційного інтересу можновладців, які здійснюють корупційний тиск на власників та менеджмент українських банків заради власного збагачення, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже на сьогодні ліквідація банків є  дуже вигідним бізнесом, враховуючи непрозорість даної процедури».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.