• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Урядова реформа вищої освіти триває: сформовано Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти

    Опубликовано: 2015-06-26 10:51:42

    Перша реальна реформа з початку Майдану – прийнятий закон "Про вищу освіту". Такими заголовками минулого літа рясніли всі інформагентства, друковані ЗМІ та  телебачення. З тієї пори минув рік. Зараз багатьох цікавить, які ж зміни відбулися у вищій освіті? Можливо, хтось скаже, що нічого не відбулося. Дійсно, реформування та виконання Закону, який був розроблений широким колом експертів, у тому числі й міжнародних, та громадськістю, інколи гальмується. Проте, є очевидним, що вирішити всі проблеми за один день неможливо, але процес триває. Якщо проаналізувати виконання Закону, то чітко вимальовується успішність створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Цей процес є абсолютно новим для освітянської спільноти, адже такої організації, яка б поєднувала елементи державного та громадського управління, досі не існувало.

    В уряді Яценюка стверджують, що нова незалежна структура повинна перекрити корупційні схеми, пов'язані із захистом дисертацій, ліцензуванням і акредитацією, присвоєнням вишу статусу "національного" або "дослідного" з усіма відповідними преференціями.

    Окрім того, створення такого Національного агентства – це один із реальних прикладів впровадження Урядом принципів дерегуляції та децентралізації. Чиновникам на рішення цього органу буде важко впливати, або ж, навіть, і неможливо. Ви тільки уявіть, нарешті ліквідуються Атестаційна колегія та Акредитаційна комісія міністерства освіти, повноваження яких переходять до нового, і, що дуже важливо – колегіального та незалежного органу!

    За Законом до його складу входять 25 експертів: 13 – від вищих навчальних закладів (з них 9 — від ВНЗ державної форми власності, 1 — від комунальної, 3 — приватної), 2 – представники від студентів, 3 — від об'єднань організацій роботодавців, 2 — від НАН і по одному від галузевих академій. Такий вид партнерства між владою та академічною спільнотою дозволить країні на якісному рівні здійснити найсміливіші та найважливіші перетворення.

    Поки що, процес створення НАЗЯВО йде за графіком відповідно до закону. І зараз суспільство має великі сподівання, що Уряду вдасться завершити його вчасно.

    Вже відбулося чотири з’їзди – вишів державної, приватної, комунальної форм власності та студентських організацій. Вони надали своїх представників до Нацагентства. Крім того, своїх представників делегували всі академії наук, а також об'єднання роботодавців. Отже, очевидно, що проведена колосальна робота. І пройдено перший найважливіший етап – сформовано склад НАЗЯВО з 25 експертів.

    За останньою інформацією зараз триває процес підготовки до першого засідання членів Нацагентства, які повинні обрати собі керівника та його заступників. Робоча група з підготовки виборів керівництва працює, так би мовити, на повну. І на початку липня має відбутися довгоочікуване засідання.

    Далі справа за Кабміном. Відповідно до закону, після того, як члени Національного агентства оберуть собі керівництво, вони роблять подання на Уряд, який і призначить на посади голову та його заступників офіційно.

    Сподіваємось, що вже до початку нового навчального року Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти в Україні запрацює. І суспільство пильнуватиме за тим, щоб усе відбулося вчасно. Громадськість покладає великі надії, що Уряд здійснить одну із багатьох довгоочікуваних реформ в України та наблизить нашу державу до європейських стандартів вищої освіти.

    Віталій Батир,

    Секретар Наукового товариства студентів та аспірантів

    філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.