• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Купрій вимагає від ГПУ відмовитися від переслідування казахстанського опозиціонера

    Опубликовано: 2015-04-15 08:28:08

    На сьогоднішній день найбільші міжнародні правозахисні організації та близько 50 депутатів Європарламенту заявили про політичний контекст справи політичного біженця й опозиційного казахстанського політика Мухтара Аблязова та недопустимість його екстрадиції в Росію чи Україну.

    Народний депутат України Віталій Купрій надіслав звернення на ім’я Генпрокурора Віктора Шокіна із висловленням своєї стурбованості щодо участі України у цій справі та з вимогою відмовитись від політичного переслідування опозиційного казахстанського політика.

    До депутата звернулися представники польської Фундації «Відкритий Діалог» із проханням посприяти у розслідуванні протиправного впливу казахстанської сторони на українське слідство.

    Віталій Купрій повідомив, що після конфлікту Аблязова з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим опозиціонер був звинувачений у корупції, а Росія та Україна в рамках співпраці з казахстанською стороною також висунули Аблязову обвинувачення та оголосили його разом із соратниками у міжнародний розшук.

    Віталій Купрій нагадав, що у свій час широкого розголосу набуло листування між українськими правоохоронними органами та прокуратурою Казахстану за посередництва юрфірми «Ілляшев та Партнери», яке підтверджує можливість корупційної складової в цій справі. Зокрема, через наявні у листуванні факти Високий суд Лондона відмовив Україні в екстрадиції одного з фігурантів «справи Аблязова», а слідчого Мельника, котрий розслідував цю справу, було відсторонено, а потім і відкрито кримінальну справу проти нього самого.

    Листування дає також можливість стверджувати, що кримінальну справу проти слідчого Мельника згодом було незаконно закрито за змовою слідчого прокуратури Києва Сергія Ходаківського та посадовців казахстанської прокуратури і за посередництва представника юрфірми «Ілляшев та Партнери» Романа Марченка.

    «Марченко відправив у казахстанську прокуратуру проект постанови (на бланку прокуратури м. Києва) про закриття кримінальної справи проти Мельника з дописом: «Вже підготували проект, який будемо штовхати по своїх каналах». Через три тижні слідчий прокуратури м. Києва Сергій Ходаківський видав постанову про закриття кримінальної справи проти Мельника. Порівняння даної постанови з оприлюдненим у листуванні драфтом «Ілляшев та Партнери» дає змогу стверджувати, що ці два документи є ідентичними», - зазначає у своєму зверненні народний депутат, посилаючись на згадане листування.

    У зв’язку з викладеними фактами та міжнародною критикою, яка лунає на адресу української влади через її участь у «справі Аблязова», Віталій Купрій просить Генпрокуратуру надати відповідь, чи проводилася перевірка фактів стосовно ідентичності постанови, підписаної слідчим Ходаківським, та документу, надісланого казахстанській стороні юристом фірми «Ілляшев та Партнери». У випадку, якщо така перевірка не проводилася, нардеп вимагає негайно її здійснити.

    Також Віталій Купрій просить дати відповідь, чи буде ГПУ розглядати питання щодо перегляду «справи Аблязова» та відкликання запиту на екстрадицію казахстанського опозиціонера.  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.