• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зміцнювати пам’ять означає зміцнювати ідентичність – консул Польщі у Києві

    Опубликовано: 2015-03-26 08:31:03

    Сьогодні в столиці проходить конференція «Спільне минуле. Українці та поляки – жертви комуністичного терору». Дослідники України та Польщі обговорюють злочини комунізму та спільні трагічні сторінки минулого.

    Україна стала однією з основних арен злочинів комуністичного режиму. Трагедії, що відбувалися у 30–40-х роках на українських землях, тепер вимагають нового осмислення і усвідомлення – вважають польські та українські науковці.

    Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович переконаний, що  спільне трагічне минуле зближує український і польський народи, бо дає можливість краще розуміти один одного.

    «Цього року багато говориться про 70-ті роковини перемоги над нацизмом, але для українців, як і для поляків, на жаль, остаточної перемоги тоді в 1945 році не відбулося: один тоталітарний режим був замінений іншим. Але чим більше відкривалося правди про злочини комуністичного режиму, тим слабшим ставав він ставав, аж поки врешті не впав. Сьогодні ми повинні пам’ятати це спільне для українців і поляків трагічне минуле, воно допоможе нам краще зрозуміти ті сторінки історії, які по різному трактуються в наших країнах і найважливіше – допоможе налагодити співпрацю заради спільного майбутнього», – наголосив Голова УІНП.

    Генеральний консул Республіки Польща в Києві Рафал Вольський констатував, що одним з результатів Революції гідності є можливість в українському офіційному просторі говорити дуже відверто на цю тему. І це дуже важливо, бо дотепер багато хто намагається замінювати історію на брехню.

    «Радянський Союз був державою, побудованою на брехні і насильстві. Ця держава мала намір перетворити нації на однорідну масу, з якою можна буде робити все, що забажають керівники цієї насильницької держави. На жаль, із сьогоднішньою Росією, правонаступницею СРСР, Україні, і не лише Україні, а і всьому цивілізованому світові, доводиться воювати й сьогодні. Наше завдання – зміцнювати пам’ять, тому що зміцнювати пам’ять – це зміцнювати ідентичність», – говорить пан Рафал Вольський.

    «Говорячи про минуле, треба думати і про майбутнє. Російські сили не відступають з нашої землі, тому одним із найважливіших стратегічних завдань для нас є зміцнення нашого гуманітарного оборонного потенціалу, потенціалу нашої пам’яті, розуміння того, з чим ми мали справу в минулому, і що сьогодні продовжує атакувати Україну, Польщу, Європу, Балтійські країни», – зазначив Данило Лубківський. 

    Міжнародна конференція «Спільне минуле. Українці та поляки – жертви комуністичного терору» організована Українським інститутом національної пам’яті, Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України, Київським польським культурно-освітнім товариством імені Адама Міцкевича, Міністерством культури України, Національним історико-меморіальним заповідником «Биківнянські могили», Науково-видавничим об’єднанням «Дух і Літера», Посольством Республіки Польща в Україні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.