• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українську вищу освіту ведуть до «правового нігілізму»?

    Опубликовано: 2015-03-23 08:47:06

    На початку березня Кабінет Міністрів України підготував проект Постанови «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти», що був оприлюднений на офіційному веб-сайті МОН. У додатку до вказаного проекту відсутня спеціальність «Інтелектуальна власність». Також згідно з наказом МОН від 04.03.2015 р. № 235 визнано таким, що втратив чинність, наказ МОН про запровадження у вищих навчальних закладах навчальної дисципліни «Інтелектуальна власність».

    Всеукраїнська асоціація патентних повірених (ВАПП) висловила своє занепокоєння доволі дивною ініціативою влади.

    На думку президента ВАПП патентного повіреного України Василя Краснікова, «у ВНЗ України вже більше 15 років ефективно викладається дисципліна «Інтелектуальна власність», а кілька поколінь молодих фахівців із різних галузей на практиці ефективно застосовують здобуті знання, не тільки захищаючи свої розробки, а й своїми винаходами, торгівельними знаками на іншими об’єктами права інтелектуальної власності посилюючи авторитет нашої держави далеко за її межами. Вказані рішення КМ та МОН не тільки повністю руйнують систему підготовки професійних кадрів з питань інтелектуальної власності, інноваційної та інформаційно-аналітичної діяльності, але й закладають бомбу уповільненої дії загального правового нігілізму».

    Член президії ВАПП патентний повірений України Данило Бенатов вважає, що прийняття проекту зазначеної постанови та відповідний наказ МОН призведе до згортання процесів створення об’єктів права інтелектуальної власності на підприємствах, зниження рівня реалізації прикладних розробок, їх упровадження, а головне призведе до втрати позицій України на світових ринках та істотно знизить її конкурентоспроможність.

    «Мені як патентному повіреному - практику постійно доводиться стикатись із проблемами, пов’язаними з незнанням науковцями та бізнесменами елементарних основ інтелектуальної власності. Це призводить до того, що інвестиційно привабливі розробки українських фахівців часто реалізуються за межами нашої країни без жодної винагороди їх авторам», - відмічає Данило Бенатов.

    ВАПП звернулась до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти з вимогою не допустити руйнації системи підготовки кадрів за спеціальністю «Інтелектуальна власність» та ініціювати внесення відповідних змін до зазначених нормативних актів.

    Прес-служба Патентного бюро «Бенатов & партнери» (Україна - Болгарія)

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.