• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Історія України потрібна в університетах — Інститут національної пам’яті

    Опубликовано: 2015-01-29 15:26:19

    Інститут національної пам’яті просить Міносвіти зберегти історію України в університетах. Коли громадяни осмислено та критично розумітимуть минуле — простір для інформаційних маніпуляцій ворога зменшиться.

    Український інститут національної пам’яті звернувся до Віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань В’ячеслава Кириленка та міністра освіти Сергія Квіта з аргументацією, чому слід відновити обов’язкове викладання історії України у вищих навчальних закладах. Про це ідеться у відповідному листі, скерованому вчора, 27 січня.

    Інститут підкреслив, що спотворення історичних подій використовує ворог, аби розколоти українське суспільство. Росія маніпулює історичними фактами і таким чином виправдовує свою агресію. Українські національні інтереси потребують захисту, тож державі не можна усуватися від активної інформаційної політики у сфері національної пам’яті. Якісне та ґрунтовне навчання історії у школі та університетах — одна із складових такої політики.

    Як пояснив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, “спільні уявлення про минуле є важливим елементом формування національної ідентичності. Розуміння минулого досвіду, базоване на фактах та аналізі — фундамент у творенні нашого спільного ціннісного простору. Відкидати цей елемент саме сьогодні, коли на фоні війни відбувається пришвидшене формування української політичної нації, не лише нерозумно, але й ризиковано. Інакше у підвалини творення спільного ми можемо покласти досвід, якого не існувало, ба більше - міфи та спотворення ворожої пропаганди.”
     
    В’ятрович додав, що важливо, аби студенти мали можливість критично осмислити досвід попередніх поколінь, проаналізувати роль і місце України серед інших народів через загальний огляд історії України, з особливим наголосом на вписування її у загальносвітовий контекст.

    Нещодавно Міністерство освіти і науки України скасувало відомчий наказ № 642 від 09 липня 2009 року «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента», яким передбачалося обов’язкове вивчення дисциплін гуманітарної підготовки, серед яких, зокрема, українська мова, історія України, філософія, іноземна мова.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.