• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Громадськість разом із депутатами контролюватиме хід розслідування злочинів, скоєних під час Євромайдану»

    Опубликовано: 2014-12-01 08:11:08

    У п’ятницю, 28 листопада в Українському кризовому медіа-центрі відбулася прес-конференція, присвячена стану справ із розслідуванням злочинів проти учасників Революції Гідності.
    За ініціативи Громадського сектора Євромайдану та народного депутата України Ігоря Луценка у Верховній Раді буде створено Комісію з питань притягнення до відповідальності осіб, причетних до злочинів, скоєних під час Євромайдану.
    Учасники прес-конференції:
    • Ігор Луценко, громадський діяч, народний депутат України;
    • Олег Слабоспицький, співкоординатор Громадського сектора Євромайдану;
    • Віталій Титич, адвокат, який захищає інтереси постраждалих під час Євромайдану;
    • Катерина Оверченко, свідок розгону студентського Майдану 30.11.2013.
    «День розгону студентського Майдану 30 листопада 2013 року безповоротно змінив нашу історію. Він усе далі від нас, і ті, хто пролив людську кров на Майдані, сподіваються, що час працює на них. Що ми поступово забудемо про це, відволічемося на різні поточні проблеми. Але ми пам’ятаємо. Доки зло не покаране – воно тільки зростає та множиться», – говорить Олег Слабоспицький.
    За ініціативи Громадського сектора Євромайдану та народного депутата України Ігоря Луценка у Верховній Раді буде створено Комісію з питань притягнення до відповідальності осіб, причетних до злочинів, скоєних під час Євромайдану. Ця комісія за участі народних депутатів України з різних фракцій здійснюватиме громадський і депутатський контроль за ходом розслідування злочинів проти мирних протестувальників під час Революції Гідності по всій Україні.
    «Ця комісія буде безсила, якщо не буде громадського тиску. Я радий відгукнутися на ініціативу Громадського сектора Євромайдану. Думаю, разом ми зможемо досягнути результатів», – заявив Ігор Луценко.
    Крім того, на прес-конференції було оприлюднено зведені й узагальнені дані про кількість постраждалих та покараних за злочини в період Євромайдану, а також відповідь державних органів щодо ходу розслідувань станом на листопад 2014 року.
    «Я як свідок Майдану хочу, щоб винних у злочинах було покарано в правовий спосіб, щоб не сталося народного покарання у вигляді погромів», – запевнила Катерина Оверченко.
    Незалежні спостерігачі – представники Євромайдан SOS, Центр інформації про права людини, Центр громадянських свобод та групи громадського спостереження «ОЗОН» – змогли потрапити на 82 судові засідання, де розглядалися злочини, скоєні проти учасників Євромайдану. За даними, зібраними громадськими активістами, загалом під час протестних акцій в Україні в період із 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року загинули або отримали травми в цей період, внаслідок яких потім померли, 115 осіб.
    Офіційні звіти про стан розслідування цих та інших злочинів, скоєних під час Євромайдану, виглядають наступним чином.
    ГПУ
    - ведеться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом загибелі 77 осіб та спричинення вогнепальних поранень 180 особам під час масових протестів у період з 20.01-21.02.2014;
    - повідомлено про підозру Януковичу, Захарченку, Пшонці, Шуляку, Ратушняку, Якименку, Лекарю, Кусюку;
    - підозра Садовнику;
    - підозра у перевищенні службових повноважень та перешкоджанні організації та проведенню зборів і мітингів 30.11.2013: Попову, Сівковичу, Коряку, Федчуку, Мариненкові.
    На цей час слідчими територіальних органів прокуратури розслідується 30 кримінальних проваджень категорії Євромайдан, у 3 з них досудове розслідування зупинено через розшук підозрюваних, до суду направлено 7 обвинувальних актів стосовно 13 осіб. Підозра – 27 особам.
    За фактами безвісного зникнення зареєстровано 106 заяв і повідомлень про зникнення учасників акцій протесту. З них 39 фактів занесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
    МВС
    - за фактами заподіянь тілесних ушкоджень у період з 21.11.2013 по 21.02.2014 відкрито 137 кримінальниз проваджень, з них 132 надіслано до ГПУ;
    - у 5 кримінальних провадженнях за фактами заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень 5 особам слідчими проводяться необхідні розшукові дії;
    - за фактами вбивств розпочато 74 провадження і передано ГПУ;
    - за фактами зникнення осіб – 39 кримінальних проваджень, з яких 33 закрито, а 6 інших – ведеться досудове розслідування.
    «Важливо, щоб відбулося розслідування навіть відносно поламаної техніка під час ночі першого розгону, бо це є ключем до розслідування решти злочинів, включно із вбивствами», – наголосив Віталій Титич.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.