• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Чесно» розібрались з голосуванням 16-го січня і змінили свою позицію

    Опубликовано: 2014-10-16 08:10:21

    Громадський рух «Чесно» на Волині припинив «бракувати» волинських депутатів-мажоритарників, оскільки отримав достатньо доказів про те, що Степан Івахів, Сергій Мартиняк та Ігор Єремеєв не брали участі у голосуванні за закони 16 січня.

    Про це заявила представник руху «Чесно» на Волині Марія Доманська під час круглого столу «Дорожня карта реформ для нового Парламенту. Волинь».

    Активістка розповіла, що аби розставити усі крапки над «і», вони вирішили розібратися, що ж відбувалося на засідання Верховної Ради України 16 січня. Така потреба виникла, зокрема, й тому, що до руху «Чесно» почали надходити звернення від народних депутатів з проханням розібратися з голосуванням та не поширювати інформації, яку не до кінця перевірили та співставили, як наприклад, стенограму засідання 16 січня.

    Тож висновки дослідження озвучили під час круглого столу. Марія Доманська пояснила, що першочергові висновки базувалися, власне, на стенограмі з сайту Верховної Ради України і на найбільш карколомному голосуванні за проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» за номером 3879. Однак громадські активісти не до кінця зрозуміли, чому законопроект голосувався у той день двічі – картками (о 11.15) та переголосовувався у ручному режимі вже об 11.18.

    Помічник народного депутата України Степана Івахіва Денис П’ятегорець, своєю чергою, пояснив причину подвійного голосування за ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», оскільки він особисто був присутнім під час голосування та спостерігав усе із ложі преси Верховної Ради України.

    За його словами, під час першого голосування (картками), був порушений регламент і порядок за яким відбувається розгляд законопроекту. «Ви прекрасно знаєте, хто знайомий з тим, як проходять голосування в Раді, і хто знайомий з регламентом голосування, що під час першого голосування, питання включають до порядку денного, друге голосування – це визначення процедури розгляду. Не можна без процедури розгляду ставити на голосування проект закону за основу та вцілому», - наголосив помічник нардепа.

    Він пояснив, що такі дії головуючого змусили мажоритарників вийняти картки зі слотів системи «Рада» та не брати участь у голосуванні. Після цього вони отримали смс-повідомлення від віце-премєр-міністра Арбузова з погрозами та вимогою вставити картки та продовжити голосування, утім за кілька хвилин на табло висвітлились результати голосування про підтримку законопроекту. Порушення регламенту змусило опозиційних депутатів відібрати картки у регіоналів, які обороняли трибуну за якою головував пан Калетнік.  Тому він прийняв рішення голосувати за скандальні закони «руками». Саме тому, законопроект про статус суддів переголосовувався вдруге.

    За словами Дениса П’ятегорця, вже 17 січня помічники нардепів звернули увагу на те, що на сайті Верховної Ради України волинські депутати значаться у списку тих, хто голосував за закони 16 січня, тому вони одразу звернулися, щоб на сайті змінили результати голосування. Однак, протягом місяця відповіді від Апарату Верховної Ради не отримали, ситуація на сайті не змінилася. «Ми написали 17 лютого листи повторно, однак 20 лютого ситуація на майдані загостилась, а вже 22 лютого зняли Януковича. В той час вже було не до голосування за «диктаторські закони», тому результати того голосування висіли на сайті без змін аж до початку нинішньої виборчої кампанії», - зазначає помічник депутата.

    «Під вибори, коли знову почали піднімати питання про голосування за закони 16-го січня, волинські мажоритарники знову звернулися вже до Турчинова з проханням надати інформацію про хід голосування, однак отримали відмову. Близько 3-ох місяців на сайті парламенту не з’являлася стенограма засідання. І лише завдяки зверненням депутатів, документ все-таки поставили і з його змісту видно, що за ці закони мажоритарники не голосували», - підсумував Денис П’ятегорець.

    Марія Доманська відмітила, що інфографіка щодо голосувальників 16 січня на сайті «Чесно» оновилась. «На першому етапі акції ми базувалися на результатах голосування, взятих на сайті ВРУ і, власне, тоді були такі відомості, що голосував Сергій Мартиняк, Степан Івахів і Ігор Єремєєв, Катерина Ващук, Григорій Смітюх, Василь Демидюк і Адам Мартинюк. Тепер єдиним «бракованим» кандидатом в депутати вважається Адам Мартинюк - нині він №2 у виборчому списку Комуністичної партії України. За даними сайту ВРУ він не відкликав свого голосу та не робив ніяких гучних заяв з приводу голосування 16 січня. Ігор Єремеєв відкликав свій голос у жовтні 2014 року. Та сама ситуація з Сергієм Мартиняком і Степаном Івахівим. Тому рух «Чесно» вважає, що ці кандидати в депутати лишаються під контролем громадськості», - резюмувала активістка.

    Представник руху «Чесно» з Києва Вадим Міський зазначив, що Мартиняк, Івахів та Єремєєв перші депутати-мажоритарники, які публічно, ще за часів режиму Януковича, заявили про те, що вони не голосували за закони 16 січня. Вже 22 січня вони ініціювали та подали до Верховної Ради законопроект про їх скасування. Ці факти, за словами активіста, змусили рух «Чесно» змінити свою думку, однак чому так сталося, що на сайті Ради 10 місяців висіли відомості, що ці кандидати голосували за диктаторські закони, доведеться кандидатам самостійно пояснювати своїм виборцям.

    «Ми з рештою, розібрались у цій ситуації. Ми наголошуємо на тому, що ми не закликаємо виборців голосувати проти якихось кандидатів, чи за них, ми звертаємо їх увагу на те, що інформація про них присутня і всі можуть самостійно її аналізувати», - зазначив столичний гість.

    Після цього активісти запропонували кандидатам по мажоритарних виборчих округах Волині підписати Меморандум доброчесності, в якому вони зобов’язуються:
    • надати свою повну автобіографію;
    • декларацію про доходи за 2013 рік;
    • за п’ять днів до виборів надати деталізований проміжний фінансовий звіт про надходження коштів до виборчого фонду кандидата та їх використання під час підготовки та проведення позачергових парламентських виборів (за даними станом на 10 днів до дня голосування);
    • оприлюднити інформацію про джерела коштів, використаних для формування виборчої застави кандидата;

    «Найголовніше – відкрити ці дані до виборів, для того, щоб виборець міг отримати цю інформацію. Може, він змінить про вас свою думку. Можливо, ви навпаки, виростите в його очах. Але дуже важливо відкрити цю інформацію до виборів», - наголосив координатор Громадського руху ЧЕСНО Вадим Міський.

    Зі свого боку ініціатори кампанії «ЧЕСНА Рада» від Громадського руху ЧЕСНО зобов’язуються провести незалежне та чесне дослідження кандидатів у народні депутати в одномандатних мажоритарних округах на предмет відповідності вимогам громадськості. Учасники Руху ЧЕСНО зобов’язуються поширити результати дослідження кандидатів (в тому числі, на предмет голосування за так звані «диктаторські закони» 16 січня та фігурування в антикорупційних журналістських розслідуваннях) задля сприяння усвідомленому голосуванню виборців.

    Оксана Прокопчук

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.