• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Проти видобутку сланцевого газу за технологією гідророзриву протестують українці

    Опубликовано: 2014-10-13 08:10:40

    Видобування газу методом гідророзриву або фрекінгу є небезпечним процесом, який загрожує забрудненням води, повітря, ґрунту та шкодить здоров’ю людей. 11 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний антифрекінговий (Global Frackdown). Цього дня в багатьох країнах світу відбуваються акції проти видобутку сланцевого газу.

    В Україні цю акцію підтримали у Львові, Полтаві, Харкові, Жовкві, Золочеві і Івано-Франківську. В Києві на акцію протесту вийшли представники громадських організацій та екоактивістів на чолі з Національним екологічним центром України (НЕЦУ).

    В умовах агресії з боку Росії на нашу територіальну цілісність та припинення поставок газу до України, держава мусить шукати інших шляхів досягнення енергонезалежності. То ж єдина альтернатива – це ефективне використання енергії і перехід до відновлюваних джерел енергії. Сланцевий газ не допоможе нам відмовитись від імпорту з Росії. Тільки на геологорозвідку відведено п’ять років, а наукових даних про підтверджені запаси немає. Про будь-які значущі об’єми видобутого газу до 2020 року не можна говорити. Але і потім об’єми будуть нарощуватись дуже повільно, оскільки потрібна велика кількість свердловин, а для цього в Україні немає достатньої кількості техніки і фахівців.

    «План замінити російський газ за рахунок видобутку газу нетрадиційних покладів на власній території, про який неодноразово заявляли в уряді, наразі видається нереалістичним і може зашкодити економічному розвитку цілих регіонів на Сході й на Заході»,– вважає Олена Міскун, експерт НЕЦУ. За її словами, застосування технології фрекінгу – загроза здоров’ю і господарствам десятків тисяч українців. До того ж ніхто в світі ще не придумав, як безпечно утилізувати рідкі токсичні відходи, що утворюються після гідророзриву в гігантських кількостях [1].

    «Я п’ять років знаходжуся в антифренкіговому русі через те, що газ добували безпосередньо недалеко від міста, в якому я жила. В США вже є ґрунтовні медичні дослідження, які свідчать про те, що видобуток сланцевого газу дійсно призводить до забруднення, яке викликає конкретні захворювання», – розказує доктор медицини і антифрекінгова американська активістка Лариса Дирска [2].

    Обіцянки політиків швидко знайти альтернативні джерела для енергопостачання та плани будівництва нових потужностей лише створюють оманливе враження, що можна продовжувати споживати енергію не рахуючи. Наприклад, нещодавно Верховна Рада прийняла законопроект про стимулювання інвестицій у видобуток сланцевого газу. Хоча замість цього держава має зосередиться на просуванні і підтримці програм з енергозбереження і підвищення енергоефективності, як у житлово-комунальному господарстві, так і на підприємствах.

    ----

    [1] «Україна на розрив. Видобуток нетрадиційного газу», НЕЦУ
    [2] Д-р Лариса Дирска є випускницею Школи Медицини Вашингтонського університету у Сент Луїсі. Після навчання та отримання сертифікату професійного педіатра Д-р Дирска працювала за фахом та займала посаду завідуючого відділу педіатрії в лікарні Holy Name Hospital (Тінек, штат Нью-Йорк).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.